Céges napelemrendszer kiépítése: így hozd ki belőle a legtöbbet

Vállalkozásod van és foglalkoztat a kérdés: megérné napelemrendszer kiépítésébe fektetni? Esetleg már biztos vagy benne, hogy szeretnél élni a napelemes erőmű rendszerek előnyeivel? Mielőtt belevágnál a projektbe, nem árt tájékozódni a legfontosabb lépésekről.

Információ hiányában előfordulhat, hogy cégvezetők tudatos átgondolás nélkül vásárolnak napelemeket, annak érdekében, hogy csökkentsék vállalatuk a költségeit. Amennyiben a villanyszámla, akár lenullázása lenne a cél, nem elég csak termékeket vásárolni, ugyanis a napelempanelek minősége is rendkívül eltérő, illetve „csak” ez nem fogja meghozni a várt eredményt a vállalat számára, hiszen sok más szempontot kell figyelmembe venni a napelemrendszer kiépítésénél ahhoz, hogy az eredményes legyen.

Mivel értékes tapasztalatokkal rendelkezünk, ezért összegyűjtöttük számodra azokat a lényeges követelményeket, amelyeket érdemes szem előtt tartani a napelemrendszer kiépítése előtt, így céged elkerülheti a nem várt meglepetéseket.

1. Bízd szakemberekből álló csapatra a napelemrendszer kiépítését!

 

Ez a legfontosabb pont.

A napelemrendszer kiépítése jelentős tapasztalatot és szakértelmet kíván. Fontos, hogy olyan megbízható csapatra bízd a munkát, akik megfelelő képzettséggel és referenciákkal rendelkeznek.

Minden rendszer egy aprólékosan megtervezett elektromos berendezés, amelyhez engedélyek szükségesek és tisztában kell lenni a telepítés feltételeivel, előírásaival.

Rendkívül fontos a telepítést végző cég referenciája, szaktudása és hogy szakképzett csapattal rendelkezzen.

Ezen kívül is rengeteg apró részletet ajánlott figyelembe venni, ugyanis egy kisebb hiba is jelentős anyagi veszteséget okozhat.

2. Spórolás helyett válaszd a minőséget!

 

Legyen szó vállalkozásokról, kis- és nagyüzemekről, gazdasági szereplőkről vagy ipari nagyfogyasztókról, számukra továbbra is megéri napelemes erőművet építeni iparágtól függetlenül. Különösen igaz ez azokra a vállalkozásokra, amelyek olyan tevékenységet végeznek, mely során folyamatos, megszakítás nélküli villamosenergiára van szükség: ilyenek például a több műszakban működő gyárak vagy az olyan termelési folyamatot végző eszközök, melyeket költséghatékonysági szempontból nem érdemes leállítani.

Mint oly sok terméket illetően a hétköznapokban, a napelem esetében sem érdemes a minőségen spórolni. Még akkor sem, ha ez elsőre többletköltséget jelent más ajánlatokhoz képest!  Egy 150-250 kWp napelemes rendszer, a legjobb minőségű termékek felhasználása mellett is akár már 3 év alatt is megtérülhet, ezzel hosszú távon optimalizálva a vállalkozás energiaköltségeit.

További szempont a megbízhatóság: ha valóban minőségi terméket választunk, akkor az inverterre általánosan 10 év, a panelekre pedig akár 25-30 év teljesítménygaranciát is adhat a gyártó.

A cégek ugyanis általában akkor fogyasztanak, amikor termel a rendszer, így kevesebb energia megy veszteségbe. Így egy tudatosan felépített, optimalizált rendszer akár 2-5 év alatt is megtérülhet.

Egy vállalkozás ugyanakkor könnyedén el tudja számolni költségként a napelemrendszert (az invertert és az akkumulátort is), és ki tudja számolni, hogy melyik fűtési típussal éri meg jobban működtetnie az elektromos berendezéseit.

Ráadásul alkalomadtán még pályázati forrásokat is be tudnak vonni a cégek, így nem kell a teljes összeget kifizetniük.

3. Válassz megfelelő invertert!

 

Az inverter az egész rendszer agya.

Ez a napelemes rendszer legfontosabb alkatrésze, hiába jó a panel, ha az inverter gyenge minőségű, akkor az az egész rendszerre negatív hatással van.

Az inverter elsődleges feladata, hogy átalakítsa a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

A minőségi inverter (ilyen pl. az Afore inverter is) hatékony hőelvezetése javítja a megbízhatóságot és megnöveli a készülék élettartamát. Intelligens felügyeleti rendszerrel van ellátva és szerte a világon több ezer elégedett vásárló használja ki a kiváló minőségű inverter előnyeit.

Az áramszolgáltatók üzembiztonsági okokból pontosan megadják, hogy milyen invertert fogadnak el. Vagyis az olcsó, nem megfelelő minőségű inverterek nem is kerülhetnek a piacra. A szolgáltatók által a vásárlók védve vannak a rossz minőségű termékektől.

Az A1 Solar kiváló minőségű napelemes termékeket kínál a panelektől kezdve az inverteren, akkumulátoron, villanyszerelési anyagokon át a tartószerkezetig.

Olyan elismert gyártók termékei szerepelnek többek között a termékkínálatunkban, mint pl. a Sunova Solar, Afore vagy a Würth.

4. Figyelj oda a tájolásra!  

 

A panelek hatékonysága szempontjából az egyik legfontosabb a tájolás.

