Minden, amit a napelem akkumulátorokról tudnod kell

A napelem akkumulátor remek lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hisz az elektromos áramot hatékonyan tárolja és használja fel. Utánajártunk, hogy az akkumulátorok miért is jelentenek hatalmas előnyt és segítséget a cégeknek.

Az energiaválságot szinte minden cég érzi a saját bőrén.

Ezért jönnek jól olyan megoldások, amelyek segítségével az energia visszatáplálható a hálózatba, sőt a létesítményeket, céges épületeket „immunissá” lehet tenni az áramkimaradásokkal szemben, sőt akár teljesen lekapcsolni a hálózatról.

Itt kap lényeges szerepet az akkumulátor, amit egyre többen választanak a napelemes rendszerek telepítése során.

Nem véletlenül.

A napelemek folyamatosan tudnak termelni, viszont könnyen lehet, hogy egy cégnek csak bizonyos időszakaszokban van szüksége villamosenergiára vagy éppen hatékonyan szeretné felhasználni az elraktározott energiát.

Megvizsgáljuk, hogy miért jelenthet nagy előnyt és remek lehetőséget a vállalkozások számára a napelem akkumulátor. Milyen típusok vannak és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztás során.

Miért hasznos a napelem akkumulátor?

Mert a napelemes rendszer által megtermelt energiát az akkumulátoros tárolással sokkal jobban ki lehet használni.

Ugyanis a napelemek napközben általában a szükségesnél több energiát termelnek. Ha nincs akkumulátor, akkor a rendszer által megtermelt többletet nem lehet éjszaka felhasználni.

Azonban az akkumulátor lehetővé teszi, hogy a napközben megtermelt energia bármikor felhasználható legyen.

Ráadásul áramkimaradás esetén is lehet rá számítani és a környezetvédelmi szempontoknak is megfelel, hiszen kiváltja a környezetre káros fosszilis energiafelhasználást.

Hogyan működik?

A napelemes rendszer által megtermelt energiát felhasználja a vállalkozás, míg a felesleges energiát az akkumulátor eltárolja. Így akár napközben a teljesen feltöltött akkumulátor fedezni tudja a fogyasztást.

Az ebben az időszakban feleslegesen megtermelt energiát betáplálja az elektromos közüzemi hálózatba, majd, amikor már nem süt a nap (napnyugta után, este, éjjel), akkor a rendszer az akkumulátorban tárolt energiával tudja fedezni a fogyasztást. Ha nem elegendő az akkumulátor kapacitása, akkor a napelemes rendszer a hálózatból vesz fel áramot.

Milyen akkumulátor típusok vannak?

Ólomsavas

Az ólomsavas akkumulátorokat évtizedek óta használják, ez az egyik legelterjedtebb az iparban. Egyszerűen és könnyedén használhatóak. Az élettartamuk és töltési teljesítményük viszont elmarad a modernebb akkumulátorokhoz képest. Elhasználódásuk után veszélyes hulladéknak minősülnek, de nagy részük a szabályok betartásával újrahasznosítható.

Lítium-ionos

Elég hamar népszerűvé, elterjedtté váltak, hiszen kevés karbantartást igényelnek, emellett hosszú élettartamúak és megbízható töltési teljesítménnyel rendelkeznek.

Ezeket az akkumulátorokat használjuk a telefonokban és a laptopokban is. A fenti előnyök mellett a hátrányuk, hogy lényegesen magasabb a költségük. Ha nem megfelelő a beszerelésük, akkor könnyen meggyulladhatnak a termikus kifutás miatt.

Nátrium-nikkel-klorid

Megbízható és biztonságos megoldást jelentenek. Akár extrém hőmérsékleten is működhetnek és újrahasznosíthatók. Ugyanakkor kevés ideig bírják, kicsi a kisülési mélységük és elég drágán lehet megvásárolni őket.

Redox áramlású (flow)

Költségesek, de nagy hatékonyságúak, gyors újratöltési sebességgel rendelkeznek.

Mire figyelj, ha napelemes akkumulátort választasz?

Először is arra, hogy szakértői csapatra bízd az akkumulátor kiválasztását, sőt az egész napelemes rendszer tervezését, telepítését, karbantartását. Csak így fog hatékonyan és rendeltetésszerűen működni a teljes rendszer.

Néhány javaslatot megosztanánk veled, hogy mire figyelj a kiválasztás során, hiszen vannak olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a napelemes akkumulátor teljesítményéhez.

Típus

Mint olvashattad, a különböző típusoknak vannak előnyei és hátrányai is. A kiválasztás előtt érdemes mérlegelni ezeket a szempontokat.

