Napelem kalkulátor – így működik valójában

Egy napelemes rendszer kiépítése szinte kivétel nélkül költséghatékony megoldás, amellyel a családok és a cégek is képesek lehetnek nullára csökkenteni a villanyszámlát. Ez a hatékonyság azonban csak akkor valósul meg, ha minden rendelkezésre álló adatot figyelembe véve dolgozzuk ki a legmegfelelőbb rendszerre vonatkozó ajánlatot. Ebben segít a napelem kalkulátor.

Magyarországon a napsütéses órák száma 2000 körül alakul éves szinten. Ezt azért fontos az elején tisztázni, mert az adat egyértelművé teszi: hazánk tökéletes a napelemek telepítésére, hiszen minden adottság megfelelő ahhoz, hogy megújuló, környezettudatos, ezen felül pedig költséghatékony megoldást valósítsunk meg a villanyáram kiváltására.

Persze a földrajzi adottságok nem egységesek, a déli fekvésű városok szerencsésebb helyzetben vannak, ám ettől függetlenül is kijelenthető, hogy egy napelemes rendszer kiépítése minden magyar településen jó befektetés. A napelem a Nap fényét alakítja át energiává, amelynél nem létezik jobb, zöldebb módszer – a megfelelő rendszer kiépítésével elérhető, hogy soha többé ne kelljen energiát vásárolnia egy beruházónak.

Hogyan működik a napelem kalkulátor?

Mielőtt belevág az ember, számolgatni kell. Tanulmányozni a rendszert, megtudni, mennyi energiára van szüksége háztartásodnak, cégednek a működéshez. Fel kell mérni a rendelkezésre álló fázisok és amperek számát, a villanyórát, a tető tájolását, az estleges árnyékhatásokat… egyszóval alapos vizsgálatra van szükség.
Egy éves elszámoló számla tökéletes kiindulópont. Később, ha megvan a napelem rendszer körülbelüli mérete meg kell vizsgálni, hogy a tető melyik része alkalmas a telepítésre. Egy átlagos panel elhelyezéséhez 1,7 négyzetméternyi területre van szükség.

A kezdeti lépések megtételéhez ajánljuk a saját fejlesztésű fejlesztett napelem kalkulátort, amely a megadott adatok alapján kiszámítja a hozzávetőleges rendszerméretet és a hozzá tartozó költségeket. Ahhoz, hogy ezen a felületen könnyedén boldogulj, végigmegyünk a lépéseken, eközben el is magyarázzuk, melyik adatra miért van szükség egy előzetes árajánlat elkészítéséhez.

Az A1 Solar napelem kalkulátora egyszerű kérdéssel indít: azt kell a kezdésnél eldönteni, hogy magánszemély vagy cég akar-e napelemes rendszert kiépíteni. Az ezt követő kérdések szinte azonosak mindkét esetben, ám az elején fontos, hogy tudjuk, mi a kiindulási helyzet, milyen körülményekhez kell igazítani a rendszert.

Elérhető a valóban 0 forintos villanyszámla

Ha sikerül megfelelően felmérni a jelenlegi és a tervezett fogyasztást és jól paraméterezik a rendszert akkor - amíg igényelhető a szaldó elszámolás - ez a rezsi tétel valóban kiiktathatóvá válik.

Mi befolyásolja a rendszer árát?

Az ezt követő folyamat célja egyértelmű: kiszámolni, milyen teljesítményű rendszerre van szükség, hogy a villanyszámlát teljes egészében ki lehessen váltani, le lehessen nullázni. A végső árat számtalan tényező befolyásolja, azonban a megadottak alapján egy erős közelítő értéket már fogunk tudni mondani.

Az első és egyben a legfontosabb adat, amire kíváncsi a napelem kalkulátor, az a havi villanyszámla összege. Ez azért fontos, mert látni kell, mekkora kilowattóra fogyasztást akarunk kiváltani éves szinten. Ez pedig – leginkább a lakossági beruházásoknál – nagy pontossággal meghatározható a számla összege alapján. Hogy néhány példát említsünk: a 10 ezer forintos villanyszámla esetén a fogyasztás 3000, 20 ezres számlánál 6000, 30 ezresnél pedig 9000 kilowattóra/év – így nő ez egyenes arányosan a számla összegéhez viszonyítva.

