LONGi napelem

Monokristály panel

Smart panel

Mono PERC cella

LONGI Green Energy Technology

A történet

A LONGi Solar a LONGi Green Energy Technology cégcsoport világon egyedülálló helyen álló monokristályos napelemeket gyártó cége, mellyel kivívta a világ 3. legnagyobb napelembeszállítója címet. Ezt a kiváltásgos helyet a kiváló alapanyagoknak és a legmodernebb technológiák alkalmazásának köszönheti, melyeket mind felhasználnak a LONGi napelemek gyártásakor.

Ha LONGi, akkor ne feltétlenül csak a monokristályos napelemek jussanak az eszünkbe, hisz a gyártó termékei között fellelhetők többek között a polikristályos, smart és félcellás panelek is. Piaci érdekeltségeit tekintve a világ több országának napelemes szektorában is jelen van úgy, mint a Kínai, az Amerikai piacon, és az EU több országában is.

Kiemelkedő helyét a napelemes piacon a 2000-es évek eleji alapítása óta építi. A LONGi napelemek fő erőssége a monokristályos szilícium technológiát hasznosító panelek kutatásában és fejlesztésében szerzett jelentős tapasztalat. Melynek köszönhetően ma már a világ monokristályos napelem gyártás piacának 16%-val rendelkezik.

MINŐSÉG

A LONGi panelek magas minőségű, megbízható rendszerek, melyet számos teszt is alátámaszt.

KUTATÁS & FEJLESZTÉS

Éves bevételének 10%-át rendszeresen kutatás és fejlesztésre költi, melynek köszönheti a napelem gyártás piacának részesedésének 16%-át.

a1 solar-longi napelem

TECHNOLÓGIA

A monokristályos PERC cellás technológia bizonyítottan magasabb hatékonyságra képes.

DESIGN

A minőségen felül a LONGi törekszik az előnyös kinézet elérésére is a FULL BLACK panelekkel.

A LONGi napelemek

LONGi Solar 370 W napelemek

Ennek a panelnek számos pozitív tulajdonsága van, számszerűsítve:

 • Névleges teljesítménye: 370 W
 • A termékhez járó garancia: 12 év
 • A panelhez járó teljesítménygarancia: 25 év
 • Szükséges névleges áramerősség: 10,76 A
 • A panel hatásfoka: 20,3%
 • Üzemi hőmérséklete: -40 Co – +85 Co 
 • A panelen található cellák száma: 120 db
 • A napelem panel mérete: 1755 x 1038 x 35 mm
 • A panel súlya: 19,5 kg

LONGi Solar 375 W napelemek

A panelre jellemező egyedi értékek:

 •  Névleges teljesítménye: 375 W
 • A termékhez járó garancia: 12 év
 • A panelhez járó teljesítménygarancia: 25 év
 • Szükséges névleges áramerősség: 10,84 A
 • A panel hatásfoka: 20,6 %
 • Üzemi hőmérséklete: -40 Co – +85 Co 
 • A panelen található cellák száma: 120 db
 • A napelem panel mérete: 1755 x 1038 x 35 mm
 • A panel súlya: 19,5 kg

LONGi SOLAR 380 W NAPELEMEK

A panelre jellemező egyedi értékek:

 •  Névleges teljesítménye: 380 W
 • A termékhez járó garancia: 12 év
 • A panelhez járó teljesítménygarancia: 25 év
 • Szükséges névleges áramerősség: 10,92 A
 • A panel hatásfoka: 20,9 %
 • Üzemi hőmérséklete: -40 Co – +85 Co 
 • A panelen található cellák száma: 120 db
 • A napelem panel mérete: 1755 x 1038 x 35 mm
 • A panel súlya: 19,5 kg
a1 solar- longi napelemes rendszer
A1 Solar Kft. által telepített LONGi napelemes rendszer
LONGI napelem panelei

Világvezető a monokristályos napelemek piacán

Ahhoz, hogy egy vállalat tartósan bármelyik piac élén maradhasson komoly teljesítményt kell felmutatnia, ennek érdekében a LONGi-nál mindent megtesznek előkelő pozíciójuk megtartásáért. A kiemelkedő gyártási és értékesítési számok mellett jelentős figyelmet fordítanak a szilícium alapú monokristályos napelemek kutatás-fejlesztés területére is. Az új technológiák kialakítása, a kísérleti fázisok sok idő és anyagi ráfordítás eredményei. Ezért a LONGi éves bevételének nagy százalékát (közel 10%) rendszeresen ebbe a területbe invesztálja. Az eredmény közel 300 bejegyzett szabadalom a gyártó fő profilját képző monokristályos panelek szektorában. Így talán nem meglepő, hogy számos elismerést is begyűjtöttek már.

