Miért ilyen népszerű a szigetüzemű napelem Európában?

Miért ilyen népszerű a szigetüzemű napelem Európában?

Korábban már felvázoltuk, hogyan működik egy napelem „sziget”, milyen elven és milyen különbségekkel valósul meg az áramtermelés a megszokottabb, hálózatra kapcsolt, inverteres megoldásokhoz képest. Most megnézzük miért választják egyre többen a szigetüzemű napelem rendszereket Európában.

Pár éve még egyértelmű volt itthon mindenki számára, hogy a kétirányú mérőórával (adok-veszek) működő rendszerek mellett teszi le a voksát. Aztán ahogy az EU számos országában már a „hagyományos rendszerek” kezdtek kimenni a divatból, egyre nagyobb figyelem irányult a szigetüzemű napelemes rendszerekre.

A magyar helyzet

Az Európai Unióban manapság bizony Magyarország az egyetlen, ahol még a szaldó elszámolás működik a napenergia rendszerek kapcsán. Ez röviden azt jelenti, hogy a megtermelt energiával arányosan fel is tudunk venni energiát a szolgáltatótól. Tulajdonképp ezt a két oldalt egyeztetik az év végi elszámolásunkban.

A szaldó elszámolás arra nyújt lehetőséget, hogy megfelelő tervezésű és méretű napelemes rendszerrel lenullázhassuk a villanyszámlánkat. Ez az elszámolás az Európai Uniós szabályozással összhangban 2023. december 31-ig fog maradni.

Azokra a rendszerekre, amelyeket ezután üzemelnek be, már a bruttó elszámolást kell alkalmazni mind a pályázati úton támogatott, mind az önerőből finanszírozott napelem rendszerek esetében.

Külföldön hódít a szigetüzemű napelem és a hibrid rendszer is

Külföldön azonban már fix áron számolják el a felvett energiát, ami miatt már nem annyira éri meg a hálózatokhoz kapcsolt, nálunk megszokott módon üzemeltetni a napelemeket.

Ezért valakik egyáltalán nem, valakik pedig csak kiegészítő áramforrásként tartják fent ezt a remek megújuló energiaforrást, mármint hálózathoz kapcsolva. Ugyanis éppen ezért nagyobb divatját éli már a szigetüzemű napelem és a hibrid rendszer. Lássuk csak az utóbbi napelemes rendszer jellemzőit!

Mit jelent a szigetüzemű napelem?

Annyit jelent, hogy az ingatlan, telephely napelemes rendszere önálló áramegységet képez, egy saját, önálló „kis szigetet”, egy belső rendszert, ami teljesen független az áramszolgáltatótól.

Ez hazánkban még kevésbé elterjedt, de a felfelé ívelő rezsiárak miatt sokan dönthetnek úgy, hogy hálózatfüggetlen megoldásokat részesítenek előnyben a jövőben.

Hálózatfüggetlen áramellátás, nyugat-európai példával

Nyugat- Európában a szigetüzemű rendszer egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ugyanis ez a rendszer a településektől elzártan elhelyezkedő épületek napenergiával való ellátására kiválóan alkalmas. Pl. tanyák, nyaralók, faházak.

Hogy működik a szigetüzemű napelem?

Érdemes megvizsgálni a szigetüzemű inverter működését, ugyanis ez eltér a hagyományostól.

A napelem által megtermelt áramot ugyanis nem a kétirányú mérőóra felé adja le, hanem egy akkumulátorba tölti. Itt a töltésvezérlő felel azért, hogy ne keletkezzen túltöltés, kisülés az akkumulátorban.

Az akkumulátor lehetővé teszi, hogy képesek legyünk korlátozott ideig, korlátozott mennyiségben az áramot elraktározni és később felhasználni.

A szigetüzemű inverter funkciója egyértelmű: a napelem akkumulátorban lévő egyenáramot alakítja át az elektromos berendezések működtetésére alkalmas váltórámmá.

Ez a rendszer ugyanakkor bonyolultabbnak számít, mint a hálózatra táplálós, hiszen több alkotórésze van és alaposabb tervezést igényel. Éppen ezért fontos, hogy a telepítést olyan tapasztalt, szakképzett csapat végezze, akik összehangoltan, „rutinosan” hajtják végre a feladatukat.

Miben különbözik a „hagyományos” rendszertől?

A hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű napelemes rendszer között nincsen nagy különbség. A működési mechanizmusa ugyanaz mindkettőnek, hiszen a napenergiát egyenárammá alakítják. A különbség az inverterben keresendő, hiszen a szigetüzemű inverter az áramot a hálózat helyett egy töltőeszközbe futtatja, az akkumulátor segítségével elraktározza.

