Inverterek

A napelemes rendszerek agyai

Rajtuk múlik a termelés mennyisége

A napelemek alacsony feszültségű egyenáram (DC) előállítására alkalmasak. Ahhoz, hogy a háztartási gépek a termelést fel tudják használni, vagy a villamos hálózattal össze lehessen a rendszert kötni, váltakozó árammá (AC) kell alakítani. Ez az átalakító az inverter.

Az átalakítás magas hatásfokú, 95% – 97,5% között van a legtöbb modellnél. A vásárláskor természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy minél magasabb legyen a hatásfok, hiszen így kevesebb áramot fog veszíteni.

Ahhoz, hogy a rendszer a hálózatba kapcsolódhasson az inverternek meg kell felelnie a hatályos előírásoknak. A felhasználható inverterek listáját az igénybejelentőre küldött válaszában az elektromos elosztó megküldi.

A legtöbb átalakítóba már wifi is beépítésre kerül, hogy összeköttetésben lehessen a számítógéppel, vagy telefonnal. Így bármely időpillanatban ellenőrizhető a rendszer termelése az esetleges anomáliák pedig időben észlelhetők.

Az inverter teljesítményének összhangban kell lennie a panelek összesített kapacitásával. Pályázati szempontból általánosságban elfogadott, hogy a napelemes panelek összesített névleges kapacitása maximum 20%-al lehet nagyobb, mint a beépített inverter névleges teljesítménye. Ennek oka, hogy 100%-os kihasználtság jellemzően nem érhető el. Kialakítás szerint előfordulnak egy-, két- és háromfázisú inverterek is.

Technológiai partnereink

A Fronius 1992-től foglalkozik napenergiával, 1995-re már kifejlesztette első invertercsaládját, a Sunrise-ot. Ezt követte 2001-ben az IG sorozat, 2005-ben az IG centrál inverter, majd 2007-ben az IG Plus és IG TL család, amikből rengeteg üzemel Magyarországon is. Ezeket követték a CL és Agilo típusok, majd 2013-tól a ma is forgalmazott „snap” inverterek.

A Fronius egységesítette az inverterei felépítését. Az összes inverterük ún. „Snap” inverter. Ez azt jelenti, hogy az inverter hátlapját kell először felszerelni. Ezen a hátlapon van integrálva az összes sorkapocs, amibe az AC és DC kábeleket kell bekötni. Ha ez megtörtént az invertert magát csak fel kell akasztani a hátlapra és bepattintani a helyére. Ez a megoldás rendkívül könnyű és kényelmes szerelhetőséget biztosít a felhasználóknak.

napelem kalkulátor ajánlott optimum inverter

A SAJ Sununo és Suntrio inverterei rendelkeznek a legalacsonyabb meghibásodási aránnyal. 1000 inverterből mindössze 3-nál fordulnak elő problémák. A gyártó ráadásul 10 éves garanciát is ad a termékhez tovább növelve ezzel a fogyasztói biztonságot. Ez az alacsony érték elsősorban a ventilátoros hűtés nélküli, transzformátormentes és mozgó alkatrészek nélküli kivitelnek valamint a nagyon jó hőelvezetésű alumínium borításnak köszönhető.

A SAJ Solar európai központja, a SAJ Electric Europe B.V.B.A. 2013 óta működik Belgiumban. A cég saját kutatás-fejlesztési részlegével tervez és saját gyártórészlegével állít elő napelemes invertereket, napelemes szigetüzemű szivattyú rendszereket, ipari szivattyúkat, ipari kontrollereket és frekvenciaváltókat.

SAJ inverter

A Huawei a világ egyik leginnovatívabb cége, amely kifejezetten a vevő és a piac igényeit veszi figyelembe, és amely elkötelezett a magas értékű megoldások és szolgáltatások iránt. A Huawei 2014-ben indította el új projektjét a napelemes rendszerek “agyát” képező inverterek, illetve az ahhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások és megoldások gyártását. A Huawei a magas minőségének, okos, innovatív megoldásainak, valamint verhetetlen ár-érték arányának köszönhetően rövid időn belül a világ legnagyobb inverter beszállítójává vált.

Az innovatív koncepciók, mint például az egyszerű, teljes digitális és automatikus globális O & M, a Huawei célja, hogy intelligens napenergiákat építsen, amelyek támogatják a magasabb értékeket, az intelligens O M-et, valamint a biztonságot és a megbízhatóságot. A Huawei intelligens PV megoldása széles körben alkalmazható a világon.

Scroll to Top