Inverterek

A napelemes rendszerek agyai

Rajtuk múlik a termelés mennyisége

A napelemek alacsony feszültségű egyenáram (DC) előállítására alkalmasak. Ahhoz, hogy a háztartási gépek a termelést fel tudják használni, vagy a villamos hálózattal össze lehessen a rendszert kötni, váltakozó árammá (AC) kell alakítani. Ez az átalakító az inverter.

Az átalakítás magas hatásfokú, 95% – 97,5% között van a legtöbb modellnél. A vásárláskor természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy minél magasabb legyen a hatásfok, hiszen így kevesebb áramot fog veszíteni.

Ahhoz, hogy a rendszer a hálózatba kapcsolódhasson az inverternek meg kell felelnie a hatályos előírásoknak. A felhasználható inverterek listáját az igénybejelentőre küldött válaszában az elektromos elosztó megküldi.

A legtöbb átalakítóba már wifi is beépítésre kerül, hogy összeköttetésben lehessen a számítógéppel, vagy telefonnal. Így bármely időpillanatban ellenőrizhető a rendszer termelése az esetleges anomáliák pedig időben észlelhetők.

Az inverter teljesítményének összhangban kell lennie a panelek összesített kapacitásával. Pályázati szempontból általánosságban elfogadott, hogy a napelemes panelek összesített névleges kapacitása maximum 20%-al lehet nagyobb, mint a beépített inverter névleges teljesítménye. Ennek oka, hogy 100%-os kihasználtság jellemzően nem érhető el. Kialakítás szerint előfordulnak egy-, két- és háromfázisú inverterek is.

Technológiai partnereink

A Fronius 1992-től foglalkozik napenergiával, 1995-re már kifejlesztette első invertercsaládját, a Sunrise-ot. Ezt követte 2001-ben az IG sorozat, 2005-ben az IG centrál inverter, majd 2007-ben az IG Plus és IG TL család, amikből rengeteg üzemel Magyarországon is. Ezeket követték a CL és Agilo típusok, majd 2013-tól a ma is forgalmazott „snap” inverterek.

A Fronius egységesítette az inverterei felépítését. Az összes inverterük ún. „Snap” inverter. Ez azt jelenti, hogy az inverter hátlapját kell először felszerelni. Ezen a hátlapon van integrálva az összes sorkapocs, amibe az AC és DC kábeleket kell bekötni. Ha ez megtörtént az invertert magát csak fel kell akasztani a hátlapra és bepattintani a helyére. Ez a megoldás rendkívül könnyű és kényelmes szerelhetőséget biztosít a felhasználóknak.

A SolarEdge teljesítményoptimalizálói adják az intelligenciát az „okos” napelemekhez, ami plusz hozamot, megbízhatóbb működést, napelem-szintű monitorozást és magas biztonságot eredményez. A teljesítményoptimalizálókkal működő rendszerekhez legcélszerűbb SolarEdge invertereket használni.

Bár az „okos” napelemek együtt tudnak működni bármilyen inverterrel, de ahhoz, hogy azok összes funkciója kiaknázható legyen plusz hardver vásárlása nélkül, SolarEdge inverterrel kell szerelni a rendszert. A Solar Edge inverterek mellett szól még a kiemelkedő, 12 éves garancia, a szokásosnál kisebb méret, az esztétikus megjelenés és a kedvező ár is, ami tartalmazza az összes extra szolgáltatást, a napelem szintű távfelügyeletet is beleértve.

A Huawei a világ egyik leginnovatívabb cége, amely kifejezetten a vevő és a piac igényeit veszi figyelembe, és amely elkötelezett a magas értékű megoldások és szolgáltatások iránt. A Huawei 2014-ben indította el új projektjét a napelemes rendszerek “agyát” képező inverterek, illetve az ahhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások és megoldások gyártását. A Huawei a magas minőségének, okos, innovatív megoldásainak, valamint verhetetlen ár-érték arányának köszönhetően rövid időn belül a világ legnagyobb inverter beszállítójává vált.

Az innovatív koncepciók, mint például az egyszerű, teljes digitális és automatikus globális O & M, a Huawei célja, hogy intelligens napenergiákat építsen, amelyek támogatják a magasabb értékeket, az intelligens O M-et, valamint a biztonságot és a megbízhatóságot. A Huawei intelligens PV megoldása széles körben alkalmazható a világon.

Scroll to Top