Igazán fontos kérdés: hogyan működik a napelem?

A “Hogyan működik a napelem?” kérdést mindenki felteszi magának, amikor napelemes rendszer telepítésén gondolkodik. Márpedig az érdeklődők és a tervezgetők száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi időben, s ebben az egyre tudatosabbá válás mellett az is erősen benne van, hogy az energiaárak egyre kiszámíthatatlanabbá válnak.

Az, hogy hogyan működik a napelem, nagyon fontos kérdés

 

Nálunk, az A1Solar komplett szolgáltatásának keretében természetesen minden releváns információt az érdeklődők rendelkezésére bocsátunk, mind az alapvető működési kérdéseket, mind az elérhető lehetőségeket, amelyek révén a legoptimálisabb megoldás mellett köteleződhetnek el megrendelőink.

A napelem működéséről jó tudni, hogy egyrészt melyek a legfontosabb alkotóelemek, amelyek lehetővé teszik a működést, másrészt hogy hogyan képes a rendszer mindig megfelelően ellátni minket annyi energiával, amennyire éppen szükségünk van.

Az alkotóelemek jelentősége

 

Összetevők alapján mind a napelem paneleknek, mind az inverternek, de ezenfelül a tartószerkezetnek, valamint az ad-vesz mérőórának vagy szigetüzemű rendszer esetén az akkumulátoroknak is fontos szerep jut, hogy végül elérhessük a célunkat, s energiaigényeinket megújuló energiaforrás felhasználásával elégítsük ki.

A napelemeknek többféle fajtája létezik, s innováció, valamint teljesítmény szempontjából is nagyon sok minden múlik rajtuk, befolyásolva, hogy egyáltalán milyen eredmények elérésére alkalmas a komplett szisztéma. Az inverter gyakorlatilag a teljes napelemes rendszer lelke, s egyáltalán nem mindegy, hogy a központi szerepet képviselő szerkezet milyen gyártó milyen minőségű terméke, s milyen extra tulajdonságokkal tudja támogatni még a teljes szisztémát.

A tartószerkezetről ugyan ritkábban esik szó, de ez az, ami a rögzítésen felül a tájolásban és a legideálisabb dőlésszög kialakításában hatékony segítséget jelent, tehát a kapacitás oldaláról nézve is komoly jelentősége van.

Az ad-vesz mérőóra, valamint az akkumulátorok már továbbvisznek ahhoz a kérdéshez, hogy a rendszer hogyan tudja mindig biztosítani számunkra azt az energiát, amire éppen szükségünk van.

A napelem működése a rendszer típusától is függ

 

Jelenleg lakossági napelem esetén a legelterjedtebb megoldás a hálózatra visszatápláló, úgynevezett szaldós rendszer. Azért ez a legnépszerűbb, mivel kedvezőbb beruházási összeg mellett valósítható meg ez az opció, mint a többi, továbbá képes arra, hogy olyankor is rendelkezésünkre bocsássa az áramot, amikor a napelem éppen nem termel energiát, például éjszaka vagy felhős égbolt esetén.

Ugyan nagyobb befektetést igényel a szigetüzemű rendszer, azonban ez teljes függetlenséget nyújt a hálózattól, ezért egy esetleges áramszünet sincs hatással a működőképességére, míg ugyanez a szaldós megoldás esetében nem mondható el. Ugyanakkor a magasabb költségek mellett arra is számítani kell, hogy az akkumulátorok teljesítőképessége is csökken idővel. Ez azt is jelenti, hogy a kapacitás csökkenésével párhuzamosan ideje elkezdeni nézelődni új akkumulátorok után.

A döntés nem feltétlenül egyszerű, s jövőbelátás híján nem garantálja semmi, hogy a legoptimálisabb megoldás mellett tesszük le a voksunkat. Érdemes tehát az aktuális lehetőségeket és persze tendenciákat mérlegelni, szem előtt tartva a pályázati, támogatási opciókat is, amelyhez akár a pályázat megírásában, benyújtásában is segítünk.

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!