VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 - Élelmiszeripari üzemek fejlesztése

Kik pályázhatnak?

A pályázat összetettségéből kifolyólag lehetőség nyílik a feldolgozási tevékenységhez szorosan kapcsolódó eszközök, gépek és technológiai berendezések beszerzésére, továbbá megújuló energiát alkalmazó technológia telepítésére. Mindezt két célterületre bontva:

 1. Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése
  • Mezőgazdasági termelő:
   • a kérelem benyújtását megelőző lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a igazoltan mezőgazdasági tevékenységből származott;
   • a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul.
  • Mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás, amennyiben:
   • a kérelem benyújtását megelőző utolsó lezárt üzleti évvel rendelkezik;
   • a kérelemmel érintett  tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul.
 2. Borászati üzemek fejlesztése
 • Mezőgazdasági termelő:
  • a kérelem benyújtását megelőző lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a igazoltan mezőgazdasági tevékenységből származott;
  • a kérelemmel érintett tevékenységhez Annex I. borászati termékeket használ fel (0806 10 90, 2204, 2209,  2307, 2308 árucsoport)
  • a kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. borászati termék előállítására, kiegészítésére és tárolására irányul (2204,2209.2307,2308 árucsoport)

Fontos, hogy olyan KKV-k indulhatnak, akiknek TEÁOR 10, vagy 11 (kivéve TEÁOR 1020, TEÁOR 109) besorolás szerinti tevékenységet végeznek, és azt kívánják fejleszteni.

Mire lehet pályázni?

A pályázati lehetőségen belül a TEÁOR 10 és 11 besorolás alá tartozó tevékenységekkel kapcsolódó élelmiszeripari feldolgozást szolgáló projektek támogathatók, kivéve a TEÁOR 1020 (halfeldolgozás és tartósítás) és a 109 (takarmánygyártás).

Önállóan támogatható tevékenységek:

 1. célterület- Élelmiszer- feldolgozó üzemek fejlesztése esetén
  • Termeléshez, vagy élelmiszeripari termékek előállítását, feldolgozását elősegítő tevékenységhez szorosan kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz és raktározáshoz, vagy csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése.
  •  Termeléshez, vagy élelmiszeripari termékek előállítását, feldolgozását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, illetve új technológiai rendszerek kialakítása.
  • Élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható szállítójárművek (N járműkategória alapján- teherautók és furgonok) beszerzése.
 2. célterület- Borászati üzemek fejlesztése
  • Termeléshez és borászati termékek előállítását, feldolgozását közvetlenül szolgálótevékenységhez kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz és raktározáshoz, vagy csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése.
  • Szőlőfeldoglozáshoz, mustkezeléshez, bor-, peszgő-, valamint habzó bor készítéséhez, illetve kezeléséhez és tárolásához , érleléséhez, továbbá kiszereléséhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése és új technológiai rendszerek kialakítása.
  • Borászati tevékenységhez kapcsolódó, áruszállításra használható szállítójárművek beszerzése (N járműkategória szerint- teherautók és furgonok)

Megújuló energia felhasználásra irányuló beruházás mindkét célterület esetében :

  • Fűtési/ hűtési energiaigény,
  • használati melegvíz igény,
  • villamos energia igény részbeni, vagy teljes kielégítését célzó megújuló energiaforrás (napelem, napkollektor, biomassza alapú és hőszivattyús rendszer) telepítése.

Legyen 0 Ft a villanyszámla

Váltsa ki napelemmel villamos fogyasztását. Minden terhet leveszünk a válláról legyen szó pályázatírásról, a rendszer engesélyezetéséről vagy akár a szervízelésről.

Választható, de önállóan nem támogatható tevkénységek

 1. Immateriális beruházásokhoz kapcsolódó tevékenységek, mint például licencek, szerzői jogok, szabadalmak.
 2. Általános költségekhez kapcsolódó tevékenységek, mint mérnöki és építész díjai, tanácsadói, projekt-előkészítési és projekt-menedzsmenti költségei.
 3. Csak abban az esetben támogatható önálló tevékenységhez kapcsolódóan az élelmiszeripari- és/vagy borászati tevékenységek ellátásához, végzéséhez kapcsolódó, valamint a termeléshez, vállalatirányításhoz, a belső nyilvántartási- és a vállalati infokommunikációs rendszerekhez szükséges informatikai eszközök és szoftverek beszerzése, ha az kizárólag a “Mezőgazdasági termékek értéknövelése, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatására” irányul.

