Céges napelemrendszer kiépítése: így hozd ki belőle a legtöbbet

Vállalkozásod van és foglalkoztat a kérdés: megérné napelemrendszer kiépítésébe fektetni? Esetleg már biztos vagy benne, hogy szeretnél élni a napelemes erőmű rendszerek előnyeivel? Mielőtt belevágnál a projektbe, nem árt tájékozódni a legfontosabb lépésekről.

Információ hiányában előfordulhat, hogy cégvezetők tudatos átgondolás nélkül vásárolnak napelemeket, annak érdekében, hogy csökkentsék vállalatuk a költségeit. Amennyiben a villanyszámla, akár lenullázása lenne a cél, nem elég csak termékeket vásárolni, ugyanis a napelempanelek minősége is rendkívül eltérő, illetve „csak” ez nem fogja meghozni a várt eredményt a vállalat számára, hiszen sok más szempontokat is figyelembe kell venni a napelemrendszer kiépítésénél ahhoz, hogy az eredményes legyen.

Rengeteg tapasztalattal rendelkezünk, ezért összegyűjtöttük számodra azokat a lényeges követelményeket, amelyeket érdemes szem előtt tartani a napelemrendszer kiépítése előtt, így céged elkerülheti a nem várt meglepetéseket.

1.Bízd szakemberekből álló csapatra a napelemrendszer kiépítését!

 

Ez a legfontosabb pont.

A napelemrendszer kiépítése jelentős tapasztalatot és szakértelmet kíván. Fontos, hogy olyan megbízható csapatra bízd a munkát, akik megfelelő képzettséggel és referenciákkal rendelkeznek.

Minden rendszer egy aprólékosan megtervezett elektromos berendezés, amelyhez engedélyek szükségesek és tisztában kell lenni a telepítés feltételeivel, előírásaival.

Ezen kívül is rengeteg apró részletet ajánlott figyelembe venni, ugyanis egy kisebb hiba is jelentős anyagi veszteséget okozhat.

2.Spórolás helyett válaszd a minőséget!

 

Legyen szó vállalkozásokról, kis- és nagyüzemekről, gazdasági szereplőkről vagy ipari nagyfogyasztókról, számukra továbbra is megéri napelemes erőművet építeni iparágtól függetlenül. Különösen igaz ez azokra a vállalkozásokra, amelyek olyan tevékenységet végeznek, mely során folyamatos, megszakítás nélküli villamosenergiára van szükség: ilyenek például a több műszakban működő gyárak vagy az olyan termelési folyamatot végző eszközök, melyeket költséghatékonysági szempontból nem érdemes leállítani.

Mint oly sok terméket illetően a hétköznapokban, a napelem esetében sem érdemes a minőségen spórolni. Még akkor sem, ha ez elsőre többletköltséget jelent más ajánlatokhoz képest!  Egy 150-250 kWp napelemes rendszer, a legjobb minőségű termékek felhasználása mellett is akár már 3 év alatt is megtérülhet, ezzel hosszútávon optimalizálva a vállalkozás energiaköltségeit.

További szempont a megbízhatóság: ha valóban minőségi terméket választunk, akkor az inverterre általánosan 10 év, a panelekre pedig akár 25-30 év teljesítménygaranciát is adhat a gyártó.

3.Válassz megfelelő invertert!

 

Az inverter, elsődleges feladata, hogy átalakítsa a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

A beruházás során használt berendezések egy bizonyos idő után elhasználódnak, ezért érdemes a hatékony és optimalizált működés érdekében őket időnként cserélni. Az inverter esetében ez körülbelül 10 év folyamatos használat után lehet indokolt. Biztatásként érdemes megjegyezni, hogy a napelemrendszer által megtermelt jelentős haszonhoz képest, lényegesen alacsonyabb költséget jelent a csere. A gyártó által vállalt garanciaidő is sokat elárul a termék minőségéről, hisz a fent említett 10 év igen hosszú vállalás, ezzel is biztosítva a megbízhatóságot.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az áramszolgáltatók üzembiztonsági okokból pontosan megadják, hogy milyen invertert fogadnak el. Vagyis az olcsó, nem megfelelő minőségű inverterek nem is kaphatnak engedélyt, ezeket nem is lehet a hálózatra kötni, persze, ha megbízható kivitelezőt választunk, ezzel nem is szükséges a megrendelőnek foglalkoznia.

4.Figyelj oda a tájolásra!  

 

A napelem rendszer kiépítésénél gyakran előkerül a tájolás kérdése.

Ez többféle is lehet:

Az ideális déli fekvés mellett a nyugati, illetve a keleti tájolás is megfelelőnek bizonyulhat, abban az esetben, ha nincs más lehetőség.

Ha nem lehet megoldani a déli fekvést, akkor a dőlésszög jelentősége is megnő. Ugyanis a keleti, illetve nyugati tájolás a délihez viszonyítva kb. 20%-os teljesítménycsökkentéssel jár együtt, ezért hatalmas szerepe van annak, hogy a lehető legnagyobb teljesítmény biztosítva legyen.

