A szaldó elszámolás és az energiatároló akkumulátor kapcsolata

Az eddigi napelem szaldó elszámolás – amely egyéves időtartamban tette lehetővé a megtermelt és az elfogyasztott energia különbözetének elszámolását az energiaszolgáltatók és a fogyasztók között – egy Európai Uniós szabály miatt 2024. január 1-től megszűnik, s életbe lép az úgynevezett bruttó elszámolás. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban hiába termelünk többet, azt a felesleget nem „vihetjük át” az elszámolásunkban kompenzálandó,  napfényhiányos téli hónapokra, amikor viszont a rendszerünk „alul termel”. Az eddiginél ez rosszabb konstrukció, de jó hír, hogy ha idejében lépünk, s még 2023-ban elindítjuk a napelem-beruházást, akkor továbbra is a szaldó elszámolás jogszabálya vonatkozik a rendszerre – de vélhetően az eddig éves szaldó helyett havi lesz – . Ha pedig egy energiatároló akkumulátor is része a fejlesztésünknek, netán komplex okos otthont tervezünk, úgy a saját energia-biztonságunkról hosszú távon gondoskodhatunk.

 

Miért jó a fogyasztóknak a napelem szaldó elszámolás?

 

Optimális esetben, ha nem használjuk fel a napelem által termelt áramot, úgy visszatáplálhatjuk azt a hálózatba. A szolgáltató évente egyszer leolvassa a kétirányú mérőórát: ha többet fogyasztottunk, mint amennyit a napelemeink megtermeltek, ezért a többletért fizetnünk kell, ha viszont mi vagyunk „pluszban”, akkor az áramszolgáltató ezt a többletet megvásárolja tőlünk, igaz, a piacinál jóval alacsonyabb áron. Vagyis egy megfelelő méretű háztartási napelem-rendszer esetén nemcsak lenullázhattuk a villanyszámlát, de a következő év elején még vissza is kapunk némi pénzt.

Jövőre valószínűleg a havi szaldó fogja felváltani az éves szaldót. A legfontosabb különbség az lesz, hogy az elszámolás nem évente, hanem havonta történik. Az továbbra is előnyös marad, hogy a napközbeni termelés kompenzálja az esti fogyasztást, de az évszakok közti kiegyenlítés lehetősége megszűnik. A napelemes tulajdonosoknak télen ismét lesz villanyszámlájuk, míg nyáron hosszú ideig visszaigényelhetnek többletet. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a szolgáltató a vásárolt áramért normál piaci árat számol el, míg a visszatáplált energiaért töredék árat fizet.

Ez a szabályozás a 2024. január 1. előtt telepített rendszerre vonatkozik, ezek az üzembe helyezéstől számítva 10 évig a szaldó elszámolásban maradhatnak. Vagyis akik még időben kérelmezték a csatlakozást és 2023-ban telepíttetnek napelemes rendszert, azok 2033-ig élhetnek a napelem – vélhetően havi – szaldó elszámolás előnyeivel.

 

Előnyt is kovácsolhatunk a bruttó elszámolásból

 

Az Európai Unió szabályozása alapján 2024. január 1-től Magyarországnak is át kell állnia a kereskedelmi alapú napenergia elszámolási rendszerre, vagyis szaldós elszámolás helyett előre meghatározott árakat kalkulálnak majd a leadott és felvett áramra az újonnan telepített rendszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy külön számítják a termelést és külön a fogyasztást. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a napelem energiát használó fogyasztók is arányosabban járuljanak hozzá a villamosenergia-hálózat fajlagos költségeihez.

Az új, bruttó elszámolási rend – amelynek pontos részletei egyelőre nem ismertek – a napenergiában bővelkedő nyári hónapokban vélhetően kedvező, a naphiányos téliekben viszont kedvezőtlen lesz a fogyasztók számára. Jó hír azonban, hogy a szaldó elszámolás megszűnése után, az új jogszabályokhoz alkalmazkodva is ki tudunk olyan napelemes rendszert alakítani, amelynek működése megtérül.

A megoldás az energiatároló akkumulátor: ezt az inverterek azzal a megtermelt napenergiával töltik fel, amelyet nem tudtunk azonnal hasznosítani, ám segítségével minden megtermelt energiát bent tudunk tartani a háztartásunkban. Egy okosotthon rendszer és egy akkumulátor segítségével például úgy időzíthetjük a különböző berendezések – világítás, fűtés, mosás, mosogatás, szárítás, szórakozás, – áramellátását, hogy az a legideálisabb módon használja fel a rendelkezésünkre álló energiamennyiséget.

A szaldó elszámolás megszűnésével nem lesz értelme többletenergiát termelni a hálózatra, hiszen pénzben a töredékét kapjuk érte, mit amennyiért nekünk számolná az áramfogyasztást a szolgáltató. Vagyis akkor járunk jól, ha olyan, logikusan működő okos otthont teremtünk, amelyik folyamatosan méri a fogyasztási igényünket és a rendelkezésre álló energiaforrásokat, s ezt egyensúlyban tartva működteti a berendezéseket.

