Mit érdemes tudni a napelem szigetekről?

Mit érdemes tudni a napelem szigetekről?

A napelem sziget elnevezése találó. Ez a rendszer teljesen önállóan, áramszolgáltatótól függetlenül működik. Ezért is helytálló a sziget megnevezés, ami több előnyt is tartogat azok számára, akiknek a napelem sziget valós alternatíva lehet. Bemutatjuk ezeket a különleges szigeteket!

A napelem sziget rendszerek működtetése körül jelenleg is sok homályos információ lebeg. Most azonban tiszta vizet öntünk a pohárba és közérthetően, néhány lépésben felvázoljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a lehetőségről.

Kinek elérhető a napelem sziget?

Az egyik legfontosabb dolog, amit már az elején tisztázni kell, hogy a szigetüzemű megoldás kiknek lehet előnyös. Azoknak éri meg igazán, akik a kiépített elektromos hálózattól távol, eldugott tanyákon, településektől félreeső helyeken élnek. Korábban írtunk a tanyapályázat lehetőségéről is, így például ebben a kategóriában a pályázati pénz is fontos szerepet játszhat.

(A támogatási kérelmeket szakaszosan, legfeljebb 2023. június 5-ig lehet benyújtani.)

Azoknak, akik városokban, kiépített hálózattal rendelkező településeken élnek, nem megtérülő és nem is igazán javasolt napelem sziget telepítése. Azonban egyre többen költöznek tanyákra, hogy elszigetelten az erdők, vízpartok, lakatlan területek lágy ölén pihenjék ki a zajos város szmogos és fárasztó hatásait.

Mit jelent tehát a napelem sziget?

A napelem sziget, ahogyan a vízzel határolt szárazföld, itt is egy különálló földterületet jelöl, nevezzük tanyának, birtoknak, szántónak stb.… Ezáltal egy ilyen helyen működő napelem rendszer sem lesz kapcsolatban a környező településekkel, legközelebbi villamos hálózatokkal, hanem önfenntartó, belső rendszerben üzemel.

Hogyan működik a napelem sziget?

Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor mi a helyzet az inverterrel?

Nos, ilyenkor nem kétirányú mérő felé történik a visszatöltés, hanem saját akkumulátorokba. Ezek saját maguk használják fel a megtermelt áramot majd később, ha szükségessé válik.

Ezen kívül túlságosan nem különbözik a gyakrabban kiépített hálózatra kapcsolt megoldástól. A panelek és elhelyezésük, tájolásuk, a termelés és leadás ugyanazokkal az eszközökkel, ugyanazon az elven működnek. A „trükk”, vagy a szigetelvű üzemeltetés abban rejlik, hogy nem egy inverterbe, hanem egy töltőbe, majd egy akkumulátorba jut a megtermelt elektromosság, ahol tárolni lehet.

Önálló, önellátó sziget

Természetesen a szabályszerű telepítésnek megvannak a szakmai irányelvei és engedélyeztetési folyamata. Itt azonban a klasszikus napelemes termeléshez képest függetleníthetjük magunkat a szolgáltató felé való elszámolástól. Nem kell tehát a megtermelt elektromos árammal elszámolni, hiszen ezt saját magunk forgatjuk majd vissza a sötétebb, hidegebb időben a rendszerbe. Azonban ennek értelmében nem jutunk plusz energiához a szolgáltatótól. A saját kis erőművünk, napelem szigetünk így önellátó módon üzemelhet.

A szigetüzemű napelemnél ugyanakkor felvetődik egy újabb kérdés:

Hogyan tudjuk meghatározni ennek a rendszernek a méretét?

A kulcsszó ebben az esetben is a tervezés.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi elektromos áramot fogyasztunk. Számba kell vennünk a fogyasztási szokásainkat, azokat az elektromos berendezéseket, amelyeket használunk.

Jó ötlet lehet egy listát készíteni azokról az eszközökről (különös tekintettel a nagyobb teljesítményű berendezésekről), amelynek működtetéséhez áramra van szükség. Célszerű ilyenkor felírni, hogy mekkora teljesítménnyel működnek ezek a készülékek.

Az előzetes felmérést, tervezést az is megkönnyíti, ha figyelembe vesszük a nyári és a téli energiafogyasztásunkat. Valószínűleg arra fogunk jutni, hogy a téli, hidegebb időszakban lényegesen több energiát fogyasztunk.

Ehhez hozzájárulhat az is, hogy milyen a fűtési rendszerünk, mekkora teljesítményű eszköz működteti a rendszert.

