Miért fontos 2021-ben a napenergia kérdése?

Egy perzselően aktuális téma

Tudtad, hogy csak az USA-ban 37%-kal nőtt idén a napenergia felhasználás? Emellett egy világjárvánnyal, egy gazdasági válsággal is birkózik épp a nagyvilág, és még így is sosem látott csúcsokat döntöget az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb megújuló energiaforrás telepítése mind lakossági, mind vállalati szinten. Nem véletlen. Mivel mi Magyarországon mind a napelemes rendszerek pályázati oldalával, mind pedig a teljeskörű kivitelezéssel, üzemeltetéssel és szervízzel is évek óta foglalkozunk, ezért jól látjuk a piaci változásokat, és egy eszméletlenül fejlődő szegmens jövőbemutató fejlődését.

2021-ben (ezzel nem árulunk el nagy titkot) ez csak méginkább így lesz. De vajon mi áll ennek a hátterében? Mik a legfontosabb szempontok, amik a trendeket befolyásolják, milyen újdonságokra számíthatunk jövőre? Az oldalunkon szakmai cikkeink segítségével megpróbáljuk azokat, akik aligha konyítanak MÉG a napenergia felhasználásával kapcsolatos tudnivalókhoz, és azokat is, akik már mélyebben beleásták magukat a témába, egy kicsit közelebb hozni a megértéshez és egy-két érdekességgel is szolgálni. Kukkantsunk bele most a napenergia felhasználás fejlődésébe 2021-re nézve!

Mi a magyarázat a gyors fejlődésre?

Annak ellenére, hogy David Attenborough Egy élet a bolygónkon című filmjében elég világosan elmagyarázza, hogy mennyire fontos lenne azonnal cselekednünk a klíma, a fajok a diverzitása, illetve a saját és főként gyermekeink egészsége érdekében is. A hétköznapi emberek gyakran tehetetlennek érzik magukat ilyen nagy mondatok hallatán.

Persze a zöldebb, tisztább, megújulóbb, fenntarthatóbb kulcsszavak egyre több háztartás bakancslistáján szerepelnek, mégis pontosan kikristályosodik egy ennél jóval egyszerűbb és kézzelfoghatóbb motiváció: a pénz. Méghozzá az a rengeteg pénz, melyet az alternatív energiaforrások felhasználásával megspórolhatunk magunknak hosszútávon. És bizony, azokat, akik a beruházás finanszírozását képesek megoldani, elsődleges szempontként jelölik meg a várható megtakarítások összegét. Nem beszélve arról, hogy komplett vállalatok esetében dollármilliós megtakarításokról is beszélhetünk.

Feltartóztathatatlan növekedés

Ha belegondolunk abba, hogy idén mi minden hátráltathatta volna egy jólmenő vállalkozás életét, akkor elég hosszú listát írhattunk volna a negatívumok oldalára. A valóságban viszont az a helyzet, hogy nemhogy csökkenne, folyamatosan növekszik a kereslet a napenergiás rendszerek iránt. Itt van a covid, a gazdasági mutatók zuhanása, vagy elég, ha a szénipar idei mélyrepülésére gondolunk. És mi a helyzet a napenergia háza táján? Még mindig egyre csak erősödik.

A következő 18 hónapban ezt méginkább növekedés követi, amit nem mi találtunk ki, hanem komoly kutatások is alátámasztják. Számíthatunk arra hogy egyenes arányban a napelemes rendszerek árának esésével a napenergia rendszerekkel foglalkozó szakemberek és a fogyasztók száma is egyenes arányban emelkedni fog. Miközben a hagyományos energiaforrásaink egyre fogynak, és egyre kevésbé népszerűek is. Várhatóan az áruk, vagy a rájuk kivetett adók is növekedni fognak.

Egyre nagyobb szükségünk lesz a felmentőseregre

A felmentősereg nem más, mint a megújuló energiaforrások. Az egyre bővülő elektromos hálózatok, a hatalmasra duzzadt népesség egyre több energiát követel. A fosszílis forrásokkal gondok lesznek… ahogy épp említettük. Szóval nyilvánvalóan egyre nagyobb szüksége lesz a hagyományos üzemeltetőknek is arra, hogy alternatív megoldásokat találjanak a hiányuk pótlására. Egy-két generáció leforgása alatt nem is nagyon lesz egyéb megoldásunk, mint a megújuló források maximalizálása.

Miért épp a napenergia lesz a bajnok jövőre is?

Minden megújuló energiaforrás remek választás, azonban a legnépszerűbb és legsokoldalúbb mind közül a napenergia. A Nap minden energiaforrás energiaforrása… ez önmagában is sokat sejtet. Még egy apróság: a világ minden pontján, minden kis szegletében elérhető! És még egy meggyőző érdekesség a végére: A Nap egy óra alatt a Földre sugárzott energiamennyisége fedezi a bolygónk teljes éves fogyasztását…

Szép napot kívánunk!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!