Napelem szaldó elszámolás: mit kell tudnunk róla?

A napelem szaldó elszámolás 2024. január 1-től megszűnik, onnantól bruttó elszámolás vonatkozik a (újonnan megkötött szerződésű) napelemes rendszerekre. Megmutatjuk, milyen változások jönnek, illetve miért érdemes még 2023-ban napelemet telepíttetni.

Miért élnek/éltek sokan a napelem szaldó elszámolás lehetőségével?

Mert egy megfelelően tervezett és optimális méretű napelemes rendszerrel elérhetik/elérhették azt, hogy a villanyszámlájukat lenullázhassák.

Ezt az elszámolási formát állami döntés alapján vezették be, és sokak számára nyújt kedvező megoldást. Az Európai Uniós szabályozás miatt azonban 2024. január 1-től bruttó elszámolás vonatkozik majd a támogatott és az önerős napelem rendszerekre is.

Mit jelent a napelem szaldó elszámolás?

 

Amikor nem használjuk fel a napelem által termelt áramot, akkor lehetőségünk van visszatáplálni a központi hálózatba (jelenleg a szabályzások miatt a visszatáplálás lehetősége nem él, várhatóan 2023. őszétől újra lesz rá lehetőség). A napelem szaldó elszámolás ebben az esetben azt jelenti, hogy a szolgáltató évente egy alkalommal leolvassa a kétirányú (ad-vesz) mérőórát.

Ha az adott évben többet fogyasztunk, mint amennyit termelnek a napelemek, akkor a többletfogyasztást nekünk kell kifizetni. Amennyiben azonban a termelés bizonyul többnek, akkor az áramszolgáltató fizeti ki számunkra a különbözetet (a megtermelt energia nettó energia díja).

Tehát a napelem szaldó elszámolás a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő díj.

Ez az elszámolás azért is előnyös, mert ha a napelem rendszer termelése és fogyasztása kiegyenlítődik, akkor gyakorlatilag nem kell fizetni a villanyszámlát.

A szaldó elszámolás nyomában

 

Az elmúlt években sokan telepítettek otthonra napelemes rendszert, aminek következtében a szolgáltató nyáron sok áramot kapott, amivel nem tudott mit kezdeni.

Télen (amikor a napelemek nem termelnek megfelelően) pedig ezt valahogy viszonoznia kellett, tehát a drága energiát kellett odaadni az olcsó nyáriért cserébe.

Ezt a problémát hidalja át a bruttó elszámolás.

Nyáron, amikor feltöltünk a hálózatra, csak annyit kapunk az áramért, mint bármelyik másik erőmű, de amikor télen akarjuk megvásárolni az áramot, akkor annyit kell fizetnünk, mint bármelyik másik fogyasztónak, amiben még benne van még pl. a rendszerhasználati díj is.

Tehát ilyen szempontból a bruttó elszámolás sokkal rosszabb, mint a szaldó.

Azonban csak ez teszi fentarthatóvá a rendszert és a napelem tulajdonosokat abba az irányba viszi, hogy pl. akkumulátorokat vásároljanak, amelyek eltárolják az energiát.

Megoldás lehet még az okoseszközök használata, amelyek figyelembe veszik az időjárásváltozást. Tehát pl. látják, mikor fog esni az eső, mikor lesz borús az ég vagy mikor várható napsütés huzamosabb ideig.

Ennek megfelelően indítják el a mosást, vagy kapcsolják be a klímát.

Napelem szaldó elszámolás – meddig?

 

A MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) rendelete értelmében minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024. január 1-ig még ráköthető) rendszer az üzembe helyezése után 10 évig maradhat a szaldó elszámolásban.

Fontos tudni, hogy akiknek 2014 előtt telepítették a napelemes rendszerüket és azóta nem bővítettek, rájuk már az új szabályok (bruttó elszámolás) vonatkoznak.

A változásokat hozó kormányrendelet

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. október 13-án jelentette be a kormányinfón, hogy a napelemeknél átmenetileg megszüntetik a hálózatba betáplálás lehetőségét a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozóan. Tehát a napelemek által termelt energiát csak a háztartásunk használhatja fel.

Azonban ez a szabály az október 31-ig benyújtott kérelmekre nem vonatkozott, így ezek a napelemes rendszerek még betáplálhatják az energiát a hálózatba.

Akik pedig, noha 2022. október 31-e után jelentették be az igényüket, de igazolni tudták, hogy a szolgáltató miatt csúsztak ki a határidőből, azok is megkaphatták az engedélyt.

Akik tehát időben kérelmezték a csatlakozást és 2023-ban telepíttetnek napelemes rendszert, azok legkésőbb 2033-ig élhetnek a napelem szaldó elszámolás előnyeivel.