Mekkora összegre lehet pályázni?

 • Maximum 100 millió forint

A támogatás mértéke:

 • a közép-magyarországi régióban: 40%
 • a nem közép-magyarországi régióban: 50%

A maximálisan igénybe vehető támogatási előleg mértéke a beruházási támogatás 50%-a lehet.

Csak előleg fizetés esetén kell előleg összegével megegyező mértékű biztosítékot nyújtani.

a1 solar-élelmiszeripari üzemek fejlesztése

Benyújtási határidők

 • Első szakasz: 2021. július 7. – 2021. július 20.
 • Második szakasz: 2021. július 21. – 2021. augusztus 3.
 • Harmadik szakasz: 2021. augusztus 4. – 2021. augusztus 17.
 • Negyedik szakasz: 2021. augusztus 18. – 2021. augusztus 31.

Projekt megkezdésével kapcsolatos információk: 

Fontos figyelembe venni, hogy már megkezdett projekt nem támogatható, illetve a tervezéssel kapcsolatos dokumentáció keltezési dátuma nem lehet korábbi 2014. január 1-nél.

A projektelemek  végrehajtására  maximálisan 24 hónap áll a pályázó rendelkezésére, melyet Magyarország területén kell megvalósítania.

A pályázaton belül nem támogatható tevékenységek köre

 • TEÁOR 1020 kódú tevékenységre irányuló beruházás (halfeldolgozás és tartósítás)
 • TEÁOR 109 kódú tevékenységre irányuló beruházás (takarmánygyártás)
 • ingatlan vásárlása
 • ingatlan építés, építmény bővítés, felújítás
 • új üzem létrehozása
 • mezőgazdasági erőgépek, személyszállító gépjárművek beszerzése
 • használt gépek eszközök, anyagok, illetve egyszer használatos eszközök és göngyölegek beszerzése
 • folyékony bioüzemanyag előállítása
 • 2. célterületen gönci hordónál (1,36 hl) kisebb űrtartalmú fahordó vásárlása
 • nem elszámolható költség: bérköltség, működési költség, forgóeszköz vásárlás költsége.

Jó, ha tudod!

Létszámtartásra vonatkozó kötelezettség: Amennyiben a pályázó munkavállalót foglalkoztat, úgy vállalnia kell, hogy a fenntartási időszak végéig mindenképp fenntartja a bázislétszámot, amely a benyújtást megelőző naptári év foglalkoztatotti átlaglétszáma alapján számítandó.

Fenntartási időszakra vonatkozó kötelezettség: a projekt megvalósításától számított 5 év.

Megújuló energiaforrást hasznosító berendezés termelési kapacitását érintő kritériumok: az adott fogyasztási hely villamosenergia-, valamint a telephelyet érintő fogyasztók együttes hőenergia fogyasztását igazolni szükséges. Mely befolyásolja a telepíteni kívánt megújuló energiát hasznosító berendezés méretét. A villamos energia hálózatba történő továbbértékesítése lehetséges, azonban a fenntartási időszak alatt az éves megtermelt elektromos energia mértéke nem haladhatja meg az adott megvalósítási hely éves energiaigényét.

 

 

Milyen napelemes rendszereket ajánlunk

Közel 1000 telepített napelemes rendszer tapasztalata alapján állítottuk össze csomagjainkat. Melyeket teljesítményük alapján három különböző kategóriába csoportosítottuk:

Optimum rendszer

LONGi napelem panel

A LONGi Solar a világ legnagyobb napelem panel gyártója 2020 első negyed évétől. Éves árbevételének rendszerint 5-7%-át költi kutatás-fejlesztésre, ezzel ezen a téren is vezető helyen áll. A LONGi Solar mono PERC technológiájú napeleme magasabb hatásfokú, energiasűrűségű és energiahozamú, mint a hasonló poli technológiájú napelemek. Jobban teljesít alacsony fényintenzitás és magas környezeti hőmérséklet mellett.

GOODWE inverter

A GoodWe a világ egyik legnagyobb inverteres gyártója, fókuszukban elsősorban a megbízhatóság, a hitelesség és a felelősség áll. 2019-ig több mint 100 országban, 12 GW teljes kapacitású GoodWe invertert telepítettek már, és ez a szám mostmár a Magyarországon telepített inverterekkel is minden évben növekszik. Az SDT sorozat invertere kicsi, könnyű és könnyen telepíthető. Alkalmas kültéri és beltéri szereléshez. Csendes működést biztosít a természetes konvekciós hűtés miatt.

