1 TW teljesítményű napelem telepítése a cél az EU-ban

Az Európai Uniónak (EU) magasabb célokat kell kitűznie a napelemek kiépítésének területén, és fel kell gyorsítania az energetikai átállást, hogy a lehető leghamarabb le tudja építeni az Oroszországtól való energiafüggőséget, az EU öt tagállama szerint.

2030-ig legalább 1 TW napelemet kell telepíteni az EU-ban – közölte Ausztria, Belgium, Litvánia, Luxemburg és Spanyolország energiaügyi minisztere a héten Frans Timmermansnak, az EU klímapolitikai főképviselőjének és Kadri Simson energiaügyi biztosnak küldött levelükben.

„Minden fotovoltaikus panel azonnal és közvetlenül csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőségünket” – fogalmaztak a miniszterek a levélben, hozzátéve, hogy a napenergia felgyorsult elterjedése csökkenti a magas energiaáraknak való kitettséget, és helyi munkahelyeket teremt, miközben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Minden újépítésű ingatlanra napelemet

A miniszterek azt szorgalmazták, hogy a tetőtéri napenergia legyen a norma az újonnan épített házak esetében, illetve azzal kapcsolatban is érveltek, hogy a középületeken, szupermarketekben és ipari területeken kötelező napelemes tetőket írjanak elő az uniós jogszabályok.

Tekintettel arra, hogy az EU-tagállamok jó úton haladnak a nemzeti energia- és éghajlati terveikben szereplő napenergia-kiépítési célok túllépése felé, a levél szerint lehetséges lesz e célkitűzések növelése a megváltozott geopolitikai helyzet fényében „és a napenergia potenciáljának felszabadítása érdekében, mint jelentős megújuló energiaforrás” az épületek tetején vagy homlokzatán.

A 2030-ra kitűzött 1 TW-os céllal az EU napenergia-kapacitása több mint hatszorosára nőne 2021-hez képest, amikor a szervezet országainak napelem-flottája összesen 165 GW volt.

Ukrajna orosz inváziója megerősítette a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket Európa-szerte, leginkább talán Németországban, ahol a koalíciós kormány a közelmúltban 215 GW-ra emelte az ország 2030-as napelem telepítési célját, a korábbi 200 GW-ról.

Az Európai Bizottság (EB) márciusban jelentette be, hogy egyszerűsíteni fogja a megújuló energiaforrások engedélyezését, amikor nyilvánosságra hozta a REPowerEU stratégiát, amelynek értelmében az EU az év végéig kétharmadára csökkenti az orosz gáz iránti keresletet.

A levél aláírói egy EU-s napenergia-törvényt szorgalmaztak az EB ebben a hónapban várható REPowerEU frissítésének keretén belül. Szerintük egy ilyen intézkedésnek tartalmaznia kell egy célzott támogatási mechanizmust az európai napenergia-gyártási kapacitások növelésére, és arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy tűzze ki azt a célt, hogy 2030-ra a kiépített napelem-kapacitás 75%-át az EU-ban állítsák elő.

„Anélkül, hogy megfelelően kezelnénk az európai napelemgyártás jelenlegi kihívásait és piaci kudarcait, az EU azt kockáztatja, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőséget a Kínából származó nyersanyagoktól és napelemes hardverimporttól való hosszú távú függéssé alakítja” – áll a levélben.

A gyorsabb terjedés ösztönzése érdekében az aláírók kijelentették, hogy az EU-nak a lehető legjobban és legköltséghatékonyabban kell felhasználnia minden pénzügyi eszközt a napenergia kiépítésének finanszírozására, beleértve az állami hitelgaranciákat a napelem-gyártás tőkéjének felszabadítására.

Felszólították továbbá az EB-t, hogy nyújtson fokozott segítséget a tagállamoknak, hogy teljes mértékben kiaknázhassák a polgárok energiarendszerbe való önfogyasztóként illetve megújulóenergia-közösségekként való bevonásának lehetőségét.

A kérések összhangban vannak a SolarPower Europe (SPE) számos javaslatával, amely az év elején egy nyolc olyan intézkedést tartalmazó listát adott ki, amelyek segítenek Európának felgyorsítani a napelemek kiépítését, hogy az 2030-ra elérje az 1 TW-ot.

A kereskedelmi szervezet vezérigazgatója, Walburga Hemetsberger kijelentette, hogy Ausztria, Belgium, Litvánia, Luxemburg és Spanyolország „az élen járnak” az európai szoláris terawattkor elérése felé vezető úton, hozzátéve: „A magasabb napenergia-ambíció támogatni fogja az EU energiafüggetlenségét, megvédi az európaiakat az energiaár-emelkedéstől több millió zöld munkahelyet teremt, és jelentős mértékben hozzájárul éghajlat-politikai céljaink eléréséhez.”

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/five-eu-member-states-urge-bloc-to-reach-1tw-of-installed-solar-pv-by-2030/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!