Top 5 dolog amire figyelj az inverter elhelyezésekor

A napelemes rendszerek alapvetően két lényeges részből állnak: a panelből és az inverterből. A napelem panelek az esetek nagy részében a tetőre kerülnek, míg az inverter elhelyezése esetén megfontoltan kell dönteni a telepítés helyéről és körülményeiről, ugyanis ez a teljesítményre és az időtállóságra is alaposan rányomhatja a bélyegét.

Először is tegyük tisztába az inverter fogalmát!

Mi az az inverter és hogy működik?

Az inverter átalakítja a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

A legmodernebb inverterek elősegítik az áramtermelés optimalizálását, sőt még biztonsági és védelmi szerepük is lehet, adatgyűjtésre és távfelügyeletre is alkalmasak.

A középületeknél és a vállalatoknál az esetleges áramkimaradás esetén telepített akkumulátorok és UPS-ek (olyan eszközök, amelyek szünetmentes áramforrást biztosítanak) egyenáramát is az inverter alakítja át az adott épület villamos hálózatába.

Melyek az inverter részei?

Két fő részből áll, amelyeket DC/DC, illetve DC/AC konverternek neveznek.

A szakemberek a DC/DC konverter bemenetére kötik rá az egyenáram forrását. Ez egy transzformátor közbenjárása által 320-400 Voltos egyenáramot állít elő, amit eltárol a kondenzátorában, miközben kezeli a túlfeszültséget és a melegedést is.

A DC/AC konverter kiemelt szerepe pedig az, hogy előállítsa az 50 Hz-es frekvenciájú, 230 V-os effektív értékű váltóáramot a beszerelt tranzisztorok segítségével. Az elektromos eszközök számára is felhasználható feszültséget a kimeneten adja le.

A beépítés során figyelni kell arra, hogy a DC-nyomvonal hozzáférhető és lekapcsolható legyen.

Miért van nagy jelentősége a napelem inverter elhelyezésének?

Az elektromos készülék elhelyezésénél fontos figyelni a biztonságvédelmi előírásokra és a műszaki kivitelezés feltételeire.

Amikor vállalatodnak napelemes rendszert telepítesz, akkor az inverter elhelyezése kiemelt fontosságú és vannak bizonyos szabályok, amelyeknek meg kell felelned.

Nézzük is meg, milyen szempontokat kell szem előtt tartanod az inverter megfelelő elhelyezése érdekében.

1. Legyen hozzáférhető helyen az inverter!

Fontos szempont, hogy az inverter hozzáférhető helyen legyen. Ez a szerelés, karbantartás miatt lehet lényeges. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a készülék esetleges leolvasására vagy a rendszer áramtalanítására is szükség lesz, másrészt a vállalat munkatársai számára is megközelíthetőnek, hozzáférhetőnek kell lennie az elektromos készüléknek.

A napelem invertert semmi esetre sem szabad fejjel lefelé elhelyezni. Csak és kizárólag függőlegesen javasolt felszerelni, maximum 10 fokos dőlésszöggel. Érdemes figyelni még az elektromos készülék súlyára is. Noha nem rendelkezik túl nagy súllyal, még sem szabad például gipszkarton falra elhelyezni.

2. Figyelj oda a gyártó által előírt távolságokra!

A kifogástalan szellőzés érdekében be kell tartani a gyártó által előírt távolságot bizonyos elektromos berendezésektől. Ennek alapján az inverter nem lehet 40 centiméternél közelebb más elektromos eszközökhöz, ugyanakkor a vizesblokkokat is kerülni kell.

Az inverter legyen jól szellőző, pormentes, kis hőingadozású, nem zsúfolt helyiségben. Nem szabad továbbá olyan helyre rakni, ahol különböző vegyszereket, savakat használnak vagy őriznek, ugyanis a párolgó gőzök roppant károsak lehetnek a készülék számára.

3. Tartsd be a biztonsági- és tűzvédelmi előírásokat!

A gyártó előírásai mellett nagy jelentősége van a biztonsággal és tűzvédelemmel kapcsolatos szabályoknak.

Ilyen pl. az, hogy a készüléket úgy kell elhelyezni, hogy csak a berendezés kezeléséhez tartozó részek legyenek hozzáférhetők a nem szakképzett egyének számára.

