Napelem elhelyezése és jelentősége

A napelem elhelyezése az egyik legfontosabb lépés, amikor elhatároztuk, hogy napelem rendszer telepítésére adjuk a fejünket. Az első teendő annak megfontolása, hogy miért éri meg ez a befektetés számunkra.

Miközben begyűjtjük a fontos és releváns információkat, érdemes kiemelten figyelni arra is, hogy megfelelő, hozzáértő és megbízható szakembert találjunk, hiszen a befektetésünk akkor fog megtérülni, ha a leghatékonyabb technikával a legjobb eredményeket adó napelemes rendszert valósítjuk meg.

Miért éri meg beruházni a napelemes rendszerbe?

Környezettudatosság, klímavédelem és spórolás – mindegyik olyan pozitív fogalom, amelynek napjainkban rendkívül megnőtt a jelentősége. Ki ne vágyna arra, hogy legalább egyet képes legyen megvalósítani ezek közül?

A környezettudatosság és a klíma védelme összekapcsolódik, s számtalan módon próbálhat a hétköznapi ember is tenni azért, hogy a Föld és ezzel együtt gyermekeink jövője a lehető legoptimálisabb keretek között valósuljon meg. Kezdve azzal, hogy kevesebb felesleges holmira költünk, valóban szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és tudatosan spórolunk az energiával. Az éghajlati változások lassítását, a környezet védelmét támogathatjuk a modern megújuló energiaforrások alkalmazásával, így a napelemes rendszer telepítésével is.

Az elektromos energiát ma már termelhetjük a házunkra telepített napelemek segítségével is. Miközben modern felfogásunknak megfelelően számottevő lépéseket teszünk a környezetért, egyszerre saját pénztárcánknak is kedvezünk. Ez utóbbi tényező a jelen bizonytalan és kiszámíthatatlan mindennapjaiban legalább olyan fontos, mint a környezetért vállalt felelősségtudat. Érdemes a napelemre, mint befektetésre tekintenünk, hiszen a rendszer spórolni fog nekünk, ugyanakkor ingatlanunk értékét is jelentős mértékben növelni fogja.

A napelem elhelyezése és a benapozási terv jelentősége

Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk, a napelemek elhelyezésének kérdéskörével kiemelten kell foglalkoznunk. Ugyanis az, hogy az optimális méretű napelemeket választjuk és azokat a megfelelő módon pozicionáljuk, egyszerre az energiatermelésünk mértékének, valamint a befektetésünk megtérülésének is a meghatározó eleme lesz. Így ha ezekben a részletekben hibázunk, akkor csalódni fogunk azokban az elvárásainkban, amikkel a projektbe belevágtunk, hisz az elvárások nem fognak megvalósulni.

Alapvető kérdés, hogy hol adott a lehetőség a napelemek elhelyezésére. Elsősorban a tető déli, délkeleti, délnyugati oldala az ideális napelemek elhelyezésére, hisz itt várható a napsütéses órák számának maximuma.

Vajon el is kell vetni a napelem telepítésének gondolatát, ha nincs optimális tetőfelület? Mi a helyzet, ha a háznak egyszerűen a tájolása vagy esetleg a tetőformája nem engedi meg, hogy déli oldalra kerüljenek a napelemek? A benapozási terv fog segíteni abban, hogy abban az esetben is megtaláljuk a legjobb megoldást, ha a déli tájolású elhelyezés nem megvalósítható.

Keleti vagy nyugati oldalra helyezett napelemek – mire számíthatunk?

Sajnos a keleti és a nyugati oldal esetén is kevesebb energiát termel számunkra a napelem, mint déli tájolású elhelyezés esetén. Körülbelül 20%-kal kisebb hatékonysággal kell számolnunk ilyenkor. Ugyanakkor valamelyest javulnak az eredmények, ha a panelek dőlésszögén változtatnak, amennyiben ez kivitelezhető. A profi kivitelező meghatározza a legjobb pozíciót.

Amennyiben a keleti és a nyugati tájolás között kell döntenünk, először figyeljük meg, hogy valamelyik oldalra vet-e árnyékot fa vagy másik épület, mert akkor azt az oldalt értelemszerűen nem érdemes választanunk. Emellett gondoljuk át azt, hogy inkább délelőtt vagy inkább délután nagyobb az áramfogyasztásunk, mert az előbbinél javasolt a keleti, utóbbinál a nyugati pozíciót előnyben részesítenünk. Ezenfelül esztétikai kérdések is felmerülhetnek.