Mit érdemes tudni a napelem szigetekről?

Üdítő lehet a járványügyi korlátozások közepette végre egy mesés, trópusi szigetről álmodozni. Most, ha nem is egy valódi utazásra, de a napelem sziget tájaira csábítjuk olvasóinkat. Napsütés és forróság bőven lesz itt is, ráadásul az is kiderül, hogy egy ilyen befektetés milyen előnyökkel járulhat hozzá nem csak a közérzetünk, de a pénztárcánk épségéhez.

A napelem szigetű rendszerek működtetése körül jelenleg is sok homályos információ lebeg. Most azonban tiszta vizet öntünk a pohárba és közérthetően, néhány lépésben felvázoljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a megoldásról.

Kinek elérhető a napelem sziget?

Az egyik legfontosabb dolog, amit már az elején tisztázni kell, hogy a szigetüzemű megoldás kiknek előnyös. Azoknak éri meg, akik a kiépített elektromos hálózattól távol, eldugott tanyákon, településektől félreeső helyeken élnek. Korábban írtunk a tanyapályázat lehetőségéről is, így például ebben a kategóriában a pályázati pénz is fontos szerepet játszhat.

Azoknak, akik városokban, kiépített hálózattal rendelkező településeken élnek, nem megtérülő és nem is igazán javasolt napelem sziget telepítése. Azonban a közvéleménnyel ellentétben, egyre többen költöznek tanyákra, hogy elszigetelten az erdők, vízpartok, lakatlan területek lágy ölén pihenjék ki a zajos város szmogos és fárasztó hatásait.

Mit jelent tehát a napelem sziget?

A napelem sziget, ahogyan a vízzel határolt szárazföld, itt is egy különálló földterületet jelöl, nevezzük tanyának, birtoknak, szántónak stb.… Ezáltal egy ilyen helyen működő napelem rendszer sem lesz kapcsolatban a környező településekkel, legközelebbi villamos hálózatokkal, hanem önfenntartó, belső rendszerben üzemel.

Hogyan működik?

Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor mi a helyzet az inverterrel? Nos, ilyenkor nem kétirányú mérő felé történik a visszatöltés, hanem saját akkumulátorokba. Ezek saját maguk használják fel a megtermelt áramot majd később, ha szükségessé válik.

Ezen kívül túlságosan nem különbözik a gyakrabban kiépített hálózatra kapcsolt megoldástól. A panelek és elhelyezésük, tájolásuk, a termelés és leadás ugyanazokkal az eszközökkel, ugyanazon az elven működnek. A „trükk”, vagy a szigetelvű üzemeltetés abban rejlik, hogy nem egy inverterbe, hanem egy töltőbe, majd egy akkumulátorba jut a megtermelt elektromosság, ahol tárolni lehet.

Nem tartozol magyarázattal az elektromos művek felé

Természetesen a szabályszerű telepítésnek nagyon is megvannak a szakmai irányelvei és engedélyeztetési folyamata. Itt azonban a klasszikus napelemes termeléshez képest függetlenítheted magad a szolgáltató felé való elszámolástól. Nem kell tehát a megtermelt elektromos árammal elszámolnod, hiszen ezt saját magad forgatod majd vissza a sötétebb, hidegebb időben a rendszeredbe. Azonban ennek értelmében te sem jutsz plusz energiához a szolgáltatótól. A saját kis erőműved, napelem szigeted önellátó módon üzemelhet.

Ha érdekel, hogy vajon miért egyre népszerűbb a napelem sziget az európai trendekben, még bizonyos hátrányaival együtt is, akkor érdemes a következő részre kattintanod!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.