Prémium rendszer

napelem kalkulátor ajánlott prémium panel

Q Cells panelek

A prémium rendszer napelemeit a legmodernebb PERC cellás gyártó az 1999-ben Németországban alapított QCells adja. A cég székhelye egy akvizíció után Szöulba, Dél-Koreába került, a technológiai és innovációs központ pedig Thalheim-ben, Németországban található.

Huawei inverter

A Huawei napelemes termékeit és megoldásait több, mint 170 országban használják, segítve ezzel a világ népességének egyharmadát több, mint 30 éve. Az új SUN termékcsalád a második generációs optimalizálóval együtt magasabb hatásfokot és nagyobb energiatermelést biztosít a napelemes rendszereknek. A beépített wifi-vel és felhasználóbarát okostelefon applikációval könnyen nyomon követhető a termelés és az esetleges problémákról is azonnal riasztás érkezik.

Smart rendszer

napelem kalkulátor ajánlott smart panel

Maxim technológiás napelem panelek

Ha kémény, vezeték vagy egyéb körülmény miatt árnyékhatás is előfordulhat, esetleg több tetőre kell telepíteni egyértelműen a második generációs okos panelek jelentik a megoldást. Az optimalizálásban a kifejlesztett chipek egy új szintet hoztak létre. Ezeknél a napelemeknél már a cellasorok szintjén történik az optimalizálás. További előny, hogy a chipek integrálva vannak a napelemekbe így az utólagos okosításból való kockázat is eltűnt.

Huawei inverter

A Huawei napelemes termékeit és megoldásait több, mint 170 országban használják, segítve ezzel a világ népességének egyharmadát több, mint 30 éve. Az új SUN termékcsalád a második generációs optimalizálóval együtt magasabb hatásfokot és nagyobb energiatermelést biztosít a napelemes rendszereknek. A beépített wifi-vel és felhasználóbarát okostelefon applikációval könnyen nyomon követhető a termelés és az esetleges problémákról is azonnal riasztás érkezik.

Telepítéseink

Folyamatosan bővülő telepítéseink helyszíneit a következő térképen tekintheted meg:

nap felé forduló napelem

Tudtad, hogy a napkövető napelemmel jársz a legjobban?

Mára már talán senkiben fel sem merül a kérdés, hogy vajon megéri-e a napelem telepítése, hiszen tengernyi érv szól mellette, különösképp a napkövető napelem telepítése mellett.   A világunk őrült tempóban változik, bármerre nézünk aggasztó jeleket látunk, még akkor is, ha amúgy pozitív életszemlélettel tekintünk a világra. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden rossz,

Tovább olvasom »
stratégiai partnerség

Stratégiai partnerség az orosz energiafüggőség ellen

A FitzWalter Capital befektetési cég az újonnan alakult Peridot Solar napelem-fejlesztő céggel kötött együttműködést annak érdekében, hogy 2026-ig 5 GW kapacitást fejlesszen és építsen ki. Az Olaszország (545 MWp) és az Egyesült Királyság (431 MWp) közötti jelenleg 1 GW-os projekt pipeline-nal rendelkező fejlesztő csapata a napelemek fejlesztésére, építésére és üzemeltetésére összpontosít Európa-szerte. A cég jelenleg

Tovább olvasom »
stratégiai partnerség india

Nagy stratégiai partnerség az indiai napelem piacon

Az indiai független energiatermelő (IPP) Azure Power 12,9 millió USD-t fektetett be a Premier Energies napelemeket gyártó cégbe, valamint a helyi PV-modul-ellátását is vállalattól szerzi be. Az Azure megállapodott abban, hogy a következő négy évben akár 600 MW napelem modult vásárol a Premiertől, amely a vállalat szerint 1,25 GW modulgyártási kapacitással rendelkezik. Az Azure emellett

Tovább olvasom »
perovszkit napelem kísérlet

Eredményes perovszkit napelem kísérletet hajtottak végre

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL) kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az ón-ólom perovszkit napelemcella esetében lehetséges leküzdeni a stabilitási problémákat és javítani a hatékonyságot, legutóbbi kísérletük pedig 25,5%-os konverziós hatékonyságot eredményezett. Az új cella, amely tandem kialakítású két perovszkitréteggel, 1500 órányi folyamatos működés után is, azaz több mint

Tovább olvasom »

Scroll to Top