Mi a különbség a napelem panel és napkollektor között?

Egyre több család dönt úgy, hogy korszerű és hatékony otthont épít, amihez alapkövetelmény a megújuló energia, s a napelemes rendszer használata. Noha egyre jobban megismerkedünk ennek technológiájával, még mindig vannak olyan kifejezések, amelyeket a laikusok olykor összekevernek. Ilyen a napelem panel és a napkollektor: gyakran egy kategóriába sorolják ezeket, de merőben más a feladatuk.

Mi a napelem panel feladata?

A napelem panel, más néven fotovoltaikus panel, napenergiát alakít át elektromos árammá. Az ebben található fotovoltaikus cellák elnyelik a napfényt, majd az így keletkező elektromos energiát egyenárammá alakítják át. Leggyakrabban háztartásokban és üzletekben alkalmazzák az elektromos energia előállítására. Az elkészült áramot azonnal felhasználják, vagy energiatároló eszközökben tárolják. Amennyiben ez engedélyezett a hálózatra is van lehetőség visszatáplálni az így megtermelt energiát.

Mi a napkollektor feladata?

A napkollektorok napenergiát alakítanak át hővé, melyet általában víztartályokban vagy fűtési rendszerekben hasznosítanak. Ezek lehetnek melegvíz előállítására vagy helyiségek fűtésére szolgáló rendszerek. A kollektorokban víz vagy hőhordozó folyadék áramlik, amely felveheti a napenergiát, majd átadja a hőt a melegvíznek vagy a fűtési rendszernek.

Válasszunk megbízható napelemes kivitelezőt!

A napelemes rendszer ugyanakkor az egész háztartásunk áramellátását biztosíthatja, érdemes tehát elsősorban ezt telepítenünk, ha kiváltanánk akár a teljes villanyszámlánkat takarékos és tudatos energiafelhasználással. A leghatékonyabban működő rendszert úgy érjük el, ha olyan tervező és kivitelező céget választunk – s az A1 Solar Kft. ilyen – amelynek nagy tapasztalata, megfelelő referenciája, múltja, szakembergárdája van, s csak minőségi alapanyagokkal dolgozik.

Scroll to Top