Ha olyan akkumulátort szeretnél, amely megbízható minőségű és a napelemes rendszerrel együtt hosszú ideig képes betölteni a funkcióját, valamint az áramkimaradások során is lehet rá számítani, akkor a lítium-ionos megfelelő választás lehet.

Élettartam

Ez függ az akkumulátor minőségétől, típusától és a kisülési mélységtől is. Érdemes az adott gyártó termékének specifikációit megvizsgálni, hiszen ebből kiderülhet az is, hogy várhatóan mennyi ideig „bírja” az akkumulátor.

Pl. az ólomsavas akár 10 évig is jó szolgálatot tehet, míg a lítium-ionosra akár 15 évig is lehet számítani.

Kisülési mélység

A kisülési mélységtől függ, hogy az akkumulátor a működése közben milyen mértékben merül le. A magasabb érték nyilvánvalóan hosszabb élettartamot is jelent.

Ciklusok száma

Ez mutatja azt, hogy hányszor lehet az akkumulátort teljes mértékben feltölteni és lemeríteni. Van egy becsült ciklusélettartam, ami azt jelzi, hogy az adott kisülési mélység mellett hány ciklust fog kibírni a termék.

Mit nevezünk ciklusnak?

Amikor egy akkumulátor teljesen lemerül és feltöltjük, az egy ciklust jelent. A kevesebb ciklusszám kétségkívül kisebb élettartamot is feltételez.

Hőmérséklet

Az elemek felmelegedhetnek használat közben. Ezért érdemes az akkumulátorokat hűvösebb hőmérsékleten tartani.

Költségek

A napelemes rendszer telepítése a nagyobb kiadások közé tartozik, ugyanakkor megtérülést tekintve mindenképp rendkívül kifizetődő lehetőség. Ráadásul az akkumulátorral kapcsolatos költségek is alaposan növelik céged kiadásait.

Éppen ezért olyan berendezést érdemes választani, ami megbízható, minőségi gyártó nevéhez fűződik és garanciát jelent a hosszú élettartamra.

A napelemes akkumulátor használatának előnyei

Az egyik legnagyobb előny az akkumulátorokat tekintve, hogy lehetővé teszik a megtermelt felesleges energia tárolását. Sőt, akár 24 órán keresztül is fedezhetik a vállalkozások energiaigényét napenergiával és segítségükkel akár nullára lehet csökkenteni a villanyszámlát.

Ugyanakkor az esetleges dráguló áramdíjakkal szemben is védelmet nyújthatnak, hiszen a napelemes rendszer segítségével zavartalanul használható az elektromos áram.

Ráadásul az akkumulátorral felszerelt napelemes rendszer áramkimaradás esetén vészhelyzeti áramforrást tesz lehetővé az elektromos készülékek számára, aminek köszönhetően megelőzhetők az esetleges károk, veszteségek.

Az sem utolsó szempont, hogy a napenergia használata minimálisra csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és megóvhatja környezetünket.

Szigetüzemű napelem cégeknek?

A szigetüzemű napelemrendszer teljesen függetlenül működik a hálózattól az akkumulátor által, amit önálló energiatároló egységnek is nevezünk.

Ezek a rendszerek költségesebbek.

Hogy miért?

Mert olyan akkumulátorok beszerzését igénylik, amelyek képesek a napelemek által kevesebb energiát termelő időszakokban a hiányt pótolni. Sőt, bizonyos helyzetekben akár más megújuló energiaforrások használata is felmerülhet.

Ezek a rendszerek drágábban beszerezhetők, illetve nagyobb helyigényre van szükségük, így inkább a vállalatok számára jelenthetnek megoldást.

A szigetüzemű napelemes rendszer óriási előnye a teljes függetlenség. Ugyanis azokban az esetekben, amikor a hálózati rendszer leáll, leállítják, meghibásodik vagy karbantartás történik, akkor is elérhető az áram, aminek köszönhetően a munkafolyamatok zökkenőmentesen haladhatnak, hiszen van energiatároló berendezés.

Ezek a rendszerek megfelelő választásnak bizonyulhatnak akkor is, ha alapvetően nincs lehetőség a hálózatra kapcsolódni.

Összegzés

Olvashattad, hogy miért jelenthet hatalmas segítséget és előnyt a cégeknek a napelem akkumulátor. Ennek a berendezésnek köszönhetően a megtermelt energiát sokkal jobban ki lehet használni.

Amennyiben szeretnéd olyan szakértő csapatra bízni a teljes napelemrendszer telepítését, akik egykapus rendszerben (pályázatfigyelés, pályázatírás, projektmenedzsment, generálkivitelezés) minden részletre gondosan ügyelve precíz munkát végeznek, akkor keress bennünket bizalommal!