Miért érik meg a napelem panelek a magasabb árat is?

Ha napelemes beruházást tervezünk, akkor azt rendszerint alaposan előkészítjük, megfontoljuk, több árajánlatot kérünk, szakértőkkel beszélgetünk, utánaolvasunk a lehetőségeinknek, egyszóval tájékozódunk. Ez érthető, hiszen milliós nagyságrendű beruházásról van szó, s ha netán nem válna be a megvásárolt rendszer, nem lehet olyan egyszerűen kicserélni, mint egy kinyithatós kanapét. Amikor autót veszünk, akkor is fontos a jó minőség és a megbízható márka – vannak, akik épp ezért évtizedeken át ragaszkodnak ugyanahhoz a gyártóhoz –, s nincs ez másként akkor sem, ha több évtizedre köteleződünk el egy környezetkímélő és fenntartható módon működő energetikai fejlesztés mellett.

 

Magyarország bővelkedik napsütésben

 

Az, hogy mennyibe fog kerülni a napelemes rendszerünk, számos tényezőtől függ. Ezek közöl az egyik legfontosabb a napelem panelek és az inverter teljesítménye, tartóssága, hosszabb távon ugyanis a minőségi alapanyagokból készült rendszer-elemek tovább bírják a terhelést és megbízhatóbbak. Ráadásul napjainkban, amikor az energiaárak kiszámíthatatlanabbá váltak, s egyre inkább fogytán leszünk a hagyományos (fosszilis) forrásoknak, amelyek kitermelése és felhasználása ráadásul tovább rombolja a környezetünket, egyre inkább alapvető szükségletté válnak a fenntartható és megújuló energiaforrások.

Jó tudni, hogy Magyarország kedvező földrajzi adottságokkal és éghajlati viszonyokkal rendelkezik, a napsütéses órák száma évről-évre növekszik, a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk, így nem kell attól sem tartanunk, hogy a napenergiára épülő berendezéseink cserben hagynak bennünket. Mi több, a jövőben ez lesz a legelterjedtebb energiaforrás, amely főként a napelemeken keresztül hasznosul, de a kutatásoknak köszönhetően számos más alternatív megoldással is a szolgálatunkba állíthatjuk ezeket.

 

A napelem panel ára a fogyasztás és a teljesítmény összhangjától is függ

 

Jól tesszük ha egy, de inkább két évnyi energiafogyasztási adatainkat górcső alá vesszük, mert ennek alapján tudjuk kalkulálni a napelem megtérülését, s azt, hogy ennek érdekében milyen méretű és teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha a terveink között szerepel új gépek, netán egy elektromos autó beszerzése, amit majd otthon szeretnénk tölteni, akkor a már meglévő igényeinkhez képest a napelem rendszer tervezett kapacitását is ehhez kell igazítani.

A napelem teljesítményét Wp mértékegységben szokták megadni, ami a wattpeak rövidítése, s ez jelenti a napelem csúcsteljesítményét. Az így megadott értéket laboratóriumi körülmények között számították ki, a valós teljesítmény ettől valamelyest eltérhet. Ha tisztában vagyunk az energiafogyasztási igényünkkel, akkor meghatározhatjuk, mekkora névleges teljesítményű napelem rendszer telepítésére van szükségünk. Ez részben függ a technológiától, de általános igazságként elmondható, hogy egy 1 kWp teljesítményű rendszer 1200-1250 kWh villamos energiát termel, vagyis ha a havi fogyasztásunk átlagosan 300 kWh, akkor ezt a hónapok számával felszorozva megkapjuk az éves elvárt teljesítményt, ami 3600 kWh.

Ez nagyjából megfelel egy átlagos három-négytagú család éves fogyasztásának, ha egyénként részben hagyományos fűtési módokat is használnak, nincs elektromos autójuk, jakuzzijuk vagy épp egy csirkekeltető kisüzemük a kert végében. Vagyis ha egy ilyen otthon áramigényét napenergiával szeretnénk fedezni, akkor 3 darab 1 kWp teljesítményű rendszerre lesz szüksége a családnak. Ezt a tervezési szakaszban, helyszíni mérések alkalmával még pontosítják a szakemberek, figyelembe véve egyebek mellett a tető állapotát, az árnyékolókat, az épület tájolását vagy épp az inverter elhelyezésének módját, helyét.

