Q Cells napelem​

Német tervezés

PERC cellák

Q.ANTUM technológia

Hanwha Group

A történet

Az 1999-ben Németországban alapított QCells 2020-ra a világ 6. legnagyobb napelem panel gyártójává nőtte ki magát. A cég székhelye egy akvizíció után Szöulba, Dél-Koreába került, a technológiai és innovációs központ pedig Thalheim-ben, Németországban található. A felvásárló cégcsoport a Hanwha Dél-Korea 3. legnagyobb vállalkozása, mindössze a Samsung és az LG előzi meg.

2018-tól már a legmodernebb PERC cellás napelemeket gyártja, melyek a világ egyik legjobb hatékonyságú paneljei, köszönhetően a Q.ANTUM technológiának. Ha mindez nem lenne elegendő elegáns fekete napelemeik még a legmodernebb épületeket is képesek feldobni lehengerlő kinézetükkel.

 

MINŐSÉG

A Q CELLS kompromisszumok nélküli minőségét és megbízhatóságát számos szigorú teszt eredménye tanúsítja.

KUTATÁS & FEJLESZTÉS

Saját VDE tanúsítvánnyal rendelkező tesztlaboratóriumot működtetnek 200 kutató fejlesztő mérnökkel Németországban.

TECHNOLÓGIA

Q.ANTUM technológiának és a legmodernebb PERC félcellás megoldásnak köszönhetően kimagaslik a mezőnyből.

DESIGN

A minőségi tartalom tartós és elegáns megjelenéssel párosul legyen szó hagyományos vagy FULL BLACK panelekről.

A Q Cells napelemek

Q Cells Q.PEAK DUO-G5 napelemek

A G5 típusú napelemes rendszer 3 különböző panelből áll:

 • Q.PEAK DUO-G5;
 • Q.PEAK DUO L-G5;
 • Q.PEAK DUO BLK-G5

A monokristályos napelemes rendszerek képesek kis felületen is a teljesítmény maximalizálására a rajtuk elhelyezett félcelláknak köszönhetően.

Teljesítményüket tekintve a G5 és a BLK-G5 képes elérni az akár 330 W-ot, az L-G5 pedig az akár 400 W teljesítményt is.

A Q.ANTUM technológiának és a félcellás megoldásnak hála a G5 panel 19,9%-os, a BLK-G5 19,6%-os, és az L-G5 napelemek pedig a 20,1%-os hatásfok elérésére is képesek működésük során. Ezen adatok mindegyike magas értéknek minősül.

Q Cells Q.PEAK DUO-G6 napelemek

Ez a termékcsalád 4 különböző napelemből áll:

 • Q.PEAK DUO-G6+;
 • Q.PEAK DUO-G6;
 • Q.PEAK DUO L-G6;
 • Q.PEAK DUO BLK-G6 

A szintén monokristályos napelemek maximális teljesítményét tekintve a BLK-G6 elérheti a 345 W-ot, a G6 és a G6+ a 355 W-ot, az L-G6 pedig akár a 425W-ot is.

Ezen panelek a korábbi modellhez hasonlóan is a Q.ANTUM és félcellás technológiának köszönhetően képesek maximalizálni hatásfokukat.

Ez az érték a G6+, G6 és az L-G6 esetén 20,1 %-os, míg a BLK-G6 napelemeknél 19,5%-os működési teljesítményt jelent.

Q Cells Q.PEAK DUO-G7 napelemek

A G7 szériás Qcells napelem 3 különböző panelből áll:

 • Q.PEAK DUO-G7;
 • Q.PEAK DUO L-G7
 • Q.PEAK DUO BLK-G7 

Ezek a panelek is mind monokristályosak, továbbá tartalmazzák a Q.ANTUM és a PERC félcellás technológiának a sajátosságait.

Ebből kifolyólag a panelek hatékonysági foka a Q.PEAK DUO-G7 és a BLK-G7 esetén 20,2 %-os, a Q.PEAK DUO L-G7-nél pedig 20,3%-os.

A magas hatásfokból kifolyólag a napelemek teljesítménye a BLK-G7 panelnél elérheti a 325 W-os, a G7 estén a 335 W-os és az L-G7-nél pedig a 405 W-os teljesítményt is.

Q Cells Q.PEAK DUO-G8 napelemek

A G8 monokristályos napelemek 5 típusa:

 • Q.PEAK DUO-G8+;
 • Q.PEAK DUO-G8;
 • Q.PEAK DUO L-G8;
 • Q.PEAK DUO BLK-G8;
 • Q.PEAK DUO BLK-G8+

A G8 panelei sokban hasonlítanak a G7-es széria modelljeire, ezért is lehet rájuk azt mondani, hogy a G7 nagytestvérei.

