Napelemmel termelt energia elszámolása

A napelemmel megtermelt és elhasznált energiával minden háztartásnak el kell számolni. Ezt először mérni szükséges, majd jöhet a kalkuláció, hogy mennyi áramot is állított elő a rendszer és abból mennyit használt fel a család. Ez lehet negatív, de akár pozitív is. Többlet esetén azonban a szolgáltató visszatéríti annak árát.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan kell elszámolni a napelemmel termelt energiával.

Az energia mérése

A napelemmel megtermelt és felhasznált energiát ugyanúgy mérni kell, mint egy normál háztartásban. Mérése a csatlakozási ponton elhelyezett kétirányú, ad-vesz órával történik. A szerkezet külön mutatja a felhasznált és külön a megtermelt áram mennyiségét. A berendezés fázisonkénti mérőművel rendelkezik, így, ha háromfázisú a csatlakozás, ám a napelem csak egy fázisra csatlakozik, akkor is pontosan méri a termelést és a felhasználást egyaránt.

Megtermelt és felhasznált energia elszámolása

Az elszámolás a leolvasott mérési adatok alapján történik. A megtermelt és felhasznált áram szaldóképzése után elszámoló számlát állít ki a szolgáltató. Amennyiben többlet keletkezik, abban az esetben a villamosenergia-kereskedő a számla alapján megtéríti a plusz áramot. Ennek mértéke a felhasználóként fizetendő általános energia átlagos árának felel meg.

Napelem háztartásnak

Manapság egyre több háztartás véli úgy, hogy jó megoldás lehet a napelemes rendszer kiépítése. Ez minden családban nagy kiadás, hiszen a panelek ára elég borsos, ám viszonylag rövid idő alatt megtérülhet. A berendezés élettartama akár 20 év is lehet, míg megtérülési ideje mindössze 7-8 év, így ezt követően szinte teljesen ingyen van az áramunk. Karbantartása sem igényel különösebb szakértelmet, házilag is elvégezhető folyamat.

A napelem a háztartásnak kiváló lehetőség, hogy környezetbarátabbá tegyük az otthonunkat. A rendszer segítségével már nem csak a hűtőt, a mosógépet vagy éppen a fűnyírót tudjuk üzemeltetni, hanem használhatjuk azt fűtésre és bojler üzemelésére is.

Miért éri meg egy napelemes rendszer kiépítése a háztartásnak?

A napelemes rendszer kiépítése azért éri meg, mert amellett, hogy 20 évig használható, megfelelő tervezéssel bármikor bővíthető az. Amennyiben elektromos vagy hibrid autóval rendelkezünk, költséghatékonyan tudjuk tölteni azt a saját otthonunkban. Nem utolsó sorban a panelek növelik az ingatlan értékét, ráadásul sokkal zöldebbé tehető velük az ingatlan.

Ajánlatkérés napelemre háztartásnak

Segítségünkkel néhány kattintással megtudhatod, hogy mennyibe kerülne a napelemes rendszer kiépítése. Extragaranciás napelemes rendszereinkkel elfelejtheted a villanyszámládat. Amennyiben értéknöveli beruházást szeretnél, amelyet szakértő csapatunkra bíznál, abban az esetben kérj árajánlatot tőlünk még ma! A rendszert minőségi alapanyagokból állítjuk össze, ráadásul garanciát is vállalunk a panelekre, így a szervizelésben is segítségedre lehetünk.

Összegezve:

Amennyiben van napelem a háztartásban, abban az esetben fontos tudni annak elszámolási módjait és lehetőségeit. Ahhoz, hogy erre sor kerülhessen, szükség van egy ad-vesz órára, amely folyamatosan dokumentálja a megtermelt és a felhasznált energia mennyiségét. Ennek különbözete lehet negatív és pozitív is. Ha többlet keletkezik, azt a szolgáltató számla ellenében visszatéríti a fogyasztó számára. A napelemes rendszer kivitelezésére kérj ajánlatot tőlünk, hiszen mi nem csak a beszerelésben segítünk, hanem garanciát is vállalunk a panelekre.