Persze lehetőség van arra is, hogy ha egyéb fejlesztést tervezel, akkor annak a várható energiaigényével tervezzünk. Ilyenek leggyakrabban az elektromos fűtés, a klímaberendezések és az elektromos autó. Ezek várható villamos fogyasztása a gyári adatok segítségével jól modellezhető.

Lényeges kérdés a tető tájolása

Ezt követően meg kell adni, milyen tájolású a tető. Ez fontos, hiszen minél tovább süti a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. Az ideális megoldás, ha a tető déli tájolású, ilyenkor éri a lehető legtovább a fény a paneleket. A dél-keleti és dél-nyugati lehetőség sem rossz, ebben az esetben körülbelül 5 százalékos veszteséggel kell tervezni, míg ha a tető keleti vagy nyugati tájolású, ugyanez a szám 10-15 százalék körül alakul. Érezhetjük, egyik sem tragédia, a különbségek áthidalhatók a rendszer kiépítésénél.

Északi, észak-nyugati és észak-keleti tájolásnál már más a helyzet. Ezekben az esetekben nem javasolt a napelem rendszer kiépítése, hiszen ha kevés nap éri a paneleket, nem lesz meg a kívánt eredmény. Át lehet gondolni a melléképület, illetve a garázs tetőszerkezetét, mint választási lehetőséget. Nagyobb telekterületnél megoldható a földre való telepítés is. Igaz ez költségesebb megoldás és hosszabb megtérülési idővel jár. Ezzel a megoldással leginkább a cégek élnek, ahol nagy energiafogyasztás kiváltása a cél.

Sok mindent befolyásol a dőlésszög

A tájolás mellett fontos, hogy a tető mivel van fedve, illetve milyen a dőlésszöge. Előbbi esetben többek között hagyományos vagy hódfarkú cserép, zsindely, korcolt lemez, cserepes fémlemez, hullám- vagy síkpala is lehet a válasz. A lényeg, hogy szinte minden szerkezetre kiépíthető egy napelemes rendszer. A lapos tetők esetében is megvan a megoldás, csak az nem mindig gazdaságos – ha ilyen helyzet áll elő, szintén alapos számolgatásra lesz szükség. Ami a dőlésszöget illeti, a 30 és 45 fok közötti a legjobb lehetőség, ami szerencse, mert a családi házak jelentős része ilyen kialakítású.

Ezt követően van szükség a településre, illetve a pontos címre, hiszen különböző városokban, falukban különböző körülmények állnak rendelkezésre, azaz a kalkulátor alkalmazkodik a napsütéses órák számához. A pontos címmel szakembereink a Google térkép segítségével tudnak különböző számításokat és méréseket végezni.

Segít a pontos ajánlat elkészítéséhez, ha az adatok között szerepel, hogy az épületben hány fázis áll rendelkezésre, illetve mekkora a bejövő áram erőssége. Itt nincs rossz válasz, minden igényre lehet találni megoldást, ám látni kell, hogy a napelemes rendszert milyen feltételek köré kell betervezni. A kalkulátorban utolsó lépésként a levelezési adatokat kell megadni, és kész is vagyunk. Három perc alatt le lehet tudni a folyamatot.

napelem kalkulátor print screen
Képernyőkép a ház tetőhéjalásának kiválasztásáról.

Mi történik ezután?

A napelem kalkulátor azonnal elkészíti az előzetes ajánlatot, amit e-mailen elküld a megadott címre. Ebben háromféle verzió található: az optimum, a prémium és a SMART. Ezek egyaránt tartalmazzák a tervezés, az engedélyeztetést, a kivitelezés és a beüzemelés árát. Szinte minden benne van az árakban, kivéve a mérőhely és a csatlakozó vezeték szabványosítása. Ezekre, ha szükség van a tulajdonost terheli. Mind a három ajánlatra igaz, hogy tartozik hozzá termékgarancia és teljesítménygarancia, az évek számában azonban jelentős eltérés lehet. A szerelési garancia extra hosszú, akár 12 év is lehet.

