szigetüzemű napelem

A szigetüzemű napelem rendszer működése – megéri vagy nem?

A napelemes rendszerek jelentőségét ma már senki sem kérdőjelezi meg. Olyan sokféle előnnyel járnak, hogy létjogosultságuk teljesen eldőlt napjainkra. Ráadásul még a jövőnk záloga is a megújuló energiaforrásokban van. Nézzük, mit tud egy szigetüzemű napelem rendszer.

Milyen előnyökkel járnak a napelemes létesítmények?

A környezettudatosság ma már mindenképpen egyértelmű értéknek számít. A napelemes rendszer pedig növeli az adott ingatlan értékét, legyen szó akár családi házról, akár céges, illetve vállalati épületről. Cégként még azt az előnyt is be lehet zsebelni a napelemek által, hogy a zöldebbé válással megnyerhetővé válnak azok az ügyfelek és vásárlók is, akiknél ez kiemelt prioritást élvez. Az a helyzet, hogy egyre több ilyen ügyféllel találkozhatunk.

 

A napelemes rendszerek a magánszemélyek és a cégek számára egyformán hasznosak. Minden egyes hónapban megspórolják a villanyszámlát és rövid megtérülési idővel számolhatunk. Utóbbit még rövidebbé teszi az, ha a rendszer tervezése és kivitelezése előtt alaposan körüljárod a lehetőségeket és pályázatot nyersz, hogy annak az összegéből finanszírozhasd a napelem költségeinek egy részét. 

 

Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy egyetlen lehetőségről sem maradsz le, akkor nálunk egyetlen helyről kaphatod meg a teljes szolgáltatást, a pályázatírástól kezdve a tervezésen és engedélyeztetésen keresztül egészen a kivitelezésig.

Milyen típusú napelemes rendszerben érdemes gondolkodni?

A napelemes rendszerek felépítése nagyon hasonló, azonban a rendszer kivitelezését tekintve van egy lényeges különbség, ami meghatározza, hogy merre induljon el a tervezés. Ez pedig az a kérdés, hogy az áramszolgáltató hálózatától függő vagy független rendszert szeretnél.

 

Biztosan nem meglepő, hogy mindegyiknek megvannak a maga előnyei.

 

A hálózati rendszertől függő szisztémában a saját napelem és a hálózat együttműködve dolgozik. Jellemzően ezt a típust ismerik gyakrabban az emberek, mert ez az elterjedtebb. Kiegyensúlyozott helyzetet teremt, hogy a napelem által termelt többletenergiát a szolgáltató megvásárolja, míg azokban a helyzetekben, amikor nincs elég termelt energia, akkor az igény szerinti árammennyiséget szolgáltatja a napelem tulajdonosának. A rendszer teljesen automatikusan működik, az adok-veszek mérőóra alapján és jó tervezés esetén képes garantálni a nulla forintos villanyszámlát.

Mikor jobb választás a szigetüzemű napelem rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszerek drágábbak, mivel a panelek által megtermelt energiát el kell tudniuk tárolni. Ehhez pedig akkumulátorokat kell beszerezni, mégpedig olyanokat és annyit, hogy képesek legyenek a napelemek által kevesebb energiát termelő időszakokban a hiányt pótolni. Egyes helyzetekben más megújuló energiaforrások használata is felmerülhet.

 

Mivel ez egy költségesebb megoldás, ezért jellemzően a vállalatok lehetnek érdekeltek a kiépítésében, ráadásul a magasabb költségek mellett a nagyobb helyigénnyel is számolni kell, ami szintén megnehezítheti a dolgokat. Ezt a típust legtöbbször a céges napelemes rendszerek esetében alkalmazzuk.

 

A rendszer előnye a teljes függetlenség, így például azokban az esetekben, amikor a hálózati rendszer valamilyen okból leáll, leállítják vagy meghibásodás, illetve karbantartás történik, akkor sem kell nélkülözni az áramot és minden munkafolyamat zökkenőmentesen haladhat tovább. A szigetüzemű rendszerek lesznek a megfelelő opciók továbbá minden olyan helyzetben is, amikor eleve nincs lehetőség a hálózatra kapcsolódni.

2 thoughts on “A szigetüzemű napelem rendszer működése – megéri vagy nem?”

  1. Buczkó Imre

    Érdemes e abban gondolkodni, hogy egy meglévő betáplálós rendszerhez társítsunk egy megfelelő méretezésű akkupakkot, hoy annak feltöltése és a sját használat kielégítése feletti termelést táplálja be és vételezés akkor töténjen, ha az akkuk már üresek és nincs elégséges termelés? köszönöm a tanácsokat és az együttműködést előre is!

    1. Kedves Imre,
      Természetesen lehetséges és érdemes is ebben a megoldásban gondolkozni, azonban jelenleg magas bekerülési értékkel kell számolni. Ha ilyen akkupakkos megoldással szeretné kibővíteni rendszere működését fontos, hogy ezzel a technológiával kompatibilis inverterrel rendelkezzen.

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top