A szigetüzemű napelem rendszer működése – megéri vagy nem?

A napelemes rendszerek létjogosultságát ma már senki sem kérdőjelezi meg. Ráadásul még a jövőnk záloga is a megújuló energiaforrásokban rejlik. Mutatunk egy olyan napelemes lehetőséget, ami az utóbbi időben terjedt el igazán. Üzemeltetéséhez nincs szükség áramszolgáltatóra, ugyanis akkumulátoros kiegészítésének köszönhetően teljesen önellátóan működik. Bemutatjuk a szigetüzemű napelem rendszert!

A szigetüzemű napelem rendszer az áramszolgáltató hálózatától független rendszer, ezért lehet remek választás olyan cégek, magánszemélyek számára, akiknek a gyárépülete, ingatlana olyan helyen található, ahol nincs közmű.

Tehát nincs szükség áramszolgáltatóra, ugyanis nem kell visszatáplálni az áramot a közüzemi hálózatba, és nem is kell felvenni onnan energiát. Ez a rendszer a megtermelt energiát a rendszerhez csatlakoztatott akkumulátorba gyűjti, amely még a kevesebb energiát termelő időszakokban is képes pótolni az energiahiányt.

A 21. század legokosabb döntése

 

Ez pedig a zöldenergia.

Mielőtt még alaposabban megvizsgálnánk a szigetüzemű napelemes rendszert, érdemes számba venni, miért a napelem a legfenntarthatóbb befektetés.

A környezettudatosság mára hatalmas érték lett, hiszen látva Földünk állapotát, a sürgető fenntarthatósági feladatokat, minden apró részletnek (pl. napelemes rendszer) jelentősége van.

Ráadásul a napelemes rendszer növeli az adott ingatlan értékét, legyen szó akár családi házról, akár céges, illetve vállalati épületről. Cégként a hitelességünket is növelhetjük a napelemmel, hiszen a leendő ügyfelek láthatják elköteleződésünket a környezetünk megóvása mellett.

A céges napelemes rendszerek esetében a jelenlegi szabályzások mellett is rövid megtérülési idővel lehet számolni. Ez azt az időt még rövidebbé teheti, ha a rendszer tervezése és kivitelezése előtt alaposan körüljárjuk a lehetőségeket, beadjuk a pályázatokat – amennyiben rendelkezésre állnak -, mert így a költségek egy részét támogatásból tudjuk finanszírozni.

Célszerű olyan céget keresni, ahol egyetlen helyről kaphatjuk meg a teljes szolgáltatást, a pályázatírástól kezdve a tervezésen és engedélyeztetésen keresztül egészen a kivitelezésig.

Napelemes kulcskérdés

 

A napelemes rendszerek felépítése nagyon hasonló, azonban a rendszer kivitelezését tekintve van egy lényeges különbség, ami meghatározza, hogy merre induljon el a tervezés. Ez pedig az a kérdés, hogy az áramszolgáltató hálózatától függő vagy független rendszert szeretnénk.

Mindkét rendszernek megvannak a maga előnyei.

A hálózati rendszertől függő rendszer a saját napelemes rendszer és a hálózat együttműködve dolgozik. Jellemzően ezt a típust ismerik gyakrabban az emberek, mert ez az elterjedtebb.

Na de mi történik abban az esetben, ha egy cég, magánszemély teljesen független akar maradni az áramszolgáltatótól?

Itt kerül a képbe a szigetüzemű napelem rendszer.

A szigetüzemű rendszer

 

Azért nevezik szigetnek, mert nem kapcsolódik hálózati áramellátó rendszerhez, független „szigetként” működik és így is biztosítja a napelemmel történő áramellátást. Egy belső rendszert működtet, szigetüzemű inverter felhasználásával.

Ezt a napelem rendszert főleg a településektől elszigetelt helyszíneken javasolt használni, pl. tanyákon, elhagyatott földterületeken, tehát olyan helyeken, ahol nincsen közmű kiépítve.

Mikor jobb választás a szigetüzemű napelem rendszer?

 

A szigetüzemű napelemes rendszerek drágábbak, mivel a panelek által megtermelt energiát el kell tárolniuk. Ehhez pedig akkumulátorokat kell beszerezni, mégpedig olyanokat és annyit, hogy képesek legyenek a napelemek által kevesebb energiát termelő időszakokban a hiányt pótolni.

