Napelem szaldó elszámolás: mit kell tudnunk róla?

Napelem szaldó elszámolás: mit kell tudnunk róla?

 

A napelem szaldó elszámolás 2024. január 1-től megszűnik, onnantól bruttó elszámolás vonatkozik a (újonnan megkötött szerződésű) napelemes rendszerekre. Megmutatjuk, milyen változások jönnek, illetve miért érdemes még 2023-ban napelemet telepíttetni.

Miért élnek/éltek sokan a napelem szaldó elszámolás lehetőségével?

Mert egy megfelelően tervezett és optimális méretű napelemes rendszerrel elérhetik/elérhették azt, hogy a villanyszámlájukat lenullázhassák.

Ezt az elszámolási formát állami döntés alapján vezették be, és sokak számára nyújt kedvező megoldást. Az Európai Uniós szabályozás miatt azonban 2024. január 1-től bruttó elszámolás vonatkozik majd a támogatott és az önerős napelem rendszerekre is.

Mit jelent a napelem szaldó elszámolás?

 

Amikor nem használjuk fel a napelem által termelt áramot, akkor lehetőségünk van visszatáplálni a központi hálózatba. A napelem szaldó elszámolás ebben az esetben azt jelenti, hogy a szolgáltató évente egy alkalommal leolvassa a kétirányú (ad-vesz) mérőórát.

Ha az adott évben többet fogyasztunk, mint amennyit termelnek a napelemek, akkor a többletfogyasztást nekünk kell kifizetni. Amennyiben azonban a termelés bizonyul többnek, akkor az áramszolgáltató fizeti ki számunkra a különbözetet (a megtermelt energia nettó energia díja).

Tehát a napelem szaldó elszámolás a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő díj.

Ez az elszámolás azért is előnyös, mert nem érinti az aktuális elektromos áram ára, hiszen, ha a napelem rendszer termelése és fogyasztása kiegyenlítődik, akkor gyakorlatilag nem kell fizetni a villanyszámlát.

Napelem szaldó elszámolás – meddig?

 

A MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) rendelete értelmében minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024. január 1-ig még ráköthető) rendszer az üzembe helyezése után 10 évig maradhat a szaldó elszámolásban.

Fontos tudni, hogy akiknek 2014 előtt telepítették a napelemes rendszerüket és azóta nem bővítettek, rájuk már az új szabályok (bruttó elszámolás) vonatkoznak.

Az ominózus rendeletben az olvasható, hogy a hálózatból kivett és a betáplált elektromos áram után is elszámolhat majd rendszerhasználati díjakat a szolgáltató.

A változásokat hozó kormányrendelet

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. október 13-án jelentette be a kormányinfón, hogy a napelemeknél átmenetileg megszüntetik a hálózatba betáplálás lehetőségét a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozóan. Tehát a napelemek által termelt energiát csak a háztartásunk használhatja fel.

Azonban ez a szabály az október 31-ig benyújtott kérelmekre nem vonatkozott, így ezek a napelemes rendszerek még betáplálhatják az energiát a hálózatba.

Akik pedig, noha 2022. október 31-e után jelentették be az igényüket, de igazolni tudták, hogy a szolgáltató miatt csúsztak ki a határidőből, azok is megkaphatták az engedélyt.

Akik tehát időben kérelmezték a csatlakozást és 2023-ban telepíttetnek napelemes rendszert, azok legkésőbb 2033-ig élhetnek a napelem szaldó elszámolás előnyeivel.

A bruttó elszámolás

 

Az Európai Unió elvárta hazánktól, hogy álljunk át egy olyan rendszerre, ami a napenergia elszámolást kereskedelmi alapúvá tenné.

Ez a bruttó rendszer, ami a kiegyenlítés helyett szabott árakat fog jelenteni a leadott és felvett áram kapcsán is.

Ez a bruttó elszámolás azt jelenti, hogy a szolgáltató továbbra is adott áron adja a hálózati energiát, míg a napelem által megtermelt, de fel nem használt elektromos áramot szintén megszabott áron lehet feltölteni a hálózatba.

A bruttó elszámolás az újonnan megkötött szerződésekre vonatkozik, illetve azokra, akiknek 2014 előtt telepítettek napelemet (és nem bővítették a rendszert).

