Akár 5 milliárd forint támogatást kaphatnak az állattartó telepek megújuló energiaforrást hasznosító energetikai korszerűsítésre!

Társadalmi egyeztetésre került a régóta várt ÁTK pályázat, ráadásul rögtön kettő is! A korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatás mértéke a célterületek között a „Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása” esetében az egyik legmagasabb: az összes elszámolható költség 70%-a, így most különösen megéri napelemes beruházásba fogni! A pályázatokban elszámolható a már meglévő napelemes rendszerek bővítése, energiatárolók beépítése is.

A két új ÁTK pályázat közötti legfontosabb különbségek: a támogatás mértéke, az eljárásrend, az ammónia-csökkentéssel kapcsolatos gépek és eszközök, technológiák beszerzésének vagy korszerűsítésének elszámolhatósága ill. a megvalósítás időtartama.

Akár 1300 db állattartó telep részesülhet támogatásban!

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 200 millió Ft, maximum 5 milliárd Ft. A támogatási intenzitás: 50-80%. Előleg is igényelhető a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig. A pályázat keretösszege 150 milliárd Ft.

Az Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat keretösszege 50 milliárd Ft. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 200 millió Ft. A támogatási intenzitás: 50-80% Előleg is igényelhető a támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 50 millió forintig.

A zöld beruházások most is külön célterületet kaptak!

Természetesen idén is támogathatók az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek, mint a szigetelés, hőtechnikai adottságok javítása, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, világítás korszerűsítése, illetve az új, energiatakarékos technológiák kiépítése – és persze nem utolsó sorban a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Arra fontos figyelni, hogy az energetikai korszerűsítést célzó beruházások esetében legalább 10% fajlagos energiahatékonysági javulást kell teljesíteni!

A pályázatok célterületei:

  1. Állattartó telepek általános korszerűsítése (beleértve új állattartó telepek létesítését is)
  2. Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások
  3. Állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében (beleértve új állattartó telepek létesítéséhez kapcsolódó beruházások megvalósítását is)
  4. Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával (beleértve új állattartó telepek létesítéséhez kapcsolódó beruházások megvalósítását is)

Kik pályázhatnak?

Mindkét pályázatban azok a mezőgazdasági termelők pályázhatnak, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző (vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző) teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek – ezt itt tudod ellenőrizni: STÉ kalkulátor – illetve az adott évben az árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat keretében a támogatási kérelmeket várhatóan 2024. július 30-tól forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. március 17-ig lehet majd benyújtani, míg Az Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat keretében pedig tervezetten 2024. június 25-től forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. február 3-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

A pályázatok egyelőre társadalmi egyeztetésre jelentek meg, de bármelyik nap élesedhetnek, ezért érdemes időben megkezdeni a felkészülést!

Első körben fontos a megfelelő évzárás, amihez praktikus tanácsainkat ITT olvashatjátok!

Napelemes beruházásban gondolkozol?

Válassz a pályázatírásban és a komplett kivitelezésben is tapasztalt partnert!

Az A1 Solar Kft. 10 éves tapasztalattal, több mint 26 ezer telepített panel referenciával rendelkezik a napelemes rendszerek komplett kivitelezésében.

A pályázatok 97%-át megnyerjük, 1500-nál is több sikeres pályázat fűződik a nevünkhöz.

Amennyiben szeretnéd, hogy a napelemes rendszer kivitelezésében és a pályázat teljes körű menedzselésében segítséget nyújtsunk, akkor keress bennünket bátran!

Kerülj lépéselőnybe komplex szolgáltatásunkkal és add be az elsők között pályázatod!