Amire figyelni kell

A panel elhelyezésénél ugyanúgy figyelni kell a megfelelő dőlésszögre, tájolásra és a tartószerkezet teherbírására is. (Az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest déli tájolás mellett.)

Mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy elismert gyártók termékeire essen a választásunk.

Érdemes figyelni a napsütéses órák számára, hiszen valószínűleg kevesebb napsütéshez több napelemre és nagyobb kapacitású akkumulátorra van szükség.

Az is lényeges kérdés, hogy vajon mennyi energiát akarunk használni és ehhez mekkora akkumulátorkapacitás kell. Azért is célszerű ezen gondolkodni, ugyanis ennél az elzárt rendszernél csak annyi áram áll rendelkezésünkre, amennyit a napelem megtermel és amennyit az akkumulátor el tud tárolni, hiszen teljesen függetlenek vagyunk a hálózattól.

A rendszer ára/megtérülése

Magyarországon még nem terjedt el az akkumulátoros megoldás, ugyanis elég költséges a szigetüzemű rendszer kiépítése. Azonban az emelkedő rezsiárak miatt már egyre többen gondolkodnak el az alternatív lehetőségeken.

A szigetüzemű rendszer ára ugyanakkor attól függ, hogy mekkora az áramigényünk. Ugyanakkor valaki a rendszeren keresztül tölti pl. az elektromos autóját is.

Beszélhetünk egymillió forintos, kisebb rendszerekről, de természetesen vannak olyanok is, amelyek több millió forintba kerülnek.  

A szigetüzemű rendszerek telepítése előtt érdemes még feltenni néhány kérdést:

Mi a célunk?

Szeretnénk, hogy a rendszer környezetbarát módon termelje az áramot? Vagy az motivál minket, hogy lenullázzuk a villanyszámlánkat? Ugyanis a megtérülés lassabb, mint a hagyományos rendszereknél, a szakemberek 8-10 évet jósolnak általánosságban. Ráadásul ezeket a költségeket az akkumulátor élettartama is jócskán befolyásolhatja.

És ha már az akkumulátor szóba került.

A rendszer kulcsszereplője: Az akkumulátor

Ez egy különleges berendezés, ami a napenergiával előállított egyenáramot tárolja és átlagosan 10 évig szolgálja tulajdonosát.

Aki ilyen speciális akkumulátort szeretne vásárolni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen már a kisebb kapacitású aksik is félmillió forintba kerülnek, míg a nagyobb kapacitásúak akár másfél millió forintba.

Ugyanakkor vannak olyan szigetüzemű rendszerek, amelyek akkumulátor nélkül is működnek bizonyos esetekben. (De ehhez szükség van elegendő napfényre).

Előnyök

Szigetüzemű rendszer esetén tehát teljesen függetlenek maradhatunk az áramszolgáltatótól és áramszünet esetén sem kell kétségbeesni. Akár 8-10 év alatt visszahozhatja az árát. És ahogy a hagyományos rendszerek, úgy a szigetüzemű is óvja a környezetet, hiszen a napenergia felhasználása során nem keletkeznek káros és veszélyes anyagok.

(Pl. az akkumulátorokat olyan anyagból készítik, amelyek gyorsan lebomlanak és akár újrahasznosíthatók is.)

Hibrid rendszer vs. szigetüzemű napelem?

A hibrid rendszerhez egy hibrid inverter tartozik. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy az inverter mind szigetüzemű, mind hálózathoz kapcsolt és visszatápláló üzemmódra is képes. Ráadásul nem csak külön-külön, hanem akár egyidejűleg is képes a rendszer mindkét funkciót ellátni. Tehát képes egyidejűleg raktározni az akkumulátorba és visszatölteni a hálózatba.

Összegzés

A szaldó elszámolás tehát 2023. december 31-ig marad. Utána viszont érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni.

Azoknak lehet előnyös a szigetüzemű rendszer, akik a településektől izolált helyen szeretnék hasznosítani a napenergiát, ahol nincs közmű kiépítve.

Az akkumulátornak köszönhetően korlátozott ideig és korlátozott mennyiségben tárolhatjuk el a napenergiát és később ezt a rendszer használatára fordíthatjuk.

Ha szeretnéd napelemes rendszeredet profi, tapasztalt csapat gondjaira bízni (akik a helyszíni felméréstől kezdve a pályázatfigyelésen és a pályázatíráson át a teljes kivitelezésig precízen segítenek), akkor keress bennünket bátran!

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!