Az európai gyártású napelemek iránti kereslet 62%-kal nőtt

A VDMA (Német Gépgyártási Mérnöki Szövetség) kutatása szerint az európai gyártású fotovillamos gyártóberendezések iránti kereslet 62%-kal ugrott meg 2022 második negyedévében, és az európai megrendelések először haladták meg az ázsiai országokból érkezőket.

Az európai gyártók PV mérnöki rendszereinek értékesítése 62%-kal nőtt az első negyedévhez képest, az európai eladások pedig négyszeresükre nőttek. Hasonlóképpen, a 2022 első két negyedévében kapott európai megrendelések már meghaladták az összes 2021-es európai rendelés értékét. A VDMA arra számít, hogy ez az értékesítés-növekedés a harmadik negyedévben is folytatódik majd.

Az eladások egyharmada a modulgyártáshoz szükséges rendszereknek tulajdonítható – közölte a VDMA, amely 2008 óta készít ilyen statisztikákat.

Az európai gyártmányú napelem népszerűbb, mint az Ázsiai?

 

„Korábban a legnagyobb piac az ázsiai volt a német fotovoltaikus gyártógépek és rendszergyártók számára, de 2022 első negyedéve óta nőttek az európai megrendelések, és várhatóan tovább fognak növekedni” – mondta Jutta Trube, a VDMA fotovoltaikus gyártóberendezésekért felelős osztályvezetője.

„Általánosságban arra számítunk, hogy továbbra is erős keresletet fogunk látni, mivel a különböző országok növekvő érdeklődést mutatnak a helyi új fotovillamos gyártás iránt.”

Valóban, Európa, akárcsak az Egyesült Államok és India, nagyon határozott a regionális fotovillamos gyártóbázis létrehozásának igényével kapcsolatban. Míg azonban az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye (IRA) úgy tűnik, hogy serkenti a napenergia-gyártást, India pedig 65 GW napelem-modul gyártási kapacitással kíván bővíteni egy kiterjesztett ösztönzőrendszer révén, Európa még nem jelentett be összefüggő és jól finanszírozott termelési stratégiát.

Azonban jelenleg aggódnak az európai napelem-gyártók

 

A PV Tech Premium beszámolt arról, hogy a szárnyaló villamosenergia-árakkal küszködő európai napelem-gyártók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kontinens elmarad az Egyesült Államoktól és Indiától az ágazat politikai támogatása terén.

„Jelenleg az olyan országok, mint az USA és India, nagyon vonzó kezdeményezéseket vezetnek be a fotovillamos termelés fellendítésére; ugyanezt követelik meg Európában” – mondta Peter Fath, az RCT Solutions ügyvezető igazgatója és a VDMA fotovoltaikus gyártóberendezések részlegének elnöke.

„Az európai kezdeményezések növekedése és a fotovoltaikus termelés teljes értékláncban történő bevezetésére irányuló politikai akarat lehetőséget jelent a fotovillamos termelési erőforrások további felhasználására az EU-ban.”

Az olyan cégek vezérigazgatói, mint a First Solar, a BayWa r.e. és a Meyer Burger levélben fordultak az Európai Bizottsághoz (EB), hogy sürgős intézkedésekre szólítsanak fel az európai fotovillamos gyártás újrafejlesztésével kapcsolatban.

Ugyanezen a napon az EB hivatalosan is jóváhagyta egy új napelemes fotovoltaikus iparági szövetség létrejöttét azzal a céllal, hogy növelje az innovatív fotovoltaikus termékek és alkatrészek gyártását.

A VDMA által felvázolt erős keresleti statisztikák ellenére az európai napelemgyártást egyre nagyobb veszély fenyegeti a magas energiaárak miatt, és a Maxeon kénytelen is bezárni egyik franciaországi modulüzemét.

A Rystad Energy kutatása szerint Európában körülbelül 35 GW fényelektromos gyártási projekt forog a megsemmisülés veszélyében, mivel a megemelkedett energiaárak visszavetik a kontinens napelemes ellátási lánc kiépítésére tett erőfeszítéseit.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/demand-for-europe-made-pv-production-systems-up-62-as-european-demand-surpasses-asia/

Scroll to Top