Hasonló ár, mégis nagyobb teljesítmény jellemzi ezt a szériát, mely elérheti akár a 430 W-ot is a Q.PEAK DUO L-G8 esetén.

Hatékonyságát tekintve a G8 panelek közül a legkiemelkedőbb hatásfokkal a Q.PEAK DUO-G8+ és a Q.PEAK DUO-G8 rendelkezik: 20,4 %.

A Q cells napelem család legújabb tagjai

Q CELLS Q.PEAK DUO-G9 napelem

Forradalmi újításnak számít a napelemes piacon a Qcells rendszere az új Q.PEAK DUO-G9. A panel sikerét nem csak a még nagyobb hatékonyság elérésében kell keresni, hanem a legújabb technológiák tökéletes felhasználásában is. Vegyük sorra miért számít rendhagyónak az új Qcells napelem, és miben tud többet nyújtani a piacon lévő többi napelemhez képest.

Q CELLS Q.PEAK DUO-G9 felépítése
Q CELLS Q.PEAK DUO-G9 napelem felépítése

A "Zero Gap" technológia

A napelemes rendszerek piaca látványos technikai fejlődésen megy keresztül, hiszen szinte hónapról-hónapra jelennek meg napelemek hatékonyságát fokozó technológiai újítások. A Qcells jelentős, vezető szereplője a világ napelemes piacának. Ahhoz, hogy ezt a pozíciójukat meg is tudják tartani ők sem tétlenkednek az újítások terén. Ezért fejlesztették ki a rendhagyó Zero Gap technológiát.

Az újítás lehetővé teszi a G9 típusú napelemek számára, az akár 390 W teljesítmény elérését is. Na de miért is olyan fontos ez?! A technika újdonsága, hogy a Qcells napelemek felületén használt félcellák között korábban megtalálható, úgynevezett „rések” el lettek tüntetve. Erre utal a technológia Zero Gap, azaz résmentes elnevezése is.

A Q.PEAK DUO-G8 félcellái között még üres „tér” volt.
A Q.PEAK DUO-G8 félcellái között még üres „tér” volt.
A Duo Z technológiának hála ma már több félcella található a G9 modelleken
A Duo Z technológiának hála ma már több félcella található a G9 modelleken

A Zero Gap alkalmazása azonban nem jöhetett volna létre a Duo Z technológia használata nélkül. A Duo Z lehetővé teszi a Qcells napelemek félcelláinak résmentességét, mellyel egyidejűleg fokozza a panelek teljesítményét is. Mindezt úgy, hogy megnöveli a napenergia befogadására alkalmas felület méretét és a cellák számát is. Így a korábbi 120 db félcella helyett a Qcells napelemeken már 132 db félcella lett elhelyezve az új Q.PEAK DUO ML-G9-es paneleken.

Az újításnak köszönhetően a G9 típusú napelemek áttörik a korábbi 20%-os hatékonysági korlátot, sőt még meg is haladják azt! Ennél a résznél érdemes megállni és megemlíteni azt, hogy a Qcells korábbi szériamodelljei között is voltak, amelyek meghaladták ezt a határértéket, azonban a G9-nél elmondható, hogy az összes típus képes produkálni ezt a működési hatásfokot.

A Q.ANTUM DUO technológia

A Qcells napelemei nem működhetnének olyan hatékonyan kis felületen, ha nem a Q.ANTUM DUO technológiát alkalmaznák. Ez a világvezető cellakoncepció egyik legmodernebb, továbbfejlesztett változata, mely magába foglalja a legújabb félcellákat és áramköröket. Nagy előrelépés, hogy a korábbi szériamodellekhez képest a G9 a 6 helyett, már 12 busbar-os megoldással képes működni.

Q.PEAK DUO-G9 12 busbar technológia
Q.PEAK DUO-G9 12 busbar technológia

A busbar, azaz vezető szál szerepe az, hogy a félcellák közötti energia szállítási veszteséget csökkentse, valamint vékonyságából kifolyólag a napenergia még nagyobb felvételében is fontos tényezőként szerepel. Érdemes még arra is kitérni, hogy a busbar-ok száma minél több, annál nagyobb hatékonysággal képes egy panel működni.

