Úszó napelemek Hollandiában

Az RWE 6.1 MWp kapacitású úszó napenergia-projektje debütál

Az RWE német villamosenergia-termelő társaság egy hollandiai biomassza- és széntüzelésű erőművet választott ki az első úszó napelemek helyszíneként. A projekt 6.1 MWp kapacitást fog elérni és 2021 végén kerül majd üzembe helyezésre.

Az Amer fényelektromos parkot 13 400 panel fogja alkotni, amelyek egy tó felszínén lebegnek majd Geertruidenberg-ben, Noord-Brabant tartományban.

Új technika, új lehetőségek!

A cél a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése, így a projekt „ígéretes technológiát” ad majd az erőmű portfóliójához, nyilatkozta Katja Wünschel, az RWE Renewables Európában és az APAC-országokban szárazföldi szélenergiáért és napenergiáért felelős operatív igazgatója. „A projekt megvalósítása szintén mélyíti majd a tudásunkat az úszó panelek technikai lehetőségeivel kapcsolatban például a méretezhetőség vagy az energia kibocsátása területén”- mondta Wünschel.

Az RWE a Solar Park Amer első fázisát még 2018-ban hajtotta végre, egy 0.5MWp kapacitású projekt kivitelezésével. Ennek keretében több mint 2000 fotovoltaikus panelt helyeztek el az Amer erőmű tetőin.

Az úszó napelemek piacának bővülése

A park tehát egy úszó létesítménnyel is ki lesz bővítve, valamint egy további 2.3 MWp kapacitású földre szerelt napenergia-projekt konstrukcióval is. Ennek éppen jelenleg van folyamatban a kivitelezése. Ez várhatóan 2021 augusztusára fejeződik majd be. A három létesítményt összesen 21 000 panel alkotja majd és körülbelül 9 MWp együttes kapacitással fognak rendelkezni.

Roger Miesen, az RWE Generation CEO-ja szerint „mindkét új PV projekt azt bizonyítja, hogy át tudunk alakítani konvencionális helyszíneket mérföldkövet jelentő projektekké, melyek előmozdítják az innovatív megoldásokat egy fenntartható villamosenergia-rendszer érdekében.”

Az RWE 2 billió € értékű tőkét vont be megújuló-energia hálózatának kiterjesztése érdekében tavaly augusztusban. Azt nyilatkozták, hogy terv szerint haladnak ahhoz, hogy 10GW kapacitásra emeljék a nap- és szélenergia portfóliójukat 2020 végéig.

Az úszó napelemek csak egy lépés, a fejlődésnek még nincs vége!

A villamosenergia-termelő vállalat az úszó panelek területén való tevékenységével olyan vállalatokhoz csatlakozik, mint a BayWa r.e., amely már 7 úszó fényelektromos erőművet épített ki Hollandiában. Ezek közül a legnagyobb 27.4 MWp kapacitással rendelkezik és egy holland konzorcium vásárolta meg a tavalyi évben.

Amennyiben szívesen olvasnál még ehhez hasonló cikkeket nézz körül korábbi blog bejegyzéseink között is !

Forrás: https://www.pv-tech.org/rwe-makes-floating-solar-debut-with-6-1mwp-project-in-the-netherlands/