Mi a különbség a napelem és a napelemes tetőcserép között? Van a szolárcserépben piaci potenciál?

Mivel a hagyományos napelem és a napelemes tetőcserép egyaránt a napenergiából termel villamos energiát, ezért funkciójukat tekintve nem különböznek egymástól. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk őket, akkor már vannak lényeges eltérések közöttük. Ennek jártunk utána.

A két termék tehát ugyanazt a rendeltetést tölti be.

Napenergiát használnak fel, ami segíti lenullázni a villanyszámlát, miközben a fenntarthatóságra is pozitív hatással vannak.

Mielőtt még a különbségekkel foglalkoznánk, tegyük rendbe a fogalmakat!

A hagyományos napelem

Az általunk is forgalmazott napelemes rendszer panelekből, inverterből, tartószerkezetből és különböző villanyszerelési anyagokból (kapcsoló, kábel, tűzvédelmet biztosító alkatrészek) tevődik össze.

Ez a rendszer képes arra, hogy a cégek, otthonok számára hasznosítsa a megújuló energiaforrást, a napenergiát, ami szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre. Ezért nevezik a napelemes rendszert fotovoltaikus rendszernek.

Ugyan több évtizedes, megbízható technológiával rendelkeznek a panelek is, mégis állandó fejlesztésen mennek keresztül, aminek köszönhetően nő a hatékonyságuk és egyre több energiát állítanak elő.

A hagyományos napelem a tetőszerkezet felett helyezkedik el vagy akár a földre is szerelhető.

A napelemes tetőcserép

A napelemes tetőcserép formája és mérete is megegyezik a hagyományos cseréppel. Szabad szemmel alig látható a különbség közöttük.

A napelemes tetőcserép napelem cellákkal ellátott tetőhéjazat. Ezek a cserepek a tető síkjába illeszthetők.

A napelemes cserép tehát belesimul a tetőbe a normál cserepek közé, az időjárás viszontagságaival szemben ugyanazt a hatást fejti ki, azaz védelmet nyújt a csapadék, szél, hő ellen.

Hasonlóságok

Működési elv

A hagyományos napelemek és a napelemes cserepek ugyanazon elvek szerint működnek. Napenergiát használnak fel, amit elektromos árammá alakítanak az irodák, gyárak, vállalkozások, otthonok számára.

Élettartam

A napelem szerkezeteket úgy készítik el (különösen a magas minőségű termékeket), hogy időtállóak legyenek. Ez igaz a napelemes tetőcserépre és hagyományos panelekre is. Mindkettő esetében akár a 25-30 éves élettartam is realitás lehet.

Elhelyezkedés

A tájolás, árnyékolás tekintetében is hasonlóak egymáshoz.

A hagyományos napelemek és a tetőcserepek esetében is a déli tájolás lehet a legjobb, illetve még szóba jöhetnek (bár kisebb hatékonysággal) a keleti és a nyugati tetőfelületek is. Dőlésszöget tekintve pedig a 35-40 fokos lehet a legoptimálisabb.

Összefoglalásként elmondható, hogy felhasznált technológián túl a tájolás, árnyékolás tekintetében is hasonlóak egymáshoz, különbségek a technikai tényezők kapcsán jelentkeznek.

Különbségek

Költség

A napelemes tetőcserép ára jelenleg nagyságrenddel magasabb a hagyományos napelemes rendszerénél. Bizonyos esetekben akár háromszorosába is kerülhet egy szolárcserepes rendszer. Ez függ a gyártótól is, közismerten az egyik legdrágább gyártó a piacon az Elon Musk nevével fémjelzett Tesla.

A cserép még új technológiának számít, ugyanakkor a telepítési folyamata is összetettebb. A cserepek ár-érték arányban tehát még nem versenyképesek és hosszabb a megtérülési idejük.

Elhelyezés

A hagyományos napelem régi és új tetőre is ugyanúgy telepíthető, ha minden körülmény megfelelő, sőt akár lapos tetőre is. A napelemes tetőcserép főleg csak az újonnan megépített házra telepíthető. A régebben készült háztetőre csak akkor lehet elhelyezni, ha a normál cserép mérete megegyezik a napelemes cserép méretével.

Rugalmasság

A napelemes tetőcserepek helyükre kerülésük után nehezen (teljes tetőfedés-csere) vagy egyáltalán nem távolíthatók el a tetőről. A hagyományos napelemek könnyen áthelyezhetők vagy új helyen rögzíthetők.