Ezek együttesen eredményezik azt, hogy a Qcells napelem család legújabb és legnagyobb hatásfok elérésére képes tagja a Q.PEAK DUO ML-G9 20,8%-os működési teljesítményt is képes produkálni. Összehasonlításként a korábbi szériába tartozó G8 típusú panelek hatásfoka legjobb esetben is maximum 20,4%-os volt. Ez talán nem tűnik olyan jelentős teljesítményjavulásnak, azonban azt vegyük figyelembe, hogy a G9 típusú panelek a napelemes piac egyik legerősebb hatásfokú paneljének minősül világszerte!

Díjak és elismerések

A minőség bizonyítékai

Szeretnéd Q Cellsel nullázni a villanyszámlád?

Több félcella, nagyobb méret

A kívánt hatékonyság elérése érdekében, és a félcellák számának növelése miatt szükséges volt a napelem panelek méretének növelésére is, így a legtöbb G8 típusú napelem méretéhez képest, ami 1740 x 1030 x 32 mm, a Q.PEAK DUO ML-G9 modell már 1840 x 1030 x 32 mm-re nőtt. Ez azonban nem jár együtt a panelek súlyának növekedésével is, mivel a mérnökök kifejezetten fontosnak tartották, hogy még így is 20 kg alatt maradjanak.

Ennek eredménye, hogy az ML-G9 modell 19,5 kg lett, ami kevesebb a korábbi szériás G8 napelemeknél is, amelyek 19,9 és 24,5 kg között mozognak. Bár a méret növekedése nem tűnik soknak, mégis 12 félcellával több található az ML-G9 szériás paneleken, mint a korábbi Qcells napelemek bármelyikén.

A viszontagságos időjárás sem akadály többé

A G9 széria paneljei sokkal jobban ellenálnak a környezeti hatásoknak, mint a Q cells napelem széria korábbi modelljei. Legyen szó akár szélsőséges hőmérsékletről (-40 +85 fok), vagy alacsony besugárzásról a G9 típusú napelemek tökéletesen képesek alkalmazkodni a felmerült viszontagságokhoz. Jöhet erős szél, vagy extrém hóvihar a rendszer működni fog!

Mindez azért lehetséges, mert a G9 panelek high-tech alumínium ötvözetű kerettel lettek ellátva. A kereten felül érdemes néhány szót szólni az elülső borításról is, mely szintén hozzájárul a G9 panelek időjárással szembeni ellenállásához. A napelemek külső borításának teherbírásáról, és időtálóságáról a 2,8 mm vastag termikusan előfeszített üveglap gondoskodik, mely az antireflexiós technológiával készül.

Az antireflexiós üveg bevonat már régóta alkalmazott technológia a napelemes piacon, mely képes a panelt borító felületre érkező fény elnyelésének mértékét 2-3%-kal is fokozni. A technológia a félcellákba jutó fény mennyiségének növelésén felül segít a panelekre jutó szennyeződéseket is csökkenteni, minimalizálni.

Beszéljünk a garanciáról

Ha valóban megbízható napelemet keresel a Qcells napelem megfelelő megoldás lehet, mivel a Q.PEAK DUO ML-G9 paneleket 12 év garanciával és 25 év teljesítmény garanciával látják el.

Névleges teljesítményét tekintve az első évet követően a panel teljesítményének 98%-kát tudja produkálni, majd ez a rákövetkező években 0,54%-kal csökken tovább. 10 év elteltével a napelemek teljesítményüknek 93,1%-kára lesznek képesek.

A gyártói teljesítmény garancia szerint 25 év után fog a panel teljesítménye nagyjából 85%-kot produkálni.

Q.PEAK_DUO_ML_G9 (1)

Mitől több a G9 széria a többi napelemhez képest?

A Q cells a Q.PEAK DUO ML-G9 paneleket kifejezetten alkalmasnak találja magánszemélyek tetőfelületére, valamint cégek és vállalkozások számára is, mivel a széria tartósan nagy teljesítmény leadására képes, mely hosszútávú stabil befektetést eredményez a terméket igénybe vevőknek. Stabilitása abból fakad, hogy számos új és hatékony technológiát ötvöztek a G9 típusú panelekben. Ide sorolható az Anti LID és Anti PID technológia, melyek főképp a fény hatékonyabb elnyeléséhez, és a panelek élettartamának kitolásához járulnak hozzá.

Érdemes említést tenni a rendszerek tűzvédelmi szempontból használt Hot-Spot Protect fejlesztésről is, mely kiküszöböli a napelemek kigyulladásának lehetőségét. Ez az eshetőség igen kis százalékban történhet meg napelemes rendszereknél, azonban a régebbi típusú paneleknél volt már rá pár példa a múltban. A fejlesztés lényege, hogy a napelemeknél korábban tapasztalt koszolódás és leárnyékolás miatt keletkezhettek olyan félcellák, melyeket koncentráltabban ért a napfény, mint a többi területet. Ezeket nevezzük hot spot-oknak, azaz melegpontoknak vagy fénypontoknak.