Mivel ez egy költségesebb megoldás, ezért jellemzően a vállalatok lehetnek érdekeltek a kiépítésében, ráadásul a magasabb költségek mellett a nagyobb helyigénnyel is számolni kell, ami szintén kihívást jelenthet.

A rendszer előnye a teljes függetlenség. A szigetüzemű rendszerek lesznek a megfelelő opciók továbbá minden olyan helyzetben is, amikor eleve nincs lehetőség a hálózatra kapcsolódni.

A szigetüzemű napelem rendszer működése

 

Központi szerepe van az inverter működésének, amelynek az a feladata, hogy átalakítsa a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

Azonban a szigetüzemű inverter egy lényeges dologban különbözik a hagyományostól. A napelem segítségével megtermelt áramot nem egy kétirányú mérőóra felé adja le, hanem napelem akkumulátorba tölti.

A betáplálási tilalom és a várható bruttó elszámolás miatt remek opció lehet az akkumulátorok telepítése, igaz ezzel jelentősen megnőhet az egész rendszer megtérülési ideje.

Az akkumulátor lehetővé teszi a napenergia optimális felhasználását, hogy korlátozott ideig és mennyiségben eltároljuk a napenergiát és később a rendszer használatára tudjuk fordítani.

A töltésvezérlő pedig a feszültség és áramerősség kiegyenlítéséért, illetve a túltöltés megakadályozásért felel.

A szigetüzemű napelem rendszer előnyei

 

Önálló sziget: Függetlenek maradhatunk az áramszolgáltatótól. Nem veszünk fel onnan energiát és nem is kell áramot táplálnunk a hálózatba.

Megbízhatóság: Amíg a hálózatra kötött napelem rendszernél egy áramszünet vagy feszültségingadozás teljesítményromlást idézhet elő, addig a szigetüzemű napelemek kifogástalanul végezhetik a feladatukat.

Megtérülő befektetés: Megvizsgálva az elektromos áram egyre növekvő árát, remek befektetés lehet a szigetüzemű napelem.

Óvja a környezetet: Manapság sok-sok erőmű óriási környezeti károkat tud okozni. Elég csak az atomerőművekre vagy szénerőművekre gondolni. A napenergia felhasználásával azonban védjük a környezetünket, ugyanis nem keletkeznek veszélyes és káros anyagok az áramtermelés során. (Sőt, pl. az akkumulátorokat is olyan anyagból hozzák létre, amelyek gyorsan lebomlanak és akár újrahasznosíthatók is.)

Hasznos, csendes és egyszerűen kezelhető: Éjszakai működésre is képes, ilyenkor az akkumulátorok biztosítják az elektromos áramot. Csendes és könnyű kezelni, működtetéséhez nincs szükség speciális ismeretekre.

A szigetüzemű napelem rendszer hátrányai

 

Magasabb ár: A hagyományos napelem rendszerekhez viszonyítva költségesebb megoldást jelent. Persze, több tényező is meghatározza majd az árat, de az akkumulátorok jelentősebb többletköltséget jelentenek. A nagyobb szigetüzemű rendszereknél több milliós kiadásra kell számítani.

Akkumulátorok cseréje: Az akkumulátorok élettartama korlátozott. Mivel ezek a rendszerek állandóan töltik és merítik a telepeket, ezért elhasználódhatnak. Ezekre a termékekre átlagosan 10 év gyártói garanciát vállalnak.

Összegzés

 

A szigetüzemű napelem rendszer tehát azoknak lehet előnyös, akiknek vállalkozása, telephelye, ingatlana a településektől távol eső helyen található, nincs közmű kiépítve.

Ez a teljesen önállóan működő rendszer független az áramszolgáltatótól, hiszen nem kell visszatáplálni az áramot a közüzemi hálózatba.

Az akkumulátor lehetővé teszi, hogy korlátozott ideig és mennyiségben eltároljuk a napenergiát és később a rendszer használatára fordíthassuk.

Ha téged is foglalkoztat a napelem rendszer telepítésének gondolata és a rendszer kiépítéséhez szeretnéd szakértő csapat segítségét igénybe venni a helyszíni felméréstől kezdve a tervezésen át a kivitelezésig, akkor keress bennünket bátran!