A bruttó elszámolás

 

Az Európai Unió elvárta hazánktól, hogy álljunk át egy olyan rendszerre, ami a napenergia elszámolást kereskedelmi alapúvá tenné.

Ez a bruttó rendszer, ami a kiegyenlítés helyett szabott árakat fog jelenteni a leadott és felvett áram kapcsán is, de ezzel a szabályozással is elérhető a megtérülő napelemes rendszer.

Ez a bruttó elszámolás azt jelenti, hogy a szolgáltató továbbra is adott áron adja a hálózati energiát, míg a napelem által megtermelt, de fel nem használt elektromos áramot szintén megszabott áron lehet feltölteni a hálózatba.

A bruttó elszámolás a 2023.12.31. után, újonnan megkötött szerződésekre vonatkozik, illetve azokra, akiknek 2014 előtt telepítettek napelemet (és nem bővítették a rendszert).

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elmondása szerint a lakossági fogyasztóknál a hálózatból vett energia ára az egyetemes szolgáltatás egységárával fog megegyezni. A hálózatba táplált energia árát pedig szintén megszabják.

Megszűnhet tehát az éves egyenleg, külön nézik majd a termelést és külön a fogyasztást is.

Tehát nem a napelem szaldó elszámolás (a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete) során alkalmazott elv érvényesül majd, hanem külön kerül meghatározásra a napelem rendszer tulajdonosa által a hálózatból vett és a hálózatba visszatöltött (el nem fogyasztott) energia egységára.

Akik még élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit

 

Akik még a csatlakozási tilalom életbe lépése előtt beadták a hálózati csatlakozási kérelmüket, azok számíthatnak arra, hogy a napelem szaldó elszámolás előnyeit legkésőbb 2033-ig élvezhetik.

Az elbírálást követően 2023 végéig a kivitelezéssel végezni kell és persze szaldó elszámolási szerződés kötésére van szükség, ugyanis, ha ez nem történik meg 2023-ban, akkor a fogyasztó nem tud élni a szaldó elszámolással.

Így akik már (időben) hivatalosan leadták az igénybejelentésüket, azoknak érdemes minél előbb telepítő céget keresniük és figyelemmel követniük az engedélyük alakulását.

Miért fontos a megbízható szolgáltató?

 

A minden részletre precízen odafigyelő helyszíni felmérésre van szükség ahhoz, hogy a profi napelem telepítő cég ki tudja számolni, hogy mekkora méretű, teljesítményű és hatékonyságú napelemes rendszerre van szükség ahhoz, hogy megtérüljön a befektetés.

Sajnos találkozni olyan esetekkel is, amikor nem kérik ki a szakértők véleményét és saját úton indulva kezdik el a számításokat.

Pedig egy megbízható, komoly referenciával rendelkező cég abban is tud segítséget nyújtani, hogy vajon szükség lesz-e a rendszer bővítésére, mely gyártók termékeire kell hangsúlyt fektetni, azaz milyen napelem panel, inverter vagy éppen tartószerkezet jöhet szóba.

Sőt, a profi szolgáltató napelem pályázat és támogatás témakörben is segítséget tud nyújtani, a tervezéstől a kivitelezésig kifogástalan munkát végez, ugyanakkor a szakszerű karbantartásban is lehet rá számítani.

Ami megoldás lehet

 

A meglévő napelemek mellé érdemes kialakítani energiatárolási rendszert, ugyanis ezzel valamennyire függetlenedni lehet a szolgáltatótól.

Azok vannak most jó helyzetben, akik az elnyert pályázatukban szerepeltették az energiatárolást (2022 október végéig elfogadott hatvanezer pályázat közel harmada ilyen), hiszen a hibrid inverterekkel nemcsak a napelemek által megtermelt energiát táplálják be a hálózatba, de az akkumulátorokat is fel tudják tölteni.

Összegzés – Napelem szaldó elszámolás

 

A napelem szaldó elszámolás a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő összeg.

Minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024. január 1-ig még ráköthető) rendszer az üzembe helyezése után 10 évig maradhat a szaldó elszámolásban.

A bruttó elszámolás a 2023.12.31. után, újonnan megkötött szerződésekre vonatkozik, illetve azokra, akiknek 2014 előtt telepítettek napelemet és nem bővítették a rendszert.

Tehát akik a csatlakozási tilalom életbe lépése előtt beadták a hálózati csatlakozási kérelmüket és 2023-ban telepítenek számukra napelemet, azok még hosszú ideig élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit, ugyanakkor a bruttó elszámolással is elérhető a megtérülő napelemes rendszer.

Amennyiben szeretnél megtérülő, minőségi termékekből telepített napelemes rendszert, keresd bátran az A1 Solar szakképzett csapatát!

Scroll to Top