 

Az akkumulátor ideális működése

 

Okos otthon híján, de egy akkumulátor tárolókapacitását felhasználva mi magunk is irányíthatjuk a saját napelem-rendszerünket. A mosógépet vagy szárítót például olyankor indítjuk be, amikor süt a nap, miközben este, amikor a rendszerbe épp nem termelünk be áramot, az akkumulátorokban lévő, korábban eltárolt áramunkat vezethetjük vissza a hálózatba. Ráadásul attól sem kell megijedni, hogy a lakásunkban ott egy akkumulátor, hiszen korántsem egy ipari monstrumról van szó: a legtöbb ilyen  elem organikusan beépíthető a meglévő bútorok közé, nagyjából akkora, mint egy kisebb pakolószekrény, s többféle stílusú a dizájnja is.

Egy újépítésű, jól szigetelt és energiatárolási lehetőséggel rendelkező okos otthonnal akár 60-90 %-kal is több rezsiköltség megtakaríthatunk. Az is elképzelhető – hiszen más országokban akad ilyenre is példa –, hogy nem feltétlenül kell majd megvennünk az akkumulátort, hanem kedvezményesen bérelhetjük is azt, így nem terhel minket az egyszeri nagyobb beruházás költsége.

 

Az NN Power Cube vészhelyzetben is helytáll 

 

Egy új magyar fejlesztés segíthet abban, hogy áramkimaradás esetén se maradjunk villamosenergia nélkül: ez nem csak a háztartásoknak, de legfőképp azoknak a vállalkozásoknak nyújt segítséget – ideértve például a bankszektort –, ahol a megszakítás nélkül működő hálózat az ellátás biztonságot jelenti, ezen keresztül pedig a lakossági, fogyasztói bizalmat is erősíti. Ez az innováció megoldást jelenthet az áramkimaradás, netán a hosszabb áramszünet okozta nehézségekre is.

Az Index internetes hírportál számolt be nemrégiben az NN Power Cube-ról, amely egy konténerbe telepített szünetmentes rendszer, s legfőbb előnye, hogy egymással karöltve használja a hálózati, valamint a lakossági napelemek s egyéb alternatív energiaforrások révén rendelkezésre álló előállított áramot. Ez az innovatív technológia főként a zöld energiára épül, s csak akkor vételez a hálózatból energiát, amikor a napelemek nem termelnek elegendő mennyiséget a szünetmentes működéshez.

Egyetlen ilyen rendszer mintegy nyolc hónapig tudná tehermentesíteni egy családi ház hálózatát, de harminc ilyen gép például egy húszezres lélekszámú, közepes méretű város alapvető szolgáltatásaihoz akár egy többnapos áramszünet esetén is képes lenne elegendő áramot termelni és tárolni.

 

 

Ha esik, ha nem fúj

 

A nemzetközi trendek már egy ideje nem csupán a napenergia-termelés, hanem a tárolás fontosságáról vagyis az akkumulátorok ilyen irányú hasznosításáról is szólnak. A felhasznált napenergia mennyiségének pontosabb szabályozásával az akkumulátoros tárolás ráadásul csökkentheti egy adott ingatlan karbonlábnyomát olyan területeken, ahol jellemzően fosszilis tüzelőanyag-alapú közüzemi energia áll rendelkezésre – hangsúlyozta az egyik legnagyobb amerikai napelemes szoftvercég, az Aurora Solar felmérése.

A nagy méretű napelemes akkumulátorok segítségével akár elektromos járművek is tölthetők, s otthonaink, vállalkozásunk bármelyik készülékét „napenergiával működő” eszközzé alakíthatjuk általa. Az akkumulátoros tárolás segíthet csökkenteni a közüzemi számláinkat, úgy, hogy többet fogyaszt a saját energiájából. Vagyis ha a hálózatba juttatott többletenergiáért nem kap kellő ellenértéket a szolgáltatótól a fogyasztó – ez lesz jellemző a bruttó elszámolásra Magyarországon 2024-től –, a napközben megtermelt és tárolt napenergiát mégis a saját hasznára fordíthatja, hiszen az akkumulátorról éjszaka vagy felhős napokon is fedezheti közüzemi fogyasztási igényeit.

A többletenergia tárolása lehetővé teszi, hogy a lámpáink égve maradjanak, akkor is, ha lemegy a nap, vagy – szélerőmű esetében például – ha eláll a szél. Egyszerű képlettel: az energiatárolás lényege, hogy akkor töltjük fel az akkumulátort, amikor magas a termelés és alacsony a fogyasztás, a benne tárolt energiát pedig akkor használjuk fel, ha fordított a helyzet, vagyis a betáplálás mértéke csökken, az áram iránti igény nő.

Ha olyan megtérülő és minőségi termékekből álló napelemes rendszert szeretnél telepíttetni, amely garantáltan kielégíti energiafelhasználási igényeit, akkor bizalommal keress minket, az A1 Solar szakképzett csapatát!