Pénzügyek

Mennyi idő alatt térül meg a napelem?

Tisztázzuk, hogy mi mennyi!

Függetlenül attól, hogy lakossági vagy vállalati szereplőként fejlesztenél, alapvetően a beépítendő kapacitás határozza meg, hogy mennyibe fog kerülni a teljes napelemes rendszered. Ha a cél a jelenlegi villamos fogyasztás kiváltása, akkor könnyű dolgod van, az alábbi módszerrel Te is ki tudod számolni a rendszer méretét.

Számoljuk ki együtt

A fogyasztás meghatározásának lépései

I. Vegyük elő a villanyszámlát

Vedd elő villanyszámládat, vagy lépj be elektronikus felületedre és nézd meg, hogy mekkora az éves vagy havi villamos fogyasztásod kWh-ban. A képen bekarikáztuk, hogy mit kell keresned. Ha havi leolvasás van, akkor érdemes az utolsó 12 havi számlát összegezned, hogy pontosabb értéket kapj. ( Kattints a képre a nagyításhoz )

II. Osszuk el 1100 kWh-val

A 12 havi fogyasztási adatot el kell osztani azzal az értékkel, amit ma Magyarországon 1 kW (kilowatt) napelem elméletileg megtermel. Ez 1100 kWh (kilowattóra).

Ha tehát az éves számlán 5500 kWh szerepel el kell osztani 1100-al = 5 kW, vagy kWp. Hozzávetőlegesen ekkora méretű rendszerre lesz szükséged.

III. Tervezzük meg

Ha már tudja, hogy mekkora méretű rendszerre van szüksége jöhet a tervezés. A piacon számtalan cég kínál rengeteg féle napelemes panelt, invertert és kiegészítőket.

Ahogyan más területen, itt sem érdemes a legolcsóbbat választani, hiszen 25-30 évre szóló döntést hozol, nem mindegy mennyit kell költened karbantartásra, javításra és egyáltalán, mennyi energiát fog a rendszered megtermelni.

A “kínai gagyi” fogalma mára elavult, hiszen ahogy a telefonoknál is minőségi termékeket gyárt például a Huawei, úgy a napelemes piacon is kimagasló minőségű termékeik vannak.

Mennyibe kerül 1 kW napelem?

Attólfügg, hogy milyen!

A minőségi napelem és inverter ára akár másfél kétszerese is lehet a legolcsóbbakhoz képest. Egy profi árajánlat részletesen tartalmazza mind az anyagárakat mind a munkadíjat, tervezést, engedélyeztetést és ügyintézést is. Kisebb rendszereknél a bruttó 500.000 Ft/kW ajánlatnál meg kell vizsgálni a műszaki tartalmat.

Mennyi idő alatt térül meg?

A befolyásoló tényezőktől függ

A megtérülési idő kiszámításával kapcsolatban több tényezőt is figyelembe kell venni. Ezek közül a legfontosabb a bekerülési költség, az áram díja és annak várható emelkedése, valamint az amortizáció mértéke. Hozzávetőlegesen a teljes önerős fejlesztések megtérülési ideje 8-10 év között van.

Milyen támogatási lehetőségek vannak?

Elérhető lakossági és vállalati támogatás is

A vállalati GINOP-4.1.3-19 pályázattal azonban akár 1 év alatti megtérülés is elérhető, ami azt jelenti, hogy legalább 29 évig nem kell áramszámlát fizetni!

Az MFB lakossági hitelkonstrukciója szintén nagyon kedvező. Valóban 0-os kamat mellett vehető igénybe akár 20 éves futamidőre. Mivel nem számol az inflációval, reálértéken sokkal kevesebbet fog érni a pénz a futamidő végére. Ez olyan, mintha extra kamatot kapna.

Scroll to Top