Óriás siker, újraindul az európai napelemgyártás

Óriási siker, újraindul az európai napelem gyártás

Az Európai Bizottság 2021-ben „rég várt jelet” adott az európai napelem gyártás újraindítására. A napenergia melletti elköteleződést jelezte a megújult ipari stratégia, amely a napelemgyártásra és a zöldenergia hasznosítására fektette a hangsúlyt. Visszaugrunk egy kicsit az időben, majd megvizsgáljuk a közelmúlt történéseit, és szót ejtünk arról, mi várható 2025-re.

Az Európai Bizottság 2021-ben közzétett egy felülvizsgált ipari stratégiát.

Ez számos olyan intézkedést, célkitűzést, és kötelezettségvállalást tartalmazott, amelyeknek az a célja, hogy elősegítsék a tagállamok helyreállását az akkor még mindig folyamatban lévő COVID-19 pandémia okozta hatásokból.

Mire épült a terv?

A terv a kezdeti ipari stratégiára épült, amelyet eredetileg 2020 márciusában publikáltak, éppen amikor a világjárvány hatásai érezhetővé kezdtek válni a kontinensen. A pandémia alatt az Európai Bizottság szerint Európa ipara “új sebezhető pontoknak és már létező függéseknek is ki van téve”.

“[A világjárvány] szintén megmutatta azt, hogy nagyobb sebességre van szükség a tisztább, digitálisabb, ellenállóképesebb gazdasági és ipari modellre való tranzícióban (átmenet) annak érdekében, hogy fenntartsuk és fokozzuk Európa fenntartható versenyképességre való törekvését.” – írja a dokumentum.

Ez ösztönözte a stratégia frissítésének szükségességét, amely, egyéb más intézkedések mellett 14 “ipari ökoszisztémát” határozott meg. Ezeket mind testreszabott támogatásban akarták részesíteni, köztük a megújuló energiaforrások előállításával.

Mit vártak az új stratégiától?

A befektetéseket a megújuló energiaforrások, energiatárolás, hálózatok és egyéb kapcsolódó technológiák terén az EU-n belül túl alacsonynak találták az átdolgozott stratégia szerint.

Kiemelték, hogy az európai iparnak bőséges, megfizethető és szén-dioxid-mentesített villamos energiához való hozzáférésre van szüksége. Mindez azért fontos, hogy a tranzíció valóban “ténylegesen fenntartható versenyképességet” hozzon.

A stratégia szerint további erőfeszítésekre van szükség ezen célok elérése érdekében. Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy együttműködik a tagállamokkal, hogy ehhez mérten erősítse az ambícióikat.

A jelentés pontosan kiemeli, hogy a piacbővülés és napenergia iránti élénk kereslet – más technológiák mellett – “kulcsfontosságú lehetőség” az EU számára. Továbbá lehetőséget nyújt csökkenteni az energia-költségeket az ipar, valamint a fogyasztók számára is.

Az Európai Bizottság közölte, hogy örömmel üdvözli az európai napelemmodul-gyártás fellendítésére tett erőfeszítéseket. Külön említést téve az európai napenergia-kezdeményezésről (European Solar Initiative, ESI) melyet a SolarPower Europe és EIT InnoEnergy kereskedelmi szervezetek indítottak el. Mindezt annak érdekében, hogy előmozdítsák a napelemmodul-gyártás visszatérését Európába.

A dokumentum megerősítette a napelem modul környezettudatos tervezése melletti kötelezettségvállalást, beleértve az ökológiai lábnyom figyelembevételének követelményét a panelek beszerzésekor.

És Európa napenergia piaca készen állt az újraindításra?

Európa napenergia-ipara melegen fogadta a Bizottság átdolgozott ipari stratégiáját, kiemelve azt, hogy ez “rég várt jel Európa napelemiparának újraindítására. Ez lehetővé teszi az EU számára, hogy vezető szerepet játsszon az élvonalbeli szolártechnológia terén”, ahogyan Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója fogalmazott.

“Évek intenzív munkája után izgalommal tölt el minket, hogy a felülvizsgált ipari stratégia támogatja az Európai Napenergia-kezdeményezést. Úgy, mint egy lényeges ipari szövetséget abban, hogy Európa elérje napenergia-ipari vezető szerepét.”

“Az ESI már teljes erőfeszítéssel dolgozik annak érdekében, hogy biztosítsa a szükséges előfeltételeket. Továbbá az első befektetési döntések elősegítésén is munkálkodik a napelemgyártó projektek számára az elkövetkező hónapokban. Mindez döntő pillanatban érkezik: legalább 8, GW-os nagyságrendű napelemgyártó projekt áll fejlesztés alatt az EU-ban” – adta hozzá Naomi Chevillard, a SolarPower Europe vezető tanácsadója.

Ez történt évekkel ezelőtt, de vajon hogy áll most az európai napelemhelyzet, illetve mit mutatnak a közelmúlt történései?