a1 solar-longi napelem
A1 Solar Kft saját telepítésű LONGi napelemes rendszere

A kristályos panelek ismérvei

A LONGi fő terméke a mono napelemes rendszer, azonban célszerű néhány szót ejteni a másik, igen hasonló rendszerről is. Talán sokan hallották már, hogy a piacon két féle kristályos napelem rendszer létezik: a monokristályos és a polikristályos. Ezen típusok jelenleg a legnagyobb népszerűségnek örvendenek mivel már jól kiforrott, ismert technológiára épülnek. Fő alkotóelemük a magas tisztaságú szilícium, de felépítésének tökéletességét és végső kinézetét a sorba kötött műanyag hátlap (mely vízmentességet teremt) és a speciális üveglap borítás adja meg. Ha külső felépítésükben és összetételükben nem is, akkor a „kialakításuk” módjában igenis jelentős különbségek fedezhetőek fel a két típus között. Míg a polikristályos paneleknél a szilíciumot négyzet formájú tömbökbe öntik ezzel kialakítva a cellákat, addig a monokristályos rendszer esetében egy tömbként dermesztik meg, majd henger alakúvá húzzák. Fizikai kinézete árulkodó lehet, hisz a polikristályos négyzet formájú, míg a mono nyolcszög alakú cellákból tevődik össze.

Miért a mono?

Külső jegyei alapján egy fekete panelről beszélhetünk, mely felépítését tekintve több egymásra heggesztett szilícium rétegből tevődik össze. A korábban leírt hengerezési technika következtében létrejött formát többször felvágják, majd lekezelik felületét. A szintén már említett nyolcszög forma sem épp véletlen, mivel helykihasználás szempontjából ez minősül a legideálisabbnak. Érdemes kitérni arra a részletre is, hogy aki monokristályos napelemet szeretne telepíttetni annak célszerű odafigyelnie a dőlésszög megfelelő beállítására is, mivel a szórt fényt kevésbé hatékonyan képes elnyelni, mint a direktbe érkező sugarakat. Azonban, ha megfelelő szakembert és kivitelező céget bízunk meg napelemes rendszerünk megtervezésére és telepítésére, akkor az ilyen apróságra igazán nem kell majd figyelmet fektetnünk. Mivel gyártásuk összetettebb folyamat eredménye, így ez az árukon is megfigyelhető, azonban a magasabb ár ezen esetben jobb hatásteljesítménnyel is társul a másik kristályos modellel szemben. Átlagban ezek a napelemek akár 30 évig is képesek megfelelően üzemelni. Nem is csoda, hogy sok gyártó 25 év teljesítmény garanciát ad mono termékeikre. Ide vehető természetesen a LONGi Solar is.  A monokristályos rendszer mellett szól még az is, hogy garantáltan hosszabb a várható élettartama, mint a polikristályos változaté. Ez az előny a cella kialakításából fakad. További előnye, hogy kisebb a LID (Light Induced Degradation), azaz a fény által okozott hatásteljesítmény csökkenés, ebből kifolyólag a teljesítménye is nagyobb.

Harc a napelemes piac 1. helyéért

Korábban szó esett arról, hogy két különböző előállítású kristályos technológiával gyártott napelemes rendszer is egyszerre van jelen ugyanazon a piacon. Ez természetesen maga után vonja a két típus folyamatos összehasonlítását és versengését. A LONGi igaz, hogy mindkét napelemes rendszert gyártja, azonban már a kezdetektől fogva a mono rendszerekben látta a jövőt.

a1 solar- longi napelem
A1 Solar Kft. saját telepítésű Longi napelemes rendszere

A folyamatos fejlesztéseknek és kísérleteknek hála ma már a monokristályos panelek előállítási ára is csökkent, így egyre inkább veszik át a polikristályos rendszerek által eddig uralt piacot. A piaci részesedések alakulása alapján pár éven belül a mono panelek fogják uralni a napelemes szektort, melyben a LONGi napelemeknek is kulcsfontosságú szerepük lesz!

Szeretnéd LONGi napelemmel nullázni a villanyszámlád?

Mit tud még nyújtani a LONGi napelem?

