A hibrid fotovoltaikus rendszerekről

Készüljünk együtt a jövő megoldásaira!

Ahogyan a korábbi írásainkban felvázoltuk azt a jövőképet, miszerint a szaldós elszámolás a 2024 után telepített, bővített rendszereknél megszűnik, úgy fontos, hogy a szigetüzemű rendszerek után a hibrid rendszerekről is kicsit bővebben beszéljünk. Tény, hogy Magyarországon jelenleg kiváltságos helyzetben vagyunk, ha már meglévő hálózatra kapcsolt rendszerrel és szaldós elszámolással működtetjük a napelem rendszereinket. Fontos azonban már most tájékozódni a jövőben várható technológiáról, a még gyerekcipőben járó új mérőórákról, inverterekről.

Apropó, inverterek! Az inverter a napelemes rendszerek lelke, hasonlósága, különbözősége, alapelve stb… tehát egy nagyon fontos kérdés a témában. A hibrid napelemes rendszerben hibrid inverterekről kell gondolkodnunk, és ebben az írásunkban ezt is igyekszünk közérthető módon bemutatni.

Milyen az a hibrid inverter?

Először is tisztázzuk, hogy a szigetüzemű napelemes rendszerek hogyan működnek. Ebben az esetben egy zárt rendszerben, akkumulátoros tárolással, visszaadás nélkül üzemel az önálló erőművünk. Ez azért fontos, mert a hibrid rendszer is erre az alapelvre épül, azonban a hálózattal való kapcsolódásra is lehetőséget ad. Alaphelyzetben tehát ez már egy kétirányú mérőóra elvén működik, azonban az elsődleges folyamat a saját akkumulátorok töltésére irányul, és csak ritkább esetben nyúl a hálózati lehetőséghez.

Tehát, a napközben megtermelt energiánk egy részét elhasználjuk a háztartásban, az ezen felüli rész az akkumulátorokban raktározódik. Ha ezek is megtelnek, akkor pedig a hálózatra is töltünk egy kis többletenergiát. Ilyenkor tehát a mai állás szerint a villamosenergia szolgáltató megvásárolja majd tőlünk a többletenergiát valamilyen fix áron.

Mi van, ha nem süt a nap?

A hálózati, a szigetüzemű és a hibrid rendszerek kapcsán is felmerül az örök kérdés, hogy mi van akkor, ha nem süt a nap? Helyesebben, ha a felhasználásunkhoz képest kevesebbet süt, kevesebb energiát termelünk, mint szükséges lenne. A hálózatra kapcsolt megoldás esetében ez jelenleg egyértelműen azt jelenti, hogy ilyenkor a szolgáltatótól vásárolunk áramot. Ezt a túltermelésünkből általában tartozásmentesen térítik nekünk vissza, adok-veszek alapon. A szigetüzemű rendszereknek esélyük sincs hálózathoz csatlakozni, így eleve olyan nagyobb teljesítményű akkumulátor, vagy alternatív megoldás szükséges, ami egész évben kielégítő mennyiséget termel. A hibrid üzeműeknél mikor az akkumulátor is teljesen lemerül, akkor a szolgáltatótól fogunk vásárolni áramot. Ekkor már szintén egy fix áron, vagyis villanyszámlánk keletkezik.

Mi lehet a hibrid rendszer előnye?

Nagy előnye lehet, hogyha a szaldós elszámolás nálunk is megszűnik, úgy ahogy az EU összes többi országában már meg is szűnt. Ettől fogva akár egy kisebb akkumulátorral is képesek lehetünk egy stabil rendszert létrehozni, a szolgáltatót egyfajta hátvédként használva. Az akkumulátoros tárolás segít abban, hogy a napsütéses évszakokban szinte teljesen önellátók lehessünk. Az akkumulátor lefogyása esetén viszont komfortosan érezhessük magunkat némi plusz energia automatikus megvásárlásának segítségével.

Mi a helyzet az akkumulátorokkal?

Ezek az akkumulátorok is folyamatos technológiai fejlesztés alatt állnak, ma már akár élethossziglan működő aksik is felbukkannak a piacon. Továbbá azzal is kísérleteznek, hogy a hibrid rendszerbe egy elektromos autó is bekerüljön. Tehát a plusz energia eleve az autótöltésben is hasznosul, kevesebbet kell visszatöltenünk a szolgáltatónak.

Éppen ezért már manapság is sokan gondolkodnak hibrid inverter beszerelésében, hiszen ez a jövőben is modernebb, gazdaságosabb eszköz lehet. 2024 után pedig nem is nagyon lesz más kézenfekvő megoldásunk, lehetőségünk, ez lesz várhatóan a legoptimálisabb megoldás!

Ha cserében, felújításban, bővítésben gondolkodsz, érdekelnek a modern megoldások, vagy épp a pályázati lehetőségek, akkor bátran keress minket, szívesen segítünk!

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.