A napelem iparág átalakítása több mint 110 taggal

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő Európai Uniós szervként az EIT InnoEnergy az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség (ESIA) társszervezésével több mint 110 új tagot gyűjtött 17 országból a szövetség 2022-es, decemberi indulása óta.

Ki akarnak dolgozni együttesen egy olyan iparági cselekvési tervet, ami nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrás kihasználására, azaz az európai fotovoltaikus ipar továbbfejlesztésére.

Ebben benne foglaltatik a kockázatmentesítés és felgyorsítás valamennyi szegmenst tekintve, a szilíciumoktól kezdve egészen a napelem modulokig.

Négy munkacsoport

A szövetség négy munkacsoportot hozott létre, amelyek a következő feladatokra fókuszál:

  • non-pricing feltételek megalkotása (kiemelni egy terméket vagy szolgáltatást a többi közül)
  • ellátási lánc
  • finanszírozás
  • készségek fejlesztése

Olyan iparági szereplők is közreműködnek, mint  a Carbon, az Enel Greenpower, az Engie, az IBC, a Meyer Burger Technology AG és a Wacker Chemie AG.

Merész tervek 2025-re

Az intézkedések célja (amely összhangban van az Európai Zöld Megállapodás törekvéseivel) az európai napelem szektor újraiparosítása.

Ennek megfelelően szeretnék elérni, hogy 2025-re létrejöjjön Európában egy 30 GW éves kapacitással működő iparág, 60 milliárd euró többlet GDP-vel és 400 ezernél is több új munkahellyel.

Az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség támogatja a rugalmas ipari napenergia-értéklánc innovációkra építő bővítését az Európai Unióban. Különösen tekintettel a napelemgyártó ágazatra.

Ugyanakkor a szövetség dolgozik az áttörést jelentő technológiákat fejlesztő és forgalmazó ipar megteremtésén is. Olyan termékeket szeretnének a piacra segíteni, amelyekkel megvalósulhatnak az EU éghajlati és energiaügyi célkitűzései.

Európai szolárhelyzet

Érdekes adatot tett közzé a SolarPower Europe iparági csoport, akik szerint Európa 2022-ben rekordnak számító, 41, 4 gigawattnyi fotovoltaikus energiát telepített, ami 2021-hez képest 47 százalékos növekedést jelent.

Ugyanakkor az látszik, hogy a napenergia-ipart egyértelműen Kína uralja. Pl. a párizsi székhellyel rendelkező Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján 2025-re a napenergia-ipart akár a 95 százalékban Kína birtokolhatja, amely már korábban felismerte a napenergiában rejlő lehetőséget, stratégiai jelentőséget.

Tobias Brandis, a németországi Burghausenben működő poliszilíciumgyártó, a Wacker Chemicals elnöke ezért az iparág egyik legsürgetőbb problémájáról így beszélt:

„Mi tényleg egy úgynevezett energiaigényes iparág vagyunk. Csak el kell képzelni, hogy itt és a második szászországi telephelyünkön együttesen a német villamosenergia-szükséglet körülbelül 0,70-0,8%-át használjuk fel, ami elképesztően sok. A jövőbeni beruházások szempontjából rendkívül fontos lenne, hogy versenyképes, de egyben kiszámítható energiaszintünk legyen”.

Az EU ennek érdekében hozta létre a Solar Alliance-t, amely egyesíti a vállalkozásokat és az ügyben érdekelt feleket a termelési kapacitás fokozása és a beruházások ösztönzése céljából.  

Az egységes piac pedig megkönnyítheti az európai együttműködést a napelemgyártás érdekében és hogy a vállalatok fellendíthessék az európai napenergia-ipart.

Magyar történelmi rekord

  1. február 21-én a napelem parkok, tehát az 50 kW feletti teljesítményű napelemes létesítmények termelése felülmúlta a Paksi Atomerőmű termelését.

Ez a történelmi rekord is jelzi, hogy a megújuló energia akár még az atomenergiával is felveszi a versenyt és érdemes bízni a napenergia erejében.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) eredeti kitűzése pedig az, hogy 2030-ra összesen 6500 MW-os napelemes kapacitásunk legyen.

Összegzés

Az európai napelem gyártás eddig soha nem látott magasságokba emelkedhet és egyre több vállalat és magánember használhatja ki a napenergiában rejlő lehetőségeket.

A 2025-re tervezett európai cél egyértelmű: jöjjön létre egy 30 GW éves kapacitással működő iparág, ami 60 milliárd euró többlet GDP-t és 400 ezernél is több új munkahelyet jelenthet.

Amennyiben te is szeretnéd a napenergiában rejlő lehetőségeket kihasználni, akkor keress minket bizalommal és megbízható minőségű napelemes rendszert telepítünk számodra!

Forrás: https://www.pv-tech.org/ec-gives-much-awaited-signal-to-re-ignite-european-solar-manufacturing/