2030-ra megkétszereződhet a napelemes munkahelyek száma az EU-ban

A REPowerEU forgatókönyve szerint 2030-ig 750 GWdc napenergiát telepítenek az Európai Unió (EU) egész területén, és az integrációnak 1 millió napenergiával foglalkozó munkavállalóra lesz szüksége, amely kétszerese a 2021-es adatoknak.

A SolarPower Europe (SPE) kereskedelmi szervezet 2022-es EU Solar Jobs jelentése szerint, 1 TW-nyi telepített napelem 2030-ra való elérése az EU-ban további 500 000 munkahelyet teremthet.

Hiány van nemzetközileg a jó telepítőkből

 

A jelentés szerint azonban számos tagállamban a fő szűk keresztmetszet a telepítők hiánya a napenergia iránti növekvő kereslet kielégítésére, mind a polgárok, mind a vállalkozások részéről, akik „kétségbeesetten keresnek gyors és testreszabott védelmet az égbe szökő áram- és gázárak ellen”.

Még azokban az országokban is, ahol kevesebb az adminisztratív akadály, az európaiak arról számolnak be, hogy akár egy évet is várni kell a tetőtéri napelemes rendszerek telepítésével, ami még tovább nő, ha akkumulátoros tárolóval vagy hőszivattyúval párosítják azokat.

Mindazonáltal az EU napenergia-ágazata 2021-ben 466 000 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatott, ami 108 000 fős növekedés 2020-hoz képest, és a munkahelyek többsége (79%) a telepítéssel kapcsolatos. Idén a munkahelyek száma 30%-kal, 606 000-re nőhet, ha a beépített kapacitás eléri a 40 GW-ot.

Mind a gyártás, mind az üzemeltetés és karbantartás (O&M) 9%-kal járult hozzá a foglalkoztatáshoz tavaly, míg a leszerelés és az újrahasznosítás továbbra is csekély foglalkoztatási forrást jelentett, 3%-os részesedéssel.

Lengyelországban sok embernek biztosított munkát a napelemes szektor

 

Lengyelország volt a legnagyobb uniós foglalkoztató a napenergia területén 113 000 munkahellyel, a lakossági napelemes szegmensből származó állások nagy aránya miatt, amely az ország napenergiával kapcsolatos munkahelyeinek 90%-át tette ki.

Az EU-n belül a második legtöbb, közel 87 000 munkahely Németországban volt, míg Spanyolországban csaknem 66 000 – ezek többsége a közüzemi szegmensben.

A többi ország a legtöbb munkahellyel a napenergia-iparban, Hollandia, Görögország, Franciaország, és Olaszország voltak, ebben a sorrendben.

napelemes szektorban dolgozók aránya

A tavalyi évben Lengyelországban volt a legtöbb napenergiával kapcsolatos munkahely az EU-tagországok közül.

Kép: SolarPower Europe

A következő években Németország lesz a fő foglalkoztató a napelemes piacon

 

A jelentés öt évre előre vetítve Németországot helyezi az élre a napelemes munkahelyek tekintetében, több mint 203 000 állással, míg Lengyelország a következő években elveszítené a munkaerő egy részét, de továbbra is a második helyen maradna 103 000 napenergiával kapcsolatos munkahelyével.

Az SPE 2027-re vonatkozó előrejelzései szerint az EU hetedik legtöbb napelemes munkahelye Romániában lesz, csaknem 43 000 állással.

Rafaele Rossi, a SolarPower Europe piaci információs vezetője elmondta: „Arra számítunk, hogy a román piac addigra eléri a gigawattos skálát, valamint a tetőtéri napelemes rendszerek megfelelő hányadát és a munkaerőköltség elérhetőségét a többi hasonló méretű uniós piachoz képest, és csatlakozni fog ehhez a csoporthoz [az első hét foglalkoztatóhoz].”

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/repowereu-scenario-could-double-number-of-solar-jobs-in-eu-by-2030/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!