Hosszú hónapok óta tartó bizonytalanság után látszik némi fény a „napelemes–alagút” végén

Magyarország napelemes beruházásai hosszú ideje küszködnek adminisztratív akadályokkal és kifizetési nehézségekkel. Azonban most végre fényt láthatunk a „napelemes-alagút” végén, ahogy a kormány július 15-től könnyítéseket vezet be a pályázati elszámolások terén. Habár ezek a változtatások némi könnyebbséget jelentenek, aggályok merülhetnek fel a kevésbé tapasztalt és szabálykövető kivitelező cégek szerepével kapcsolatban.

A napelemes beruházások kihívásai

 

Magyarország egyfajta „fekete lyuk” Európában, amikor a napelemes beruházásokról van szó. Míg szomszédos országaink gyors ütemben haladnak a megújuló energiára való átállással, addig itthon szinte teljesen leállt a napelem piac. Több tízmilliárd forintnyi kifizetetlen támogatás ragadt a rendszerben, ami komoly problémákat okozott a kivitelező cégek számára. Hosszú hónapok óta rengeteg kivitelező várja a kifizetéseket, és sokan közülük az ügyfeleknek is hitelt adtak a beruházás költségeinek fedezésére, ami tovább rontja a helyzetüket.

A komplex napelemes projektek még nagyobb kihívások elé állítanak, hiszen nemcsak a panelek és inverterek telepítéséről van szó, hanem a nyílászárókról, fűtési rendszerekről, hőszivattyúkról és energia-tároló berendezésekről is. Az 100%-os támogatással rendelkező pályázatok esetén a 40%-os előleget általában kifizették, de nem volt lehetőség a teljesítés és az elszámolás benyújtására. Az iparági szereplők nagyon várják a július közepét, amikor az új könnyítések életbe lépnek, és végre elszámolhatják az elvégzett munkákat.

A napelemes beruházások lehetőségei

 

A könnyítések bevezetése azért is volt szükséges, mert a pályázatok hosszú elbírálási ideje miatt előfordulhat, hogy az eredeti tervekben szereplő eszközöket már nem lehet beszerezni. Azonban további nehézséget jelent, hogy az EON számos invertert kivett a telepíthető készülékek listájáról, noha a napelemes vállalkozások korábban már beszerezték ezeket az eszközöket. Ha ezeket az invertereket nem tudják felhasználni a beruházások során, akkor jelentős károk érhetik őket, akár százmillió vagy milliárdos nagyságrendben. Az iparág megoldásra vár ebben a kérdésben.

Az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs (EPTK) rendszert, amely alkalmas a pályázatok elszámolására, korábban, július 10-én este már „élesítették”, ellentétben a korábban beharangozott július 15-i időponttal. Az új rendszerben már jelen vannak azok a könnyítések, amelyek felgyorsítják a kifizetések folyamatát. Az iparágban régóta dolgozók látják ezeket a könnyítéseket, de egy laikus számára továbbra is bonyolult és frusztráló lehet a rubrikák kitöltése.

Valójában, ha valaki nem rendelkezik megfelelő pályázatkezelési tapasztalattal és rutinnal, szinte lehetetlennek tűnhet a folyamat. Bár igaz, hogy a nyertes családoknak nem kell számlákat benyújtaniuk, és a projektek megvalósítását a helyszínen és fotódokumentáció alapján ellenőrzik, továbbra is bizonyos dokumentációkat kell feltölteniük az EPTK rendszerbe, például általános elszámolási technikai bizonylatot.

Mivel néha egy rosszul megfogalmazott kifejezés vagy hiányos elnevezés is akadályozhatja a folyamatot, előrelátható, hogy a rendszer hiánypótlásra fogja visszadobni a kitöltött dokumentációkat, ahogy az már tapasztalható az első próbálkozások alkalmával. A minőségi munkát végző és tapasztalt cégekre való támaszkodás ezért kiemelten fontos.

Konkluzió

 

Az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy bár a szándék az, hogy az elszámolás egyszerűbb, gyorsabb és könnyebben kezelhető legyen, még mindig nem valósult meg teljes mértékben. Amikor saját cégünkre tekintünk, közel ezer napelemes kivitelezésünk „lebeg a levegőben” az ágazatot érintő nehézségek miatt, és remélhetőleg most végre elindulhatnak a kifizetések.

Az optimizmusunkat azonban árnyalja az elmúlt időszak bizonytalansága és nehézségei, amelyek miatt sok napelemes vállalkozás felhagyott itthoni tevékenységével, és inkább a szomszédos országokban próbált boldogulni.

Mivel hiányozni fog a szakképzett és tapasztalt munkaerő, néhány alvállalkozó felbukkanhat, akik nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel és tapasztalattal, és silány minőségű munkát végeznek.

Éppen ezért különösen fontos, hogy a pályázati ügyintézést és a napelemes beruházások kivitelezését csak olyan vállalkozásokra bízzuk, amelyek rendelkeznek hosszú múlttal, referenciákkal és minőségi anyagokkal dolgoznak.

Bízza ránk napelemes pályázatát

 

Több mint 2.000 sikeres saját telepítésünk során megtapasztaltuk, melyek azok a termékek, amelyekből megbízható napelemes rendszer áll össze. Tapasztalattal rendelkezünk a pályázatfigyelés és pályázatírás terén is, hiszen több mint 1500 sikeres pályázatot bonyolítottunk le. Bízzon tapasztalt csapatunkban, hogy a napelemes projektje hatékonyan és minőségi anyagokkal valósuljon meg.