Napelem újrahasznosítás, de hogy?

Támogatást ítéltek oda egy ausztráliai projektnek, amely feltárja majd a lehetséges bevételi forrásokat és a fogyasztói érdeklődést a használt napelempanelek tekintetében.

A Queenslandi Egyetem csapata megpróbálja azonosítani a panelek újrahasználatát, átalakítását és újrafelhasználását, valamint újrahasznosítását gátló piaci vagy szabályozási akadályokat, miután 42 869 AUD (29 478 USD) finanszírozást kapott az Energy Consumers Australia-tól, amely lakossági és kisvállalkozási energiafogyasztókat képvisel.

A projekt célja az is, hogy feltárja a körforgásos gazdaság alkalmazási lehetőségeit a napelempanelek tekintetében, hogy jobban bevonják azokat a fogyasztókat, akik pénzügyi korlátok miatt jelenleg nem férhetnek hozzá a napenergiához.

A napelemek körkörös gazdaságának kiaknázásában „hatalmas potenciál rejlik” – mondta Lynne Gallagher, az Energy Consumers Australia vezérigazgatója.

„Ez nemcsak a hulladék mennyiségét fogja csökkenteni, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy azok, akik nem engedhetik meg maguknak az új napelemes berendezésekkel járó kiadást, elfogadhatóbb költséggel állíthassák elő saját energiájukat.”

Az Energy Consumers Australia szerint az eldobott napelemek visszanyerése az újrafelhasználás vagy újrahasznosítás céljából milliárd dolláros lehetőség, de sok panelt jóval a hasznos élettartamuk előtt lecserélnek, mivel olcsóbb és hatékonyabb modellek kerülnek a piacra.

A szervezet szerint a negatív környezeti következmények mellett ez „jelentős elszalasztott lehetőséghez” vezet a napelemhez való hozzáférés biztosítása szempontjából olyan fogyasztók számára, akik jelenleg erre nem képesek. Valamint költségmegtakarítást jelent a meglévő PV-tulajdonosoknak a panelek visszaigénylésével és újrahasznosításával.

Emilie Oxel O’Leary, a Green Clean Solar nevű amerikai vállalat vezérigazgatója szerint a napelemek globális újrahasznosítására irányuló erőfeszítések a mai napig szórványosak voltak, néhány proaktív gyártó az irányításával. A vállalat a fotovillamos erőművekből származó hulladék-, illetve újrahasznosítható anyagok eltávolításával és ártalmatlanításával foglalkozik.

„A körforgásos napenergia-gazdaság felé való átmenetnek lehetünk most tanúi, köszönhetően a különböző fokú erőfeszítéseknek és megtett lépéseknek.” – mondta O’Leary a PV Tech Power legfrissebb kiadásában megjelent kiemelt cikkben.

A Queenslandi Egyetem projektje az Energy Consumers Australia által szervezett több mint 429 000 ausztrál dollár támogatásban részesült hat kedvezményezett között volt, a többi kedvezményezett pedig többek között az energiahatékony lakhatást előmozdító lépésekre összpontosít.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/australian-researchers-bag-funding-to-investigate-reusing-unwanted-solar-panels/

 

Scroll to Top