Természetesen, ha felkészült szakemberrel van dolgunk, ezzel sem a megrendelőnek kell foglalkoznia, a kivitelező csapat pontosan tudni fogja mi az ideális.

5. Vedd figyelembe a dőlésszöget!

 

A napelemrendszer kiépítése elképzelhetetlen a dőlésszög meghatározása nélkül. Már egy kis eltérésnek is hatalmas jelentősége lehet a hatékonyság szempontjából.

Déli tájolás esetén az optimális dőlésszög 35-40 fokos a vízszinteshez képest. Ha a dőlésszög ettől eltér, akkor 5-10%-os teljesítménycsökkenéssel lehet számolni átlagosan.

A helyesen beállított napelempanelek (amihez a tartószerkezet adhat stabil alapot) hozhatják azokat az eredményeket, amiből az adott vállalkozás jócskán profitálhat.

6. Legyen stabil tartószerkezeted!

 

A tartószerkezet feladata egyértelmű: helyén tartja a napelemeket. Itt is lényeges, milyen minőségű a termék, milyen alkatrészekből épül fel. Egy kiváló minőségű tartószerkezet legalább 25-30 éven keresztül stabil tartást biztosít a napelempaneleknek.

Ha biztos helye van a napelemnek, akkor tudja leginkább kifejteni hatását és termelni az energiát. A tartószerkezet pedig még azért is felel, hogy megfelelő szögben álljanak a napelempanelek, hisz csak így érhető el a maximális teljesítmény.

7. Legyenek rendben az engedélyek!

 

Röviden összefoglalva, szükség van engedélykérésre, igénybejelentésre, változtatásokra, majd ezt követően juthatsz csak hozzá az engedélyekhez.

Miután minden engedély rendelkezésre áll, utolsó lépésként a helyi áramszolgáltatónál kell bejelentenünk a rendszerünket. Azonban a hosszúnak tűnő folyamattól sem kell megijedni, mert ha megfelelő szolgáltatót választunk az egész folyamaton és adminisztratív jellegű kihívásokon is számíthatunk a támogatásra.

8. Élj a pályázati lehetőségekkel a napelemrendszer kiépítése érdekében!

 

Érdemes figyelni a napelemesrendszerek telepítésével kapcsolatos pályázatokat, az aktuálisan elérhető lehetőségeket.

1500-nál is több sikeres pályázattal a hátunk mögött pontosan tudjuk, hogy mennyit jelent egy cégnek a pályázati lehetőséggel létrehozott alacsony fenntartási költségű, energiahatékony épület.

9. Válassz olyan szolgáltató csapatot, akik mindent egy kézben tartanak!  

 

A napelemrendszer kiépítése kapcsán már érintettük a tapasztalat és a szakértelem témakörét. Minden szempontból tanácsos, hogy olyan szolgáltatót válassz céged számára, aki a tervezéstől a kivitelezésig minden apró részletben segítséget nyújt számodra.

A fenti kritériumok mellett épületenergetikai fejlesztésben is segítünk. A fejlesztések szinte teljes vertikumát lefedjük, legyen szó hőszigetelésről, nyílászárócseréről, fűtéskorszerűsítésről vagy éppen árnyékolók beépítéséről. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a munkát határidőre végezzük el és az ügyfeleinknek minden támogatást megadjunk.

Összegzés – A napelem rendszer kiépítése

 

A napelemes rendszer kiépítésére olyan energetikai szakértőt válassz, aki mind szolgáltatásai, mind termékei tekintetében a legjobb minőséget kívánja nyújtani, ezzel biztosítva befektetésed megtérülését és energiafelhasználásod optimalizálását.

Mielőtt még vállalkozásod számára telepíttetnéd a napelemes rendszert, figyelj a következő pontokra:

  1. Bízd szakemberekből álló csapatra a napelemrendszer kiépítését!
  2. Spórolás helyett válaszd a minőséget!
  3. Válassz megfelelő invertert!
  4. Figyelj oda a tájolásra!
  5. Vedd figyelembe a dőlésszöget!
  6. Legyen stabil tartószerkezeted!
  7. Legyenek rendben az engedélyek!
  8. Élj a pályázati lehetőségekkel!
  9. Válassz olyan szolgáltató csapatot, akik mindent egy kézben tart!

Olvashattad, hogy mennyi részletre kell odafigyelned a napelemrendszer kiépítése során. Azonban lehetőséged van arra, hogy ne kelljen több szakértőhöz fordulnod.

Olyan csapatra bízhatod a céged energiatakarékosabb jövőjét, akik egykapus rendszerben (a pályázatfigyeléstől, pályázatírástól kezdve a projektmenedzsmenten át a generálkivitelezésig) tudnak segíteni abban, hogy vállalkozásod a napelemek által lenullázza az árammal kapcsolatos költségeit.

Ha tehát szeretnéd megbízható és szakértő kezekben tudni a napelemes rendszeredet, keress bennünket bátran!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.