 

A drágább napelem panel hamarabb és biztosabban megtérül

 

Tévhit, hogy a nagyon forró időjárás felturbózza a napelemek teljesítményét, extrém esetben ugyanis túlmelegedhetnek a panelek, s nem képesek megfelelő teljesítményt nyújtani, de a felhős, borús, viharos idő sem kedvez a napelemeknek. Magyarország kontinentális éghajlata és négy évszakos mivolta olyan adottság, amelyhez képesek alkalmazkodni a napelemek: a téli hidegre számítva érdemes például a monokristályos paneleket előtérbe helyezni, amelyek hatásfoka ilyen időjárási viszonyok közepette is magas marad.

A silány minőségű napelem-panelek hamarabb veszítenek a teljesítményükből, sőt, előfordulhat, hogy az ígért teljesítményüket már a felszerelésüket követően sem tudják teljesíteni. Az ilyen napelemek megtérülési ideje így jóval hosszabb lesz, míg ha jó minőségű terméket választunk, annak ára akár 5-6 év alatt megtérül, s onnantól kezdve a napelemeink már tisztán hasznot termelhetnek. A gyártói garancia jellemzőn az esetleges meghibásodásokra is vonatkozik, így szükség esetén annak költségeit sem nekünk magunknak kell fedeznünk.

 

Optimális körülmények a napelem panelek felszereléséhez

 

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha déli tájolású oldalra, 35-40 fokos dőlési szöggel rendelkező, stabil tetőszerkezetre helyezzük azokat. Olykor a nyugati vagy a keleti fekvésű tető esetében is megoldható a telepítés, de északi oldalra a szakemberek már egyáltalán nem javasolják ezt.

Ha árnyék vetül a panelekre, az hozamveszteséget eredményezhet, de ezt egy teljesítményoptimalizáló berendezéssel részben kiküszöbölhetjük. A napelemes rendszer alkotórészeinek – panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor – kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy olyan szakértő csapatot válasszunk a tervezéshez és kivitelezéshez, amely megbízható, régóta a piacon lévő, komoly gyártó termékeivel dolgozik.

 

Fontos a garancia

 

A minőségről jó esetben a gyártó által kiállított garancia is tanúskodik, ami a kiváló minőségű, korszerű – jellemzően monokristályos vagy polikristályos – panelek esetében átlagosan 25 évet jelent, de vannak olyan napelemek, amelyek akár 30 évig is kifogástalanul, megbízhatóan működnek. Ezzel szemben a vékonyrétegű panelek ára ugyan aktuálisan kedvezőbbnek tűnik, de ezek már kevésbé hatékonyak az előbbieknél, így a rájuk vonatkozó teljesítménygarancia is rövidebb, tíz-tizenöt év.

Az inverter a napelemes rendszer legdrágább, s egyben egyik legfontosabb alkotórésze, amely hatással van a teljesítményre, így érdemes ebből is jó minőségűt beszerezni. Körültekintően kell kiválasztani a felhelyezésük helyét is, hiszen az ottani adottságok szintén hatással lehetnek később az eszköz működésére. Tudnunk kell, hogy mivel az inverternek kell a legtöbbet dolgoznia a rendszeren belül az áram folyamatos átalakításával, így ezeknek az eszközöknek az elhasználódási ideje rövidebb, mint a paneleké, garanciaidejük jellemzően 10 év.

Ám mivel a napelemes rendszer ekkora már bőven kitermelte a bekerülési költségeit, megéri beruháznunk egy új inverterre, amellyel további 10-15 évig biztosíthatjuk a rendszer optimális működését. Nem látványos, de szintén nélkülözhetetlen elem a tartószerkezet, amelynek viharos szélben is stabilan helyt kell állnia, ezért fontos, hogy a tartósínek alumíniumból, a csavarok és a leszorítók pedig rozsdamentes acélból készüljenek, így tudnak a napelemekhez hasonlóan akár 30 évig megbízhatóan teljesíteni.

Mire figyeljünk?

 

A kiváló minőségű napelemes rendszerek tehát akár három évtizeden át megbízható teljesítményt nyújthatnak, de fontos a helyszín alapos felmérése, a tető dőlésszöge, az ingatlan tájolása, s az, hogy a napelemes rendszer telepítést olyan nagy múltú, referenciákkal is rendelkező csapatra bízzuk, amely csak gyártói garanciával rendelkező, hosszú távra szóló, magas színvonalú termékekkel dolgozik.