Akik LONGi napelem mellett döntenek azok biztosra vehetik, hogy a választott napelem Hot Spot, azaz melegpont, fényfolt mentes lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a panel egyes celláiban akkor sem képes a fényből áradó meleg egy gócpontban összpontosulni, ha mondjuk koszolódás, vagy leárnyékolás miatt ez a jelenség megtörténhetne. Ami akár hosszú távon károsodást is képes lenne okozni a panel érintett területein. A LONGi az új technológiák kikísérletezése mellett a már használt fejlesztéseket is folyamatosan teszteli. A Hot Spottal és a félcellákkal kapcsolatos tesztek azt mutatják, hogy az infravörös lézerrel kétfelé vágott cellák jelentősen redukálják a hőveszteséget és így a túlmelegedett pontok hőmérsékletét is. Így beszélhetünk akár 10-20 ℃ különbségről is, mely fokozhatja a napelem hosszú távú, stabil működését. Továbbá ejtsünk néhány szót a napelemek várható teljesítményromlásáról is, mivel ez is egy fontos szempont, ha a megfelelő rendszert szeretnénk megtalálni. Az általános értelembe vett kb 0,7%-os éves teljesítménycsökkenés helyett mindössze 0,55%-ot garantál. Ez, ha a termékgarancia idejére vetítve vizsgáljuk, ami 25 év, akkor ez 4,1% teljesítmény többletet tud hozni az ügyfélnek a többi panelhez képest. Ezt a Powerguard nemzetközi viszontbiztosító garantál.

a1 solar- Longi napelem
A1 Solar Kft. által telepített LONGi napelemes rendszer

A PERC cella rejtelmeiről

Aki érdeklődik a napelemes technológia alakulásával kapcsolatban bizonyos, hogy találkozott már a PERC cella kifejezéssel, aki azonban még új a témában annak is építő jellegű lehet a következő rész.
A LONGi Solar nagyrészt mono PERC cellás napelemeket gyárt, méghozzá azért, mert ezen rendszerek hatékonyságukat, energiasűrűségüket tekintve sokkal jobban képesek működni, mint a piacon található polikristályos társaik. A napelemek működésének egyik jelentős alapfeltétele, hogy megfelelő mértékben érje őket a nap fénye. A mono panelek esetén az alacsony besugárzás és a rendkívül magas hőmérséklet sem rontja a teljesítményt. Itt érdemes kitérni arra is, hogy a magas hőmérséklet mellett a panelek képesek alacsony üzemi hőmérsékleten működni és nem felforrósodni.

A PERC cella (Passivated Emitter and Rear Cell) hatékonysága abból fakad, hogy a cellák hátlapjára dielektromos alumínium vezetőréteget helyeznek el, mely segíti azon fénysugarak „begyűjtését” is, amik a korábban használt technológia hiányosságai miatt haszontalanul elvesztek. Hatékonyságát fokozza még a használt lézeres barázdálási technológia is. A tesztekből kifolyólag tudjuk, hogy a korábban használt lamináló fólia és az alumínium vezető hatékonyságát tekintve utóbbi akár 11%-os hatékonyságfok növekedést is képes produkálni. Az időszakos méréseknek köszönhetően a teljesítménynövekedést időpontokhoz kötve is lehet szemléltetni. 

Ebből kifolyólag a PERC cellás panelek reggel hamarabb kezdenek termelni, míg alkonyatkor tovább képesek a hasznos fényt begyűjteni, mint a hagyományos napelemek. A technológia minden szilícium alapú napelem típussal kompatibilis tud lenni, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben mégis a monokristályos napelemekkel szokták párosítani.

A LONGi monokristályos PERC cellás panelek kiemelkedő előnye a magas hatásfok mellett, hogy kisebb a helyigényük, elegendő továbbá az alacsonyabb tartószerkezettel történő felszerelés is. Ha még mindig nem merted volna letenni voksodat ezek mellett a panelek mellett, akkor vegyük azt is figyelembe, hogy a LONGi-nál 50 lépcsős kontrolling rendszer biztosítja a kiemelkedően magas minőséget.

Közel 1000 napelemes rendszert telepítettünk

Közte számosat a LONGi legkülönfélébb típusaival, így biztosak vagyunk benne, hogy Számodra is megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyibe kerülne elfelejteni a villanyszámlád kérd tájékoztató ajánlatunkat a gombra kattintva.

Scroll to Top