A megújuló energia és a fosszilis energia harca

A megújuló energia felemelkedőben, de az átmenet „túlságosan lassan történik” az Ember szerint.

Annak ellenére, hogy a tavalyi évben rekord mértékű csökkenés történt a szénen alapuló energiatermelésben, az új megújuló energia-projektek még mindig nem elég gyorsan épülnek. Az ütem nem elég ahhoz, hogy lépést tartsanak a növekvő villamosenergia-kereslettel, legalábbis egy új jelentés szerint az Ember szakértői csoporttól.

A beszámoló arra figyelmeztet, hogy a szénről való tranzíció „messze túl lassan történik ahhoz, hogy elkerüljük a klímaválságot”. Mindez azért, mert globálisan több villamosenergiát termeltünk fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával 2020-ban, mint öt évvel ezelőtt.

Növekvő megújuló energia felhasználás

A Global Electricity Review feltárja, hogy a nap- és szélenergia a COVID-19 ellenére „rugalmas növekedést” mutatott a múlt évben. Ez pontosan 15% (314 TWh). Ez azt jelenti, hogy a két technológia mára a világ áramtermelésének majdnem egytizedét biztosítja. Németországot és az Egyesült Királyságot tartják a vezető szerepet betöltő országoknak, a teljes áramtermelésük 33, valamint 28%-át biztosító nap- és szélenergiával.

A növekvő megújuló energia-kapacitás, valamint a tavalyi évben a villamosenergia-keresletben a pandémia miatt bekövetkezett visszaesés hozzájárult a szén alapú termelés 4%-os csökkenéséhez tavaly. Ugyanakkor, a Nemzetközi Energiaügynökség számadataira hivatkozva az Ember szerint a széntüzelés 14%-kal kell hogy csökkenjen évente. Ez elősegítené, hogy a világ továbbra is a helyes irányba tartson a nettó nulla kibocsátás 2050-re való eléréséhez.

A villamosenergia-termelést át kell alakítani

A 2020-as rekord csökkenése ellenére, az energiatermelő szektor kibocsátásai még mindig 2%-kal magasabbak voltak mint 2015-ben, amikor a párizsi egyezmény megszületett. Mindeközben a világ villamosenergia-termelésének 61%-a még mindig fosszilis tüzelőanyagokból származott 2020-ban. Emellett öt G20 ország villamosenergia-szükségletének több mint 3/4-ét fedezték fosszilis tüzelőanyagokból: Szaúd-Arábia (100%), Dél-Afrika (89%), Indonézia (83%), Mexikó (75%), és Ausztrália (75%).

A villamosenergia-kereslet várható idei növekedésével szükség lesz a nap- és szélenergia telepítések „jelentős felgyorsítására, annak biztosítása érdekében, hogy a szénhasználat tovább csökkenjen” – mondja a jelentés.

„A fejlődés messze nem elég gyors. A szénhasználat pandémia alatti rekord visszaesése ellenére, még így is elmarad a szükségestől.” – mondta David Jones, az Ember vezetője. „Elég tiszta energiát termelő létesítményt kell építenünk ahhoz, hogy egyidejűleg helyettesítsük a szenet és felvillanyozzuk a globális gazdaságot. A világ vezetői még mindig nem ébredtek rá, hogy ez mekkora kihívás.”

Egy lépés előre, egy lépés hátra

Míg a széntüzelésű termelés majdnem felére csökkent 2015 óta az Európai Unióban, 43%-kal az USA-ban, és jelentősen visszaesett az olyan piacokon is, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Kanada, és Mexikó. Úgy tartják, hogy ezeket a csökkentéseket ellensúlyozza a növekedés Törökországban, Kínában és Indiában. Kínában például 9 GW kapacitású szénerőművet szüntettek meg 2020-ban, de 39 GW kapacitású további szénerőművet nyitottak.

Az Ember szerint a globális villamosenergiaipari átmenet „ütközőpályán van az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzésekkel”. A megújuló energia-telepítés lassú ütemével „megerősíti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést.”

Amennyiben szakmai cikkünk felkeltette érdeklődésed olvass bele további blogbejegyzéseinkbe is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-and-wind-displace-coal-in-2020-but-transition-happening-far-too-slowly-ember/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!