Ez többféle is lehet:

Az ideális déli fekvés mellett a nyugati, illetve a keleti tájolás is megfelelőnek bizonyulhat, abban az esetben, ha nincs más lehetőség.

Ha nem lehet megoldani a déli fekvést, akkor a dőlésszög jelentősége is megnő. Ugyanis a keleti, illetve nyugati tájolás a délihez viszonyítva kb. 20%-os teljesítménycsökkentéssel jár együtt, ezért hatalmas szerepe van annak, hogy a lehető legnagyobb teljesítmény biztosítva legyen.

5. Vedd figyelembe a dőlésszöget!

 

A napelemrendszer kiépítése elképzelhetetlen a dőlésszög meghatározása nélkül. Már egy kis eltérésnek is hatalmas jelentősége lehet a hatékonyság szempontjából.

Déli tájolás esetén az optimális dőlésszög 35-40 fokos a vízszinteshez képest. Ha a dőlésszög ettől eltér, akkor 5-10%-os teljesítménycsökkenéssel lehet számolni átlagosan.

A megfelelően beállított panel termelhet olyan hatékonysággal, hogy az adott vállalat csökkenteni tudja energiaköltségeit.

6. Legyen stabil tartószerkezeted!

 

A tartószerkezet fő feladata az napelemek megbízható rögzítése.

Az alkatrészek minősége és a szerkezet felépítése kritikus tényező. Fontos, hogy a tartószerkezet alumíniumból és rozsdamentes acélból készüljön, hogy védelmet nyújtson a korrózió ellen. Ezen felül szükséges a saválló bevonat alkalmazása.

Egy kiváló minőségű tartószerkezet hosszú távon, legalább 30 évig (de akár élettartamra is) stabilan tartja a napelempaneleket. Az optimális teljesítmény elérése érdekében a napelemet megfelelően rögzítve kell elhelyezni. A tartószerkezet felelős azért is, hogy a napelem panelek megfelelő szögben legyenek elhelyezve, ami elengedhetetlen az optimális hatékonyság eléréséhez.

7. Legyenek rendben az engedélyek!

 

Röviden összefoglalva, a következő lépések szükségesek az engedélyek megszerzéséhez: engedélykérés, igénybejelentés és változtatások kezelése. Csak ezután lehet hozzáférni az engedélyekhez.

Miután minden engedély rendelkezésre áll, az utolsó lépés a helyi áramszolgáltatónál történő rendszerbejelentés. Fontos tudni, hogy bár a folyamat hosszúnak tűnhet, megfelelő szolgáltató választása esetén számíthatunk a támogatásra az egész folyamat során, beleértve az adminisztratív kihívásokat is.

8. Élj a pályázati lehetőségekkel a napelemrendszer kiépítése érdekében!

 

Érdemes figyelni a napelemesrendszerek telepítésével kapcsolatos pályázatokat, az aktuálisan elérhető lehetőségeket.

Több mint 1500 sikeres pályázattal a hátunk mögött tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi megtakarítást jelent hosszú távon egy vállalatnak az energiahatékony, alacsony fenntartási költségű épület, amelyet a pályázati lehetőségek révén valósítottunk meg.

9. Válassz olyan szolgáltató csapatot, akik mindent egy kézben tartanak!  

 

Az előzőekben már említettük a tapasztalat és a szakértelem fontosságát a napelemrendszer kiépítésében. Általánosságban ajánlott olyan szolgáltatót választani céged számára, aki minden szempontból támogatást nyújt, a tervezéstől a kivitelezésig minden apró részletben.

Ezen kritériumok mellett segítünk épületenergetikai fejlesztésekben is. Széles spektrumon mozgunk és foglalkozunk hőszigeteléssel, nyílászárócserével, fűtéskorszerűsítéssel és árnyékolók beépítésével.

Számunkra kiemelten fontos, hogy a munkát határidőre elvégezzük és ügyfeleinknek minden támogatást megadjunk.

Összegzés – A napelem rendszer kiépítése

 

A napelemes rendszer kiépítésére olyan energetikai szakértőt válassz, aki mind szolgáltatásai, mind termékei tekintetében a legjobb minőséget kívánja nyújtani, ezzel biztosítva befektetésed megtérülését és energiafelhasználásod optimalizálását.

A következő pontokra érdemes odafigyelni:

  1. Bízd szakemberekből álló csapatra a napelemrendszer kiépítését!
  2. Spórolás helyett válaszd a minőséget!
  3. Válassz megfelelő invertert!
  4. Figyelj oda a tájolásra!
  5. Vedd figyelembe a dőlésszöget!
  6. Legyen stabil tartószerkezeted!
  7. Legyenek rendben az engedélyek!
  8. Élj a pályázati lehetőségekkel!
  9. Válassz olyan szolgáltató csapatot, akik mindent egy kézben tart!

Olyan csapatra bízhatod a céged energiatakarékosabb jövőjét, akik egykapus rendszerben (a pályázatfigyeléstől, pályázatírástól kezdve a projektmenedzsmenten át a generálkivitelezésig) tudnak segíteni abban, hogy vállalkozásod a napelemek által akár lenullázza az árammal kapcsolatos energiaköltségeit.

Amennyiben szeretnéd megbízható és szakértő kezekben tudni a napelemes rendszeredet, keress bennünket bátran!