A napelem megtérülése – jó befektetés vagy sem?

A napelem megtérülése egy olyan kérdés, ami sokakat foglalkoztat, azok közül, akik napelemes rendszer telepítése előtt állnak. Mivel a beruházás egy nagyobb összeget igényel, ezért ez teljesen érthető. Bejegyzésünkben éppen ezért segíteni szeretnénk azoknak, akik bizonytalanok abban, hogy jó befektetés vagy sem a napelem telepítése.

A napelemes rendszerrel járó kedvező következmények - avagy miért jó a napelem?

A napelemes rendszer telepítése sokféle előnnyel jár. Az egyik legfontosabb az, hogy ezzel a fejlesztéssel nemcsak magunkért teszünk sokat, hanem a környezet védelméért is. Hiszen a globális klímaváltozás már rég nem egy jövőbeli fenyegetés, hanem konkrétan itt kopogtat az ajtónkon. A kérdés már csak az, hogy hogyan reagálunk rá. Az egyik lehetőség az, hogy ahol csak lehet, átállunk a megújuló energiaforrások használatára, például úgy, hogy napelemes rendszert telepítünk az ingatlanunkra.

Természetesen a napelemes rendszer nekünk magunknak is sok pozitív hozadékot kínál, a bolygónk megmentésén felül is. Általa elérhetővé válik a nulla forintos villanyszámla, így csökkenthetjük a havi kiadásainkat. A napelemes rendszerrel rendelkező ingatlan értéke nő, miközben eladni is könnyebb. Ha pedig az ingatlan értékesítése után mégis inkább magaddal szeretnéd költöztetni a napalemes rendszert, annak sincs akadálya. Amennyiben elektromos gépjármű vásárlásán gondolkodsz, akkor a napelemes rendszer segítségével akár az otthonodban is fel tudod majd “tankolni” az autódat.

Ezekből azonnal látszik, hogy megéri napelemes rendszert telepíteni. A kérdés már csak az, hogy anyagilag mennyi idő alatt térülhet meg számunkra ez a befektetés.

napelem megtérülés zöld energiával

Milyen megtérülésre számíthatunk?

A megtérülési idő sok dologtól függ, például az energia árak alakulásától, azaz attól, hogy mennyit költenél havonta a villanyszámlára, ha nem lenne napelemed?  

Az sem mindegy, hogy a napelemes rendszert milyen tájolású tetőre lehetett telepíteni, hiszen a kedvezőtlen tájolással járó teljesítmény csökkenést is bele kell kalkulálni ilyenkor a rendszerbe, ezért ha ugyanolyan kapacitást szeretnénk elérni, mint amilyenre az ideális tájolásban és dőlésszögben elhelyezkedett tetőre telepített napelemes panel képes, akkor a panelre többet kell költeni. És ha már panelek, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a napelem panelek nem egyforma teljesítményűek és persze nem is ugyanolyan árúak. Szívből javasoljuk a Q cells paneleket, amelyek a technikai fejlesztések, valamint a teljesítmény szempontjából az egyik legjobbnak számítanak a napelemek piacán.

Ami pedig az egyik legfontosabb tényező, az az, hogy milyen mértékű állami támogatást tudtál rá igénybe venni. Már a 100%-os lakossági támogatás is hamarosan elérhető lesz a napelemes rendszerek telepítésére, ne maradj le róla! Mi segítünk, hogy te is egy lehess a sikeres pályázó közül és minél előbb élvezhesd a napelemes rendszerrel járó előnyöket!

Persze még tartozom a válasszal, hogy mégis mennyi az annyi?! Nos, pontosan megmondani nem, de kalkulálni lehet. 

Nagyságrendileg egy átlagos családi házzal és átlagos rendszerrel számolva, a nulla forintos villanyszámlához elég teljesítményt nyújtó rendszert telepítve, minden munkaköltséggel együtt 3 millió forintot kell rááldozni. Ha nem nőnének a mostanihoz képest az energiaárak (de nőni fognak!), akkor 18 év alatt térül meg a befektetés. A 3 millióból szerencsés esetben még lejön a pályázaton nyert támogatás összege is, így még kedvezőbb eredményt kapunk, hiszen annyival kevesebb pénzt kellett a zsebünkből kivennünk. Ha szeretnél ennél pontosabb válaszokat kapni, vedd fel velünk a kapcsolatot!