Amikor az engedélyeztetés hátráltatja a napelemek telepítését

Az európai országoknak meg kell duplázniuk napelem-telepítéseik ütemét, ha a kontinens lépést akar tartani az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaival – derült ki az Ember új kutatásából.

Az idei és 2023-as nap- és szélenergia telepítés „közel van az előírt értékekhez”, a napenergia ugyanis körülbelül 12 GW-tal van elmaradva van a szükséges telepítésektől. Ám 2026-ra a kapacitásbővítés csak a felét érné el annak, ami feltétlenül lényeges ahhoz, hogy az éghajlatváltozás hatásai 1,5 Celsius-fokra korlátozódjanak.

3 év alatt 15%-al több napelem került telepítésre

 

Az elmúlt években megugrott a napelemkapacitás-bővítés Európában, a kontinens összesített kapacitása 104 GW-ról 162 GW-ra nőtt az elmúlt három évben. Ez évi 15%-os éves növekedési ütemnek felel meg, azonban a következő négy év kiépítései előreláthatóan több kulcsfontosságú uniós országban elmaradnak majd a szükségestől.

Lengyelország és Hollandia az 1,5 °C-os célértékhez szükséges napenergia-kapacitás fölött tud majd telepíteni, míg Olaszország az előrejelzések szerint 2022 és 2026 között a szükséges kapacitásának csak egyharmadát fogja telepíteni, amint az az alábbi diagramon is látható.

1,5 fok napelem
A napelemek telepítésében vezető országok közül néhány, mint például Németország és Spanyolország elmarad az 1,5 °C-os céltól.

Kép: Ember

 

Az olyan problémák, mint a rendelkezésre álló hálózati kapacitás hiánya a napelemek telepítésének csökkenő tendenciáját fogják okozni Spanyolországban, Németországban és Hollandiában, valamint az engedélyezéshez szükséges idő is a telepítések egyik fő akadályaként lett kiemelve.

9 Európai országban jelent problémát az engedélyezési folyamat

 

A napelemekre vonatkozó engedélyek az energia-kutatóközpont által elemzett 12 ország közül (amelyek a jelenlegi beépített napenergia-kapacitás 91%-át teszik ki) kilencben túllépik az EU által meghatározott 2 éves határt, Portugáliában és Horvátországban ennek az időkeretnek csaknem a kétszerese jellemző.

engedélyezési nehézségek

Az Ember által elemzett 12 ország közül csak három rendelkezik gyorsabb engedélyezési eljárással, mint az uniós határ.

Kép: Ember

 

A fejlesztők többször is felvetették az engedélyezés problémáját, és az EU a májusban közzétett REPowerEU-stratégiáján belül igyekezett foglalkozni vele, amely egy egyszerűsített és gyorsabb engedélyezési folyamatot kívánt bevezetni, ami így maximum egy évre gyorsítaná fel a telepítést.

Harriet Fox, az Ember energetikai- és éghajlati-adat elemzője a következőket mondta: „Európa már nem nélkülözi a megújuló energia iránti ambíciót, de megvalósítási hiányosságokkal néz szembe. A magasabb célok még nem mutatkoznak meg felgyorsult kiépítésben a helyszíneken. Európának sürgősen meg kell küzdenie az engedélyezési akadályok felszámolásának feladatával a megújuló energiaforrások teljes potenciáljának kibontakoztatása érdekében.

Az engedélyezéssel kapcsolatos gyakori problémák közé tartozik a folyamat digitalizálásának hiánya, a helyi szintű erőforrások hiánya, a jogi fellebbezések okozta késések és a különböző hatóságok közötti felelősségi átfedések.

Továbbá, hogyha az EU lépést akar tartani a közel 600 GW napelemre vonatkozó céljával 2030-ra, akkor a telepítés előtt álló akadályoknak, például a túl hosszú engedélyezési folyamat problémájának megszüntetésére kell összpontosítania, és idén ősszel el kell fogadnia a megújuló energiáról szóló irányelv módosítását.

Az adminisztratív akadályok európai megújuló energiaforrások gigawattjait késleltetik, az Ember jelentése szerint csak Lengyelországban például összesen 20 GW napenergia vár a hálózati csatlakozási engedélyre.

Forrás: https://www.pv-tech.org/europe-facing-solar-implementation-gap-as-ember-calls-for-installs-to-double/

Scroll to Top