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondása szerint a lakossági fogyasztóknál a hálózatból vett energia ára az egyetemes szolgáltatás egységárával fog megegyezni. A hálózatba táplált energia árát pedig szintén megszabják.

Megszűnhet tehát az éves egyenleg, külön nézik majd a termelést és külön a fogyasztást is. Tehát nem a napelem szaldó elszámolás (a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete) során alkalmazott elv érvényesül majd, hanem külön kerül meghatározásra a napelem rendszer tulajdonosa által a hálózatból vett és a hálózatba visszatöltött (el nem fogyasztott) energia egységára.

Mire lehet számítani 2024 után, szaldó elszámolás nélkül?

 

Amikor valaki napelem rendszer telepítése mellett dönt, akkor az egyik legfőbb motiváció a gyors megtérülés és persze az is, hogy a napenergia használata környezetvédelmi célokat is szolgáljon.

A lakossági felhasználók korábban arra számíthattak, hogy a befektetésük 8-12 év alatt megtérülhet.

Természetesen ehhez precíz helyszíni felmérésre és tervezésre van szükség, kifogástalan minőségű termékekre és egy olyan szakértő kivitelező csapatra, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek a napelemes rendszerek telepítése kapcsán.

Ennek alapján a havi elszámolással némileg tolódhat a megtérülési idő, egyes számítások szerint átlagosan akár másfél évvel is, de még így is megéri napelem telepítés mellett elhatározni magunkat, hiszen a rendszer visszahozhatja az árát.

Akik még élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit

 

Akik még a csatlakozási tilalom életbe lépése előtt beadták a hálózati csatlakozási kérelmüket (100 ezer háztartási méretű kiserőmű engedélyeztetése van folyamatban) azok számíthatnak arra, hogy a napelem szaldó elszámolás előnyeit legkésőbb 2033-ig élvezhetik.

Az elbírálást követően 2023 végéig a kivitelezéssel végezni kell és persze szaldó elszámolási szerződés kötésére van szükség, ugyanis, ha ez nem történik meg 2023-ban, akkor a fogyasztó nem tud élni a szaldó elszámolással.

Így akik már (időben) hivatalosan leadták az igénybejelentésüket, azoknak érdemes minél előbb telepítő céget keresniük és figyelemmel követniük az engedélyük alakulását.

Miért fontos a megbízható szolgáltató?

 

Ahogy említettük, a minden részletre precízen odafigyelő helyszíni felmérésre van szükség ahhoz, hogy a profi napelem telepítő cég ki tudja számolni, hogy mekkora méretű, teljesítményű és hatékonyságú napelemes rendszerre van szükség ahhoz, hogy megtérüljön a befektetés.

Sajnos találkozni olyan esetekkel is, amikor nem kérik ki a szakértők véleményét és saját úton indulva kezdik el a számításokat.

Pedig egy megbízható, komoly referenciával rendelkező cég abban is tud segítséget nyújtani, hogy vajon szükség lesz-e a rendszer bővítésére, mely gyártók termékeire kell hangsúlyt fektetni, azaz milyen napelem panel, inverter vagy éppen tartószerkezet jöhet szóba.

Sőt, a profi szolgáltató napelem pályázat és támogatás témakörben is segítséget tud nyújtani, a tervezéstől a kivitelezésig kifogástalan munkát végez, ugyanakkor a szakszerű karbantartásban is lehet rá számítani.

Összegzés – Napelem szaldó elszámolás

 

A napelem szaldó elszámolás a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő összeg.

Minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024. január 1-ig még ráköthető) rendszer az üzembe helyezése után 10 évig maradhat a szaldó elszámolásban.

A bruttó elszámolás az újonnan megkötött szerződésekre vonatkozik, illetve azokra, akiknek 2014 előtt telepítettek napelemet és nem bővítették a rendszert.

Tehát akik a csatlakozási tilalom életbe lépése előtt beadták a hálózati csatlakozási kérelmüket és 2023-ban telepítenek számukra napelemet, azok még hosszú ideig élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit, ugyanakkor a bruttó elszámolással is elérhető a megtérülő napelemes rendszer.

Amennyiben szeretnél megtérülő, minőségi termékekből telepített napelemes rendszert, keresd bátran az A1 Solar szakképzett csapatát!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.