Vízminőség javítás napelemmel?

Egy új, úszó napelemekkel kapcsolatos kutatás a vízminőség javulását mutatta ki

Egy új, az Egyesült Királyságban folytatott tanulmány azt találta, hogy az úszó napenergia-létesítmények segíthetnek a klímaváltozás folyókra és tavakra való hatásának csökkentésében. Továbbá a vízminőség javítás napelemmel is lehetséges, de a végleges konklúzió levonásához még további kutatásra van szükség.

Még az úszó fényelektromos létesítmények (FPV) terén való előrelépések bebizonyították, hogy a víztestek hasznosak lehetnek a klímaváltozás elleni harcban. A tanulmány a Lancaster University és a University of Stirling kutatóitól azt veti fel, hogy a napenergia-létesítmények szintén javíthatják a tó vízminőségét.

Azonban a napelem-tömbök vizeken való kiépítése az ökoszisztémára káros hatásokat is előidézhet a különböző víztestek és a technológia között álló összetett kapcsolat miatt. Az úszószerkezetek és horgonyozási rendszerek modelljei tehát a különböző helyszínek különböző igényei szerint alakítandók ki.

Lehetséges a vízminőség javítás napelemmel?

A kutatók az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központja által a Windermere-ről, Anglia legnagyobb taváról gyűjtött adatok felhasználásával modelleztek különböző helyzeteket, amelyek felfedhetik egy FPV tömb lehetséges hatásait.

Az eredmények azt mutatják, hogy az FPV rendszerek képesek csökkenteni a vízhőmérsékletet, árnyékot biztosítva a naptól. Ez megelőzheti a zöld alga felhalmozódását és a megemelkedett vízpárolgást.

Emellett a kutatók szerint az úszó létesítmények csökkenthetik az úgynevezett “rétegződés’” időtartamát. Ilyen akkor fordul elő, amikor a nap által felmelegített víz több, különböző hőmérsékletű rétegre oszlik.

Ez a rétegződés az alsó réteg oxigénmentessé válását okozhatja, csökkentve a víz minőségét és ivásra alkalmatlanná téve azt.

A napenergia-létesítmények vízhőmérsékletre gyakorolt hatása a projekt méretétől függően változóan alakult. A kisebb tömbök, melyek a tó felszínének kevesebb mint 10%-át fedték le “minimális” hatással voltak, még a nagyobb installációk nagyobb változásokkal jártak. Egy 90%-ot betakaró tömb például növelheti annak az esélyét hogy az adott tó befagy a tél során.

A további kutatásra való igény

Bizonyos feltételek mellett az is lehetséges, hogy egy úszó létesítmény építése növelje a rétegződést, Giles Exley kutató és vezető szerző szerint, a Lancasteri Egyetemről. Exley szerint „kritikus”, hogy teljes mértékben megértsük, hogy az FPV-k kivitelezése járhat-e pozitív vagy negatív hatásokkal a helyi környezetre.

Mivel ez a tanulmány csak egyetlen tóval foglalkozott, a kutatók szerint további szimulációs modellekre van szükség ahhoz, hogy fel tudják mérni, mely az „optimális tömbméret, modell, valamint ezek hatásai a különböző tavakra és víztározókra”.A kezdeti megállapításokra építve folytatódik további esettanulmányokkal. A cél, hogy érthetővé váljon, pontosan mennyire jótékony vagy káros hatással tudnak lenni az FPV-k a tavakra és tározókra.

Exley szerint lehetséges, hogy a napenergia-rendszerek hatásai mind a víztestre, mind a rétegződésre „nagyságrendileg hasonlóak azokhoz a változásokhoz melyeket a klímaváltozás okoz”.

Az úszó napenergia-létesítmények enyhíthetik a globális felmelegedés víztestekre való, az elkövetkező hónapokra és évekre jósolt hatásait.

Ugyanakkor Exley figyelmeztet a káros hatások, mint például az oxigéntelenedés valós kockázatára, mely nem kívánatos változásokat okoz a tápanyag-koncentrációkban, és megtizedeli a halállományt.

„További kutatásokat kell folytatnunk ahhoz, hogy megértsük mind a pozitív, mind a negatív hatásokat” – mondta Exley.

Jelenleg három kereskedelmi nagyságrendű úszó napenergia-létesítmény működik az Egyesült Királyságban. A születőben lévő technológia már a megújulóenergia-ágazat számos kulcsszereplője által elfogadottá vált az utóbbi néhány évben. Az EDF a múlt hónapban megkezdte az első úszó napenergia-létesítménye kiépítését Franciaország délkeleti részében. Olyan fejlesztők, mint a portugál EDP, a kaliforniai White Pine és a tajvani Chenya Energy szintén elkezdték kihasználni az FPV lehetőségeit a múlt év folyamán.

A napenergia hasznosításának jövője

Az FPV létesítmények a világ napenergia-kapacitásának apró részét, kevesebb mint 1%-át teszik ki. Arról azonban még mindig keveset tudni, hogy milyen hatással vannak a víztestekre. Becslések szerint 2019-ig bezárólag globálisan valamivel kevesebb, mint 3GW FPV kiépítésére került sor.

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket nézz körbe további blogbejegyzéseink között.

Forrás: https://www.pv-tech.org/new-floating-solar-study-demonstrates-water-quality-improvements/