Nemzetközi szinten rekord mennyiségű napelemet telepítettek 2021-ben

2021-ben globálisan körülbelül 174 GW napelemet telepítettek, ami 20%-os ugrás az előző évhez képest, idén pedig várhatóan 260 GW-ot telepítenek majd, legalábbis a nemzetközi kereskedelem bármiféle jelentős fennakadásának eshetőségét kizárva.

Többek között ezek voltak a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) Trends in PV Applications 2022 jelentésének megállapításai, amely a különböző országok és régiók napelemes létesítményeit, és a növekedés fő mozgatórugóit is vizsgálta.

Rekord mennyiségű napelemes rendszer került telepítésre

 

A jelentés bemutatta, hogy hogyan érte el a globális napelem-szektor teljes üzleti értéke 2021-ben a 190 milliárd USD-t, 174 GW PV telepítésével. Ez a globális kapacitás tekintetében majdnem 1 TW, 946 GW 2021 végére való elérését jelentette. A világ fotovillamos létesítményei egyes mérések szerint idén márciusban meghaladták az 1 TW-ot.

Az IEA jelentése szerint a 174 GW-os adat a 2021-ben beépített „minimális kapacitást” jelenti „meglehetősen szilárd bizonyossággal”.

„Ez a legmagasabb szint, amit valaha is feljegyeztek a fotovillamos berendezéseknél, annak ellenére, hogy a világjárványhoz kapcsolódó zavarok több országban késleltették a piac fejlődését” – mondta az IEA, megjegyezve, hogy a világjárvány valódi hatását nehéz volt számszerűsíteni, mivel sok projektet az év későbbi szakaszára halasztottak.

A jelentés feltérképezte a napelemek telepítését az elmúlt 10 évben, és a napenergia-aktivitás hatalmas növekedését mutatja világszerte, de különösen a jelentésben szereplő országokban.

A jelentésben részt vevő orszgáok és teljesítményük

 

Az IEA résztvevő országai Ausztrália, Ausztria, Kanada, Chile, Kína, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izrael, Olaszország, Japán, Korea, Malajzia, Mexikó, Marokkó, Hollandia, Norvégia, Portugália, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország , Svájc, Thaiföld, Törökország és az Egyesült Államok.

„A fotovoltaikus fejlesztés ma már minden kontinensen elterjedt, bár Afrika és Latin-Amerika, Európa és Ázsia egyes részei még nem fogadták el a napenergiára való átállást. A 2021-es év rekordszámú újabb olyan országgal zárult, amelyek jelentős számú napelemet telepítettek” – áll a jelentésben.

PV-telepítések fejlődése
A kumulatív PV-telepítések fejlődése szerte a világon. Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség

2021-ben a napelemek telepítésének első öt legkiemelkedőbb régiója Kína (54,9 GW-tal), az Európai Unió (28,7 GW), az Egyesült Államok (26,9 GW), India (13,4 GW) és Japán (6,6 GW) voltak. A legtöbb helyen azonban a tavalyi év óta jelentős átalakulások mentek végbe a fotovoltaikus energia területén.

Kína több „stratégiai szövetség” kialakítására szólította fel egyébként is meghatározó PV szektorát. Az Egyesült Államok elfogadta a 369 milliárd dolláros, mérföldkőnek számító inflációcsökkentési törvényt (IRA), amely az eddigi jelek szerint felturbózza majd az ország napenergia-iparát. India egy gyártással kapcsolatos ösztönzőrendszert indított a hazai fotovillamos-gyártási ágazat támogatására. Japán nagyszabású fényelektromos pipeline-ja viszont elvesztette lendületét, miután egy közelmúltbeli tender nagyon csekély érdeklődést váltott ki.

Ennek ellenére 2021-ben egyre több országban épültek pénzügyileg nem támogatott és pályázatokon kívül fejlesztett létesítmények.

„A napelemes villamosenergia növekvő versenyképessége növelte a saját fogyasztású, pénzügyi támogatási mechanizmus nélkül működő PV létesítmények arányát is” – mondta az IEA.

pv penetráció 2021

Forrás: IEA.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/the-world-installed-174gw-of-solar-in-2021-and-is-on-track-to-deploy-260gw-by-end-of-2022-iea/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!