Ez a lista rendkívül tanulságos lehet, hiszen pontos képet kapunk arról, hogy mennyi energiát fogyasztunk és melyek azok a berendezések, amelyek felelősek az áramhasználatért.

A méretezés lényege

A szakemberek között aranyszabály: nem szabad alulméretezni a szigetüzemű napelem rendszert sem. Érdemes ezért a legnagyobb teljesítményből kiindulni.

Persze abban az esetben, ha nagy az energiafogyasztásunk, akkor a napelemes rendszerünk is drágább lesz. Azért is hasznos a fenti lista elkészítése, mert ennek köszönhetően meg tudjuk változtatni fogyasztási szokásainkat, tudatosabbak lehetünk.

A rendszer takarékos üzemeltetése

Lényeges kérdés, hogy mikor szeretnénk használni a szigetüzemű rendszert: egész évben vagy csak a nyári időszakban?

Azt is javasolt szem előtt tartani, hogy a napelemek felhős, borús idő esetén csekély teljesítményt nyújtanak. Ezért jöhet jókor az akkumulátoros megoldás, amivel üzemeltetni tudjuk az elektromos berendezéseket.

Ha takarékosság a cél, akkor csak azokat a fogyasztókat használjuk ezekben az időszakokban, amelyek nélkülözhetetlenek pl. a munkánkhoz.

Ezért gondoljuk végig, hogy mekkora energiára van szüksége ezeknek a berendezéseknek, illetve milyen hosszú az az időszak (pl. pár nap), amikor az akkumulátoros „segítségre” van szükségünk.

Ha a fenti információk világosak, akkor nagyjából már meg tudjuk határozni, hogy mekkora akkumulátor telep beszerzése javasolt.

Nem véletlen a nagyjából szó. Kikerülhetetlen ebben az esetben is a szakemberek tanácsa, körültekintése, ugyanis csak tapasztalt szakértők útmutatása alapján lehet hatékony napelemes rendszerünk.

Ha figyelembe vesszük az energia átalakításának és tárolásának lehetséges veszteségeit, akkor is láthatjuk, hogy inkább a szükségesnél nagyobb rendszer lehet célravezető.

Ami a tervezést megkönnyíti

A tervezés során több tényezőre is oda kell figyelni.

Ilyen pl. a dőlésszög, tájolás, akkumulátorok teljesítménye, kapacitás, a napsütéses órák száma, a használni kívánt fogyasztók energiaigénye, szükségessége stb.

Ezen információk alapján már magabiztosabban lehet megállapítani a napelemes rendszer méretét, az akkumulátor teljesítményét.

És ha már az inverter újra szóba került!

Speciális inverter

Az inverter feladata az, hogy átalakítsa a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

A szinuszos inverter pedig olyan helyen alkalmazható, ahol nincs a helyszínen kiépített villamos hálózat, ezért lehet a szigetüzemű rendszereknél remek választás.

Ez az inverter tehát a megtermelt áramot nem kétirányú mérőóra felé adja le, hanem akkumulátorba tölti.

Hibrid rendszerek

Az akkumulátoros rendszerek továbbfejlesztett verzióját hívják hibridnek a szakemberek. Ez a rendszer szigetüzemű működésre is képes.

El tudja raktározni a többletenergiát, vagyis csökkenthetjük a hálózattól való függésünket.

Itt egy beépített szünetmentes akkumulátor gyűjti össze az áramot. A szünetmentes ellátás azonban nem teljes, mivel az átkapcsolás 60 másodperc alatt történik meg.

A hibrid rendszer együttműködésre képes az energiatárolóval is.

Összegzés

A szigetüzemű napelemes rendszer ideális megoldás lehet számos helyzetben. Azonban rendkívül fontos a hozzáértő, körültekintő, aprólékos tervezés, amelynek során értékes információra tehetünk szert. Bonyolultabb és több összetevős folyamatról van szó, mint a hálózatra táplálós rendszer esetében.

Ha érdekel, hogy vajon miért egyre népszerűbb a napelem sziget az európai trendekben, akkor érdemes a következő részre kattintanod!

Amennyiben szeretnéd, hogy a napelemes rendszered létrehozását szakértő, tapasztalt csapat irányítsa egykapus rendszerben (helyszíni felmérés, tervezés, pályázatfigyelés, kivitelezés, karbantartás), akkor fordulj hozzánk bizalommal, mi pedig gyorsan megtérülő, hatékony rendszert telepítünk számodra kiváló minőségű termékek felhasználásával!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!