Napelem és biodiverzitás…Mi az igazság?

Az EDF Renewables célja, hogy tudományos partnereivel együttműködve feltárja a közüzemi szintű napenergia-projektek pozitív hatását a biodiverzitásra, a talajegészségre és a termőföld-gazdálkodásra az Egyesült Királyságban.

A Nature Positive fenntarthatósági tanácsadó céggel folytatott munka részeként az EDF Renewables partnereket keres ökológiai kutatások elvégzésére a Longfield Solar Farm nevű, új fotovillamos erőműben, amelyet az EDF, és a társfejlesztő Padero Solar javasolt Essexben.

A program kapcsolódni fog a Longfield-javaslatokban szereplő meglévő kötelezettségvállalásokhoz, amelyek célja a biológiai sokszínűség jelentős növelése az élőhelyek helyreállítása, majd kezelése révén.

Remélhetőleg a helyszínen végzett tanulmányok segítenek jobban megérteni a napenergia lehetséges hatásait a vadvilágra és a paneltömbök alatti és szomszédos élőhelyek biológiai sokféleségére, valamint a talajegészségre és a talaj szén-dioxid-tárolására gyakorolt hatásokat is. A napelemes farmon belül mintegy 50 hektár lesz elérhető kísérleti területként.

A kutatás lényege és céljai

A kutatóktól 2022. július 29-ig várják három munkacsomag benyújtását, amelyek a fotovoltaikus projektek biodiverzitásra és élőhelyekre gyakorolt hatásával, valamint a napenergiával működő termőföld-gazdálkodás talajjellemzőkre gyakorolt ​​hatásával foglalkoznak.

Az EDF Renewables és a Padero Solar korábban olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi a Longfield projekt számára, hogy akár 500 MW villamos energiát exportáljon a hálózatba, illetve importáljon onnan.

Mark Lang, a Nature Positive munkatársa elmondta, hogy a napelemes projektek előnyeit a biodiverzitás javítása és más ökoszisztémával kapcsolatos szolgáltatások nyújtása terén „egyelőre nem ismerjük eléggé. Remélhetőleg a kutatás hozzá fog járulni annak a kollektív megértéséhez, hogy hogyan lehet hatékonyan kezelni a napelemes farmokat a biológiai sokszínűség növelése érdekében.”

A Solar Energy UK múlt hónapban közzétett jelentése kiemelte, hogy a fotovoltaikus projektek segíthetik a termőföldet az intenzív gazdálkodásból való kilábalásban illetve lehetővé tehetik a természeti környezet virágzását. A kereskedelmi szervezet megállapította, hogy a jól megtervezett napelemes farmok az állatok élőhelyének javításával segíthetnek megfordítani a vadon élő állatfajok fogyatkozásának tendenciáját.

Eközben az Egyesült Államokban a független áramtermelő Silicon Ranch, gazdálkodókkal és állattenyésztőkkel együttműködve létrehozott egy programot, amelynek célja, hogy holisztikus földhasználati gyakorlatokat alkalmazzanak a napenergia-projektekben, a legelő állatok, növények és vadon élő állatok kombinálásával a biodiverzitás növelése és a talaj szénmegkötésének javítása érdekében.

Forrás: https://www.pv-tech.org/edf-and-partners-to-research-biodiversity-benefits-of-utility-scale-solar-in-uk/