Választék

Gyártók tekintetében a napelemes tetőcserepek csekélyebb lehetőségeket adnak. Jóval kevesebb gyártó közül tudunk választani, mint a hagyományos napelemek kapcsán. Ráadásul a cserepeknél az egyes gyártók termékei nem kompatibilisek egymással. Tehát csak a gyártó saját termékeivel bővíthető az adott tetőcserepes rendszer.

Optimalizáló jelenleg még nem kapható a cserépre, és mivel akadályokba ütközik a cserepek működésének nyomon követése (nem csatlakoztathatók az „okos” rendszerekhez), ezért az esetlegesen felmerülő hibákat is nehezebb kiküszöbölni.

Borítottság

Itt a szolárcserepek lehetnek előnyben, ugyanis teljes borítottságot biztosíthatnak. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy beépítésük esetén a tetőfelület széleitől és a tetőfelépítményektől két cserépnyi távolságot elhagyjunk.

Rögzítés

A hagyományos napelemes rendszereknél a napelem rögzítésénél széles lehetőségek közül lehet választani, míg a szolárcserepeknél a normál cserepek formájához kell igazítani a tetőszerkezet lécezését. Ez nagymértékű átalakítást és pluszköltséget jelenthet.

Tűzveszély

A napelem rendszerek egyik legkritikusabb pontja az MC4 szolár csatlakozó. Mivel egyenáramot használ, ezért komoly tűzforrásnak számít. Minél több van az ilyen csatlakozóból a napelemes rendszerben, annál nagyobb a tűzveszély.

Mivel a napelemes tetőcserép esetén jóval több ilyen csatlakozóra van szükség, ezért a szolárcserép a tűzveszély szempontjából kedvezőtlenebb, mint a hagyományos napelem.

Hatékonyság

A szolárcserepek hatékonysága egyelőre messze elmarad a hagyományos napelemes rendszerektől. Alacsonyabb hatásfokkal működnek a cserepek a csúcskategóriás napelemek több, mint 20%-os hatékonyságához képest.

Mivel a cserepek a tetősíkba vannak építve, ezért nem jár alattuk a levegő és hamarabb is felmelegszenek, ami így gyengébb hatásfokot eredményezhet.

A hagyományos napelemeknél kb. 10-15 centiméteres eltartás van a tetőcseréptől, ami lehetővé teszi azt, hogy a levegő folyamatosan járjon a napelemek mögött, ezzel is hűtve azt.

Esztétikum

A napelemek gyártásánál eredetileg a funkcionalitásra helyezték a hangsúlyt. A napelemes rendszerekkel a ház, iroda, gyár teteje látványosabb külsőt kaphat, ugyanakkor az adott cég környezettudatosságáról is tanúskodhat.

A szolárcserepek stílusos és vonzó megjelenést adhatnak az épületeknek, olyan mintha futurisztikus tetőcserepeket szemlélnénk. Ezt a megjelenést egyébként műemlékvédelem alatt álló épületeknél is lehet alkalmazni.

A napelemes tetőcserép előnyei:

 • Védelmet nyújt az időjárási viszontagságok ellen, miközben az adott épület megújuló energiaforrást használ
 • Esztétikus megoldás
 • Szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani az optimális besugárzású tetőfelületeken
 • Biztonságosan kivitelezhető
 • Növeli az épület értékét

A napelemes tetőcserép hátrányai:

 • Drágább, mint a hagyományos napelemes rendszer
 • A tűzveszély szempontjából kedvezőtlenebb az MC4 csatlakozók sokasága miatt
 • Mivel kevesebb áramot termel, ezért alacsonyabb a hatékonysága
 • Az egyes gyártók termékei nem kompatibilisek egymással
 • Egyelőre még nem optimalizálható, nem köthető okos rendszerekhez
 • Nem minden tetőre alkalmas a felhelyezése
 • Lényegesen kisebb a választék
 • Hosszabb a megtérülési idő

Mit hozhat a jövő?

Noha számítani lehet a napelemes tetőcserepek népszerűségének növekedésére, mégis a fent említett hátrányok miatt egyelőre sokan vacillálnak és sokkal inkább a hagyományos napelemes rendszerek telepítésére helyezik a hangsúlyt.

Ár-érték arányban még mindig a hagyományos napelemek emelkednek ki és olyan előnyöket mutatnak, ami miatt egyre több vállalkozás is ezeket a rendszereket választja.

Amennyiben szeretnéd, hogy a céged az összes napelemes előny birtokában legyen és egy szakértő csapat végezze el a teljes rendszer létrehozását egykapus rendszerben (a helyszíni felméréstől a kivitelezésig segítünk, sőt még a pályázatfigyelésben, pályázatírásban is), keress bennünket bizalommal!