Vagy lényeges az inverter azonosítása is (műszaki adatok feltüntetése), hogy meggyőződhessünk arról, hogy a jóváhagyott csatlakozási dokumentációban szereplő típusú, teljesítményű, fázisszámú eszközt szereltek-e fel.

4. Legyen kültéren is biztonságos helyen az inverter!

Bár az inverterek megfelelően szigeteltek, sőt extrém esetben akár megbirkózhatnak a párával, a széllel, a napsütéssel is, mégis úgy kell őket elhelyezni, hogy ne érje őket közvetlen csapadék, napsugárzás.

Ezek az időjárási körülmények ugyanis az inverter élettartamát is jelentősen csökkenthetik.

5. Legyen elérhető a wifikapcsolat!

A napelem rendszered működéséről a korszerű inverter egy mobilon is hozzáférhető applikáción keresztül ad információkat. Ezért is lényeges, hogy az elektromos készülék elhelyezése olyan helyiségben történjen, ahol elérhető a wifi.

Mitől lehet biztonságos az inverter működése?

Mivel állandóan „szemmel tartja” a rendszer és a hálózat működését, ezért, ha valami hiba történik, akkor azonnal le tudja választani a rendszert és megszakítja a hálózatba való betáplálást.

Ennek igazán áramszünet esetén van kiemelt szerepe, hiszen így elkerülhető, hogy a hálózati hiba kijavítására érkező szakembereket áramütés érje.

Ugyanakkor ez a készülék biztosítja azt is, ne kerüljön sor a felmelegedésre, ugyanis ebben az esetben komoly teljesítménycsökkenést vonna maga után. A túlmelegedés által a készülék és a hozzá csatlakozó kábelek, alkatrészek is könnyedén károsodhatnak, sőt akár még lángra is kaphatnak.

Vannak bizonyos inverterek, amelyek megbízható hűtőegységekkel (és nyílásokkal), sőt akár még teljesítménycsökkentő modulokkal is rendelkeznek. Ez veszélyes esetekben oly módon csökkentheti a teljesítményt, hogy a készülék nem lépi túl a megengedett hőmérsékletet.

Mire figyelj oda az inverter kiválasztása során?

Olyan eszközt érdemes választani, amire kimagasló garanciát adnak.

Mi számít kimagasló garanciának?

Mivel ez az elektromos készülék bizonyos idő elteltével elhasználódik, ezért cserére lesz szükség. Egyáltalán nem mindegy, hogy ez a csere 5 vagy 10 év után valósul meg. Egy minőségi inverterre 10-12 év garanciát adnak, ami megbízható működést vetít elő.

A minőséget továbbá olyan tulajdonságok is igazolják, mint pl. az, hogy kültéri használatra is alkalmas, gyorsan és könnyen felszerelhető, rendelkezik beépített túlfeszültségvédelmi eszközzel, gyorsan beállítható és pofonegyszerűen üzembe helyezhető egy felhő alapú alkalmazás segítségével. Utóbbi azért is előnyös, mert praktikusan nyomon követheted a rendszer működését, bárhol is tartózkodj éppen.

Az áramszolgáltatók üzembiztonsági okokból jelzik, hogy pontosan milyen invertert fogadnak el. Tehát az olcsóbb, kétes minőségű inverterek nem kaphatnak engedélyt, így azokat nem lehet a hálózatra kötni.

Összegzés – A napelem inverter elhelyezése

Az inverter tehát főszerepet játszik a napelemes rendszerek hatékony működésében.

Ez az elektromos készülék alakítja át a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltóárammá.

Az inverter elhelyezése során a következő szempontokra érdemes figyelned:

  1. Legyen hozzáférhető helyen az inverter!
  2. Figyelj oda a gyártó által előírt távolságokra!
  3. Tartsd be a biztonsági- és tűzvédelmi előírásokat!
  4. Legyen kültéren is biztonságos helyen az inverter!
  5. Legyen elérhető a wifikapcsolat!

Ha szeretnéd, hogy a napelemes rendszered olyan inverter birtokában legyen, amely kifogástalan működést és megbízható teljesítményt produkál, akkor keress bennünket bátran!