A napelem kalkulátor ajánlott rendszerei

Optimum rendszer

napelem kalkulátor ajánlott optimum panel

Suntech napelem panel

Az optimum rendszer ár/érték arányban a legkedvezőbb megoldás. A Suntech Power a napelemgyártó cégek nagy úttörői közé tartozik. Nevével a napelemes iparág szereplői az elsők között ismerkedtek meg. A Suntech volt az, aki 2001-es megalapítását követően első kínai napelemes cégként az európai piacra lépett.

napelem kalkulátor ajánlott optimum inverter

SAJ inverter

Ezek az inverterek rendelkeznek a piacon az egyik legalacsonyabb meghibásodási aránnyal. 1000 inverterből mindössze 3-nál fordulnak elő problémák. Ez az alacsony érték elsősorban a ventilátoros hűtés nélküli, transzformátormentes és mozgó alkatrészek nélküli kivitelnek köszönhető. A gyártó ezért különösen hosszú, 10 éves garanciát is ad a termékhez.

Prémium rendszer

napelem kalkulátor ajánlott prémium panel

Q Cells panelek

A prémium rendszer napelemeit a legmodernebb PERC cellás gyártó az 1999-ben Németországban alapított QCells adja. A cég székhelye egy akvizíció után Szöulba, Dél-Koreába került, a technológiai és innovációs központ pedig Thalheim-ben, Németországban található.

napelem kalkulátor ajánlott prémium inverter

Fronius inverter

Az ajánlott invertert az osztrák Fronius cég gyártja, ami 1992-től foglalkozik napenergiával. Az IG Plus és IG TL családból rengeteg üzemel Magyarországon is. Ezeket követték a CL és Agilo típusok, majd 2013-tól a ma is forgalmazott „snap” inverterek.

Prémium rendszer

napelem kalkulátor ajánlott smart panel

Maxim technológiás napelem panelek

Ha kémény, vezeték vagy egyéb körülmény miatt árnyékhatás is előfordulhat, esetleg több tetőre kell telepíteni egyértelműen a második generációs okos panelek jelentik a megoldást. Az optimalizálásban a kifejlesztett chipek egy új szintet hoztak létre. Ezeknél a napelemeknél már a cellasorok szintjén történik az optimalizálás. További előny, hogy a chipek integrálva vannak a napelemekbe így az utólagos okosításból való kockázat is eltűnt.

napelem kalkulátor ajánlott prémium inverter

Fronius inverter

Az ajánlott invertert az osztrák Fronius cég gyártja, ami 1992-től foglalkozik napenergiával. Az IG Plus és IG TL családból rengeteg üzemel Magyarországon is. Ezeket követték a CL és Agilo típusok, majd 2013-tól a ma is forgalmazott „snap” inverterek.

Az ajánlatokhoz csatolunk egy cégbemutatót is, így alaposan megismerheted az A1 Solar szolgáltatását. Az átfogó, teljes körű megoldásokban hiszünk, ez alapján alakítottuk ki működésünket, amelynek része a tanácsadás, a tervezés, a kivitelezés és a szervizszolgáltatás. Célunk, hogy minden terhet levegyünk a megrendelőink válláról, eközben a lehető legjobb megoldást találjuk meg otthonod, céged számára a napelemes rendszerek kiépítése során.

Ennek a folyamatnak az első lépése a napelem kalkulátor kitöltése. Ezt követően a pontosítás érdekében egy-két napon belül telefonos egyeztetés céljával is jelentkezik egy tanácsadónk.

Itt tudod kitölteni és megtudni, hogy mennyibe kerül végleg elbúcsúzni a villanyszámládtól úgy, hogy ráadásul növeled ingatladon értékét:

Scroll to Top