A koncentrált hőtermelés elkerülése végett a G9 típusú paneleknél Bypass diódák segítségével tudják megoldani, hogy az áram egyenletesen áramoljon a cellák között, és ezáltal megakadályozza azok túlmelegedését. Ha azonban mégis bekövetkezne a túlmelegedés, akkor a Bypass diódák képesek beavatkozni a folyamatba és „elterelni” az áramot az érintett területről. Ebből kifolyólag a Qcells garantálja, hogy napelemein nem képes a napfény egy pontban koncentrálódni, így nem tudnak működésük során ebből kifolyólag tűzkárt sem okozni.

A gyártó a napelemes piacon egy egyedülálló fejlesztést is igénybe vett a G9-es panelek gyártásakor. A különleges lézeres technológia, melyet felhasználtak képes a paneleken egy QR kódhoz hasonló jelet, kódot generálni. A kód tartalmazza a gyártási számot, a gyártás dátumát és idejét, illetve a felhasznált anyagok listáját és azok költségeit. Ezek a későbbi esetleges szervízelés folyamata során válhatnak igen értékessé, amennyiben valamelyik panel nem megfelelően működik, úgy a kód leolvasásával a szerelők közelebb kerülhetnek a probléma megoldásához és gyorsabban képesek lesznek reagálni rá. A Traceable Quality Tra.Q™ technológia viselkedését legjobban úgy lehetne szemléltetni, mint egy egyedi „újlenyomatot”, mellyel csak az adott panel rendelkezik.

Lássuk a G9 napelem család további tagjait

A Q.PEAK DUO ML-G9 napelemről már sok szó esett, azonban a G9 napelemes családnak van még további két tagja. A Q.PEAK DUO BLK-G9+ technológiai háttere és összetétele megegyezik a ML-G9 modelljével, azonban vannak részletek, melyekben mégis eltérést mutat a két napelem típus.

Vegyük sorra ezeket!
Ha megnézzük a két panelt egyértelműen szembetűnik a kis, ámbár jelentős eltéréseket okozó méretbeli különbség, hiszen a BLK-G9+ 1673mm × 1030mm × 32mm, míg az ML-G9 1840mm × 1030mm × 32mm. Ezen méretek a kerettel együtt értendőek. A méretbeli különbségekből kifolyólag természetesen a BLK-G9+ panel sokkal könnyebb, mindössze 17,5 kg-os. A kisebb méretből kifolyólag erre a napelemre kevesebb félcella fért fel, mint az ML-G9-es testvérére, így a panelen 120 db található meg belőlük.

A másik lényeges szempont, mely alapján össze lehet vetni a két napelemet az a teljesítménybeli különbségük. Az ML-G9 panelek hatásfoka akár 20,8% is lehet, míg a BLK-G9+ esetében maximálisan 20,3%-król beszélhetünk. Érdemes említést tenni a BLK-G9+ napelemhez járó 25 év teljesítmény és termék garanciáról, mellyel a gyártó garantálja a biztos megtérülést és a befektetési lehetőséget továbbá, hogy 25 év működés után 86%-os teljesítményen tud majd működni a panel. A Q.PEAK DUO BLK-G9+ napelemes rendszereket a Qcells főkép magánszemélyek tetőszerkezetére való telepítéshez javasolja.

Csakúgy, mint a Q.PEAK DUO BLK-G9 napelemes rendszereknél is, a gyártó szintén magánszemélyeknek ajánlja első sorban a panelek telepítését. A korábban részletezett paneltípushoz képest méreteit, és súlyát tekintve is megegyezik annak paramétereivel. A félcellák és a felhasznált anyagok, valamint a technológiák tekintetében sem található a korábban bemutatott két panel, és a BLK-G9 között eltérés. Célszerű azonban itt is kiemelni a garanciális szempontokat, ugyanis normál, azaz 12 év termék garancia és 25 év teljesítmény garancia társul ezekhez a panelekhez, csakúgy, mint a ML-G9 napelemek esetén.

Közel 1000 napelemes rendszert telepítettünk

Közte számosat a Q Cells legkülönfélébb típusaival, így biztosak vagyunk benne, hogy Számodra is megtalaljuk a legmegfelelőbb megoldást.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyibe kerülne elfelejteni a villanyszámlád kérd tájékoztató ajánlatunkat a gombra kattintva.

Scroll to Top