A napelem energiatárolásának kérdései

Mivel áramra olyankor is szükségünk van, amikor a napelem éppen nem termel energiát, ezért a napelem energiatárolása egy olyan feladat, amelyet feltétlenül meg kell tudni oldani. A cél tehát az, hogy olyan módon használjunk megújuló energiaforrásokat, hogy közben az energiára irányuló igényeink is ki legyenek elégítve.

 

Hogyan működik egyáltalán a napelemes rendszer?

 

Ahhoz, hogy kicsit jobban a mélyére lássunk a dolognak, legalább alapszinten meg kell értenünk a napelemes rendszer működését. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele az, hogy a szisztéma fő alkotóelemeivel tisztában lehessünk. 

Értelemszerűen maguk a napelemek jelentik az egyik legfontosabb részét a dolognak, ám ez nem jelenti azt, hogy a többi összetevőnek ne lenne hasonlóan jelentős szerepe. A tartószerkezet abban segít, hogy a választott napelem panelek a lehető legjobb teljesítményt tudják nyújtani. Ez azáltal lehetséges, hogy a dőlésszögért, valamint egyes esetekben, például talajra történő telepítéskor a tájolásért is felelősek. Ez a két tényező döntő hatással van a napelemek kapacitásának maximalizálására az adott környezetben, illetve körülmények között.

Az inverter a lelke a rendszernek, nélküle a panelek által termelt energia nem is lenne hasznosítható, hiszen – többek között – ennek az energiának az árammá való átalakításáért is felelnek. Szerepük azonban túlmutat ezen a feladaton, s abból a szempontból sem mindegy, hogy milyen invertert alkalmazunk, hogy milyen típusú rendszert kívánunk létrehozni, olyat, ami teljesen önálló vagy inkább olyat, ami az áramszolgáltató hálózatával együttműködő.

 

Mi alapján válasszunk a szigetüzemű vagy a hálózatra kapcsolt rendszerek közül?

 

Nagyon fontos, hogy mielőtt ebből a szempontból bármilyen döntés mellett elköteleződnénk, kérjünk szakértő segítséget, hogy tisztán lássunk az aktuális, valamint a közeljövőben várható kérdésekben és helyzetekben. Ugyanis a szigetüzemű rendszerek habár valóban függetlenek, de ez a függetlenség azt is jelenti, hogy ha minden energiánk elfogy, akkor nincs forrásunk arra, hogy egyéb helyről vételezzünk. Ráadásul a napelem energiatárolásáról is gondoskodnunk kell.

Ezzel szemben a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek úgy működnek, hogy amikor több energiát termelnek, mint amire a tulajdonosoknak szüksége van, akkor eladják az áramszolgáltatónak a felesleget, amikor viszont nem elég az energia ahhoz, hogy kielégítse az igényeket, akkor automatikusan áramot vesznek a szolgáltatótól. A vásárlást és eladást automatikusan, az ad-vesz mérőóra végzi, a két oldal egyenlege pedig időről időre elszámolásra kerül. Az optimális napelemes rendszer ezzel tudja biztosítani a nulla forintos villanyszámlát.

 

A napelem energiatárolása

 

Tehát minden esetben biztosítani kell a szükséges energiát olyankor is, amikor nincs vagy éppen nem elégséges a napelemek általi energiatermelés, hiszen éppen éjszaka van, vagy a felhősödés miatt jóval kisebb mértékű napsütés éri a paneleket. A szigetüzemű rendszerek a tároláshoz akkumulátorokat használnak fel. Ugyan ezek miatt a rendszer bekerülési költsége nagyobbra nő, de ha például pályázat vagy támogatás révén kevesebb pénzt kell erre a projektre szánnunk, akkor ez nem feltétlenül lesz visszatartó erő.

Ugyan a tárolás szempontjából is nagy ütemben haladnak a fejlesztések és innovációk, de egyelőre az akkumulátorok biztosítják ezt a megoldást. Esetükben tehát ezek költségével, s a rövidebb élettartam miatti újabb kiadással fizetünk a függetlenségért. Olyan helyzetekben, ahol nincs kiépítve hálózat, a szigetüzemű napelemes rendszer az egyetlen megoldás.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!