A napelemes rendszer tervezésének lépései

Az ideális napelemes rendszerek egész évben képesek ellátni otthonunkat energiával. Ehhez azonban mindenképp alapos előkészületek és tervezés szükséges, a kivitelezésről nem is beszélve. A napelemes rendszer tervezésének lépései alapjában határozzák meg egy napelem lehetséges teljesítményét, ezért erre kiemelt figyelmet kell szentelni.

Napelemes rendszer tervezése

Az ideális teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszer kiépítéséhez a megfelelő szintű tervezés elengedhetetlen. Amennyiben a tervezési fázisban valamilyen tényezőt nem úgy, vagy nem megfelelően vesznek figyelembe, akkor azzal jó eséllyel teljesítményromlás párosul.

Emiatt mindenképp érdemes szakember segítségét kérni e téren, hiszen ők kellő körültekintéssel egy megfelelő napelemes árajánlatot adhatnak számunkra a kivitelezés megkezdéséhez.

Mindehhez a szakértők jellemzően az alábbi tényezőket veszik figyelembe:

  • energia fogyasztás meghatározása,
  • szükséges teljesítmény meghatározása,
  • napeleme panelek helyének és típusának meghatározása,
  • inverter kiválasztása.

Energiafogyasztás meghatározása

A szükséges fogyasztást a szakértők egyszerűen meghatározhatják, de akár mi magunk is könnyedén kikalkulálhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint összegyűjtenünk egy évi villanyszámlánkat, ami már tökéletes kiindulópontot adhat saját fogyasztásunk meghatározásához.

Amennyiben persze nem áll rendelkezésünkre minden egyes havi számla, akkor az is optimális megoldást jelenthet, ha egy havi számlánkat felszorozzuk tizenkettővel, így megkapva egy kalkulált átlagot.

Napelem teljesítmény meghatározása

Amennyiben már rendelkezünk a szükséges fogyasztás értékével kiszámíthatóvá válik mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszerre is lehet szükségünk.

Technológiától is függően egy 1kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer 1200-1250 kWh villamos energiát képes termelni.

Amennyiben egy havi fogyasztásunk 300kWh, abban az esetben éves szinten 3600kWh az éves fogyasztásunk. Tehát ahhoz, hogy az éves energiaigényünket fedezhessük, ahhoz szükségünk van 3 darab 1kWp teljesítményű napelemes rendszerre, vagyis összességében egy 3kWp teljesítményű napelem rendszer képes kielégíteni az energiaszükségletünket.

Sajnos azonban a fenti teljesítmény értékeket gyakran negatívan befolyásolhatják helyi tényezők, mint a tájolás, árnyékoltság is.

Napelemes típusának és helyének meghatározása

A napelem panelek típusai szintén alapvetően meghatározhatják az elérhető teljesítményt. Típus terén a legelterjedtebb megoldást az alábbi két opció jelenti:

  • monokristályos napelemek,
  • polikristályos napelemek.

Szerencsére Magyarországon mindkét típus megtalálható, hiszen előnyeik és hátrányaik alapvetően kiegyenlítik egymást.

A napelem rendszer tervezésénél az elhelyezés megtervezése is roppant fontos. Az elhelyezés leggyakrabban cseréptetőre történik, de leginkább csak arra kell figyelmet fordítani, hogy olyan tetőfelületet kell kiválasztani, amire nem vetődik árnyék.

Az árnyékoltság mellett a tájolás még lényeges lehet e téren. Ilyenkor érdemes dél-nyugati illetve dél-keleti tájolási értékeket választani.

Minden telepítés esetén a tervezési elv hasonló, legyen az elhelyezés lapos tetőn vagy talajon. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben érdemes elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán.

Napelem inverter választása

Minden egyes napelemes rendszerhez szükséges egy úgynevezett inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a hálózatban lévő váltóárammá.

Az inverter hatásfoka nagyban befolyásolja a rendszer összteljesítményét is. A piacon nagyon sokféle gyártmányú inverter elérhető, mind ár mind minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt.

Sokan az inverterek magas árát látva, inkább olcsóbb típusokat keresnek, amik azonban sajnos élettartamban, vagy épp működés biztonságban maradhatnak el drágább vetélytársaiktól. Emiatt a szakértők is jó eséllyel inkább egy drágább, de ismertebb és biztonságosabb inverter típust fognak ajánlatni, ha tervezéssel keressük meg őket.

Összegezve:

A napelemes rendszerek telepítése tehát nem egy bonyolult kérdéskör, ha rendelkezünk a megfelelő szakértelemmel. Mindazonáltal amennyiben napelemes rendszer építésén gondolkozunk, akkor az alapos utánajáráson túl, mindenképp ajánlott lehet szakértő tervezők segítségét kérni, hogy a lehető legjobb teljesítményt érhessük el leendő rendszerünkkel.

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.