Napelem- avagy, miért éri meg a vállalkozásoknak?

Pályázatokban és napelem kivitelezésben is segítünk!

A lakossági napelem rendszerek hatalmas fejlődésnek indultak a tavalyi évben, és még a világjárvány kiszámíthatatlan hullámai sem állhattak útjába az elszánt felújítóknak! Ez idén még inkább így lesz, hiszen a szaldós elszámolás 2024-es várható megszűnése sürgető határidőként jelent meg sokak fejében, akik eddig halogatták a dolgot. A vállalkozások körében még talán kevésbé látványos a mozgás, de ezen a téren is jelentős érdeklődés várható a következő pár évben a napelem piacon.

Fontos különbség a lakossági ügyfelekhez képest, hogy egy vállalati, vállalkozói beruházás indulása lassabb, nehézkesebb, sokkal több döntéshozón, rendszeren kell átvinni az elképzelést. Természetesen a beruházás összege is nagyobb egy többemeletes irodaház, vagy egy több száz négyzetméteres gyár esetében, mint egy szimpla családi háznál. Jó hír azonban, hogy ezek megtérülése sokkal gyorsabb, kb. fele annyi idő, mint a lakossági szférában. Mindig fontos, hogy az aktuális pályázati lehetőségekkel is naprakészek legyünk, ezért is foglalkozunk mindkét területtel párhuzamosan!

Mi szól a vállalati napelem beruházások mellett?

A költséghatékonyság és a nulla forintos villanyszámla már önmagunkban is csábítóak lehetnek. A környezetszennyezés visszaszorítására irányuló globális kezdeményezések és törvényi változások is kellő mennyiségű motivációt adhatnak. A tiszta energiák, az önellátó rendszerek, melyek nincsenek kitéve a piaci változások kényének-kedvének, rengeteg előnyt kovácsolhatnak egy vállalkozásnak.

Ha azt vesszük alapul, hogy a napelemes rendszerek kategóriájában nem ritka, hogy akár 1 éven belül visszahozzák az árukat. Azonban még „hosszabb” megtérülési idő alatt is körülbelül 5 évet értünk megtérülési idő alatt. Azonban az nem kérdés, hogy ár-érték arányban egy remek befektetésről beszélünk. Ha máris belefognál egy előzetes minősítésbe, tervezésbe, akkor egy személyre szabott ajánlatot pár kattintással bekérhetsz az oldalunkról.

Mi a helyzet az EU-ban?

Viszonyításképpen érdemes megnézni, mi történik az EU-ban. Ez a régió átlagosan a saját szükségleteinek körülbelül harmadát nyeri megújuló energiaforrásból. Nem véletlen, hiszen számos előnnyel, megtakarítással, megfelelőséggel és hatékonysággal kecsegtet a napelem rendszerek, vagy más alternatív energiaforrás kihasználása.

Ehhez képest Magyarországon közel sem ennyire előrehaladott a helyzet. Éppen ezért várható, hogy a következő pár évben itt is nagyobb igény támad akár a mezőgazdasági, akár az irodaházak, plázák, gyárak korszerűsítésére is. Egyelőre ezen a területen is elérhető a szaldós elszámolás, vagyis a megtermelt többletet azonos áron „adhatjuk el” a szolgáltatónak, mint amiért mi a téli, borús időszakokban vételezzük az esetleges hiányt. Így a megfelelő méretű, hatékonyságú rendszer képes biztosítani, hogy ne kelljen pluszban elektromos áramot vételeznünk.

Nem csak a 100% lehet nyerő!

A fokozatosság és az optimalizálás itt is nagyon fontos. Egy vállalatnál azt is számításba kell venni, hogy esetleg nem a teljes energiaszükséglet cserélhető alternatív megoldásra. Ennek természetesen akár műszaki, akár likviditási akadályai is lehet. Azonban egy átlagos esetben az energiafelhasználás 20-40%-át nagyobb gond nélkül is átalakíthatjuk például napelemes, hőszivattyús, vagy egyéb alternatív rendszerekre. Ha csak 20-40%-ot spórolunk a kiadásokon akár 1-5 éven belül, már az is hatalmas eredményt jelenthet.

Tervezői és energetikus szakértő csapatunk segít a megfelelő rendszer kiválasztásában, elkészíti pályázatát és elvégzi a telepítést is.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!