Korszerűsítsd otthonod a 2024-es Otthonfelújítási Programmal!

Az Otthonfelújítási Program lehetőséget kínál az 1990. dec. 31. előtt használatba vett ingatlanok tulajdonosainak, hogy energiahatékony korszerűsítéseket hajtsanak végre otthonaikban. A program akár 7 millió forint összegű támogatást biztosít, amely kombinált hitel és vissza nem térítendő állami támogatás formájában érhető el. A finanszírozás segítségével a kedvezményezettek javíthatják lakóépületeik energetikai teljesítményét, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a költségeket. A támogatás célja, hogy ösztönözze a magánberuházásokat és elősegítse a háztartások hozzáférését az energiahatékonysági fejlesztésekhez.

Ki vehet részt a programban?

 • A fejleszteni kívánt ingatlan a nyilvántartás szerint lakóház, családi házként van nyilvántartva, továbbá életvitelszerű használatban van (lakcímkártyával igazoltan).
 • 1990. december 31. előtt épült, egy- vagy többlakásos családi ház (belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház)
 • A pályázónak vagy közeli hozzátartozójának állandó lakhelye vagy tartózkodási helye a fejleszteni kívánt ingatlan, legalább 2024 július 1. óta. 
 • Nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkező személy.
 • Az igénylőnek tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie a fejleszteni kívánt ingatlanban.
 • A Kölcsönigénylő házastársa, élettársa a kölcsönügyletbe Adóstársként bevonásra kerül.
 • Amennyiben a Végső Kedvezményezett kölcsönigényléskor betöltötte vagy a kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. életévét, a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan Adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.
 • Nem igényelhet támogatást az, aki szerepel a KHR-ben hitelmulasztás miatt, és az még nem, vagy csak veszteségleírással rendeződött. Továbbá kizáró tényező, ha az illető jövedelme nem elegendő a hitel törlesztésére, vagy ha bruttó minimálbért meghaladó adótartozása van, vagy, ha több mint 60 napos közüzemi díjhátralékkal rendelkezik.

Kölcsön típusa

A program egy éven túli lejáratú, kamatmentes beruházási kölcsönt kínál, amely vissza nem térítendő támogatással együtt érhető el, ösztönözve ezzel az otthonok energiahatékonysági fejlesztéseit.

Támogatás mértéke

Az elérhető támogatás összege a 108 milliárd forintos keretből származik, amelyet a REPowerEU és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz programok biztosítanak. Az egyes lakóingatlanokra elszámolható maximális összeg 7 millió forint, ami három különböző finanszírozási elemre oszlik:

 • 1 millió forint saját forrás
 • 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás
 • 2,5-3,5 millió forint értékű, 0%-os kamatozású kedvezményes hitel, melynek futamideje maximum 12 év, és havi törlesztőrészlete körülbelül 17-25 ezer forint között mozog.

A vissza nem térítendő támogatás aránya a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan kerül meghatározásra.

Támogatható tevékenységek

A program támogatja az olyan fejlesztéseket, amelyek legalább 30%-os primer energiamegtakarítást eredményeznek, ezt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Amennyiben a fejlesztés a 40%-ot is meghaladja, úgy a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5%-kal nő.

Ide tartozik:

 • a nyílászárók cseréje,
 • hőszigetelés,
 • födémszigetelés,
 • használati melegvíz rendszerek és a fűtéskorszerűsítés, beleértve a levegő-víz hőszivattyús rendszereket is.

A fentiek vonatkozásában elszámolható az anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek és egyéb olyan költségek, amik a rendeltetésszerű használathoz elengedhetetlenek. Fenti tevékenységek fajlagos költségek mentén számolhatóak el.

Finanszírozás

A hitel és a támogatás közvetlen szállítói finanszírozással, vagy utófinanszírozással elérhető. Szállítói előlegre is van lehetőség, mely a finanszírozási összeg maximum 75%-a lehet, melynek folyósítása a szállító/kivitelező számlájára történik.

Pályázati időszak

A pályázatokat 2024. július 1-től lehet benyújtani személyesen a Lakossági MFB Pont Plusz megnevezésű közvetítőknél.

Valósítsd meg az A1 Solar segítségével energiahatékony otthonod!

Amikor a hőszivattyús rendszer telepítéséről van szó, az A1 Solar Kft. a legjobb választás a minőségi kivitelezés és a megbízhatóság érdekében. Szakértő csapatunk készen áll arra, hogy segítsen neked az Otthonfelújítási Prgram keretében történő projektek sikeres megvalósításában, garantálva, hogy maximálisan kihasználd a támogatást, és hosszú távon jelentős megtakarítást érj el energiafelhasználásában. További információkért és személyre szabott ajánlatért látogass el az A1 Solar Kft. weboldalára.