Óriás siker, újraindul az európai napelemgyártás

Az Európai Bizottság “rég várt jelet ad” az európai napelemgyártás újraindítására

Az európai napelemipar dicséretre méltónak találta az elköteleződést Európa napelemgyártó szektorának az Európai Bizottság megújult ipari stratégiájával való “újraindítása” mellett.

A május 5-én az Európai Bizottság közzé tett egy felülvizsgált ipari stratégiát. Ez számos olyan intézkedést, célkitűzést, és kötelezettségvállalást tartalmaz amelyeknek célja, hogy segítsék vezetni a tagállamok helyreállását a még mindig folyamatban lévő COVID-19 pandémia okozta hatásokból.

A európai napelemgyártás jövőjéről

A terv a kezdeti ipari stratégiára épül amelyet eredetileg 2020 márciusában publikáltak, éppen amikor a világjárvány hatásai érezhetővé kezdtek válni a kontinensen. A pandémia alatt az Európai Bizottság szerint Európa ipara “új sebezhető pontoknak és már létező függéseknek is ki van téve”.

“[A világjárvány] szintén megmutatta azt, hogy nagyobb sebességre van szükség a tisztább, digitálisabb, ellenállóképesebb gazdasági és ipari modellre való tranzícióban annak érdekében, hogy fenntartsuk és fokozzuk Európa fenntartható versenyképességre való törekvését.” – írja a dokumentum.

Ez ösztönözte a stratégia frissítésének szükségességét amely, egyéb más intézkedések mellett 14 “ipari ökoszisztémát” határoz meg. Ezek mind testreszabott támogatásban részesülnek majd, köztük a megújuló energiaforrások előállításával.

Mi várható az új stratégiától?

A jelenlegi befektetések a megújuló energiaforrások, energiatárolás, hálózatok és egyéb kapcsolódó technológiák terén az EU-n belül túl alacsonyak az átdolgozott stratégia szerint. Kiemeli, hogy az európai iparnak bőséges, megfizethető és szén-dioxid-mentesített villamos energiához való hozzáférésre van szüksége. Mindez azért fontos, hogy a tranzíció valóban “ténylegesen fenntartható versenyképességet” hozzon.

A stratégia szerint további erőfeszítésekre van szükség ezen célok elérése érdekében. Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy együttműködik a tagállamokkal, hogy ehhez mérten erősítse az ambícióikat. A jelentés pontosan kiemeli, hogy a piacbővülés és napenergia iránti élénk kereslet – más technológiák mellett – “kulcsfontosságú lehetőség” az EU számára. Továbbá lehetőséget nyújt csökkenteni az energia-költségeket az ipar valamint a fogyasztók számára is.

Az Európai Bizottság közölte, hogy örömmel üdvözli az európai napelemmodul-gyártás fellendítésére tett erőfeszítéseket. Külön említést téve az európai napenergia-kezdeményezésről (European Solar Initiative, ESI) melyet a SolarPower Europe és EIT InnoEnergy kereskedelmi szervezetek indítottak el az idei év során. Mindezt annak érdekében, hogy előmozdítsa a napelemmodul-gyártás visszatérését Európába.

Továbbá, a dokumentum megerősíti a nappanelek környezettudatos tervezése melletti kötelezettségvállalást, beleértve az ökológiai lábnyom figyelembe vételének követelményét a modulok beszerzésekor. Amely széles körben kulcsfontosságúnak tekintett potenciális gazdaságpolitikai eszköz az Európában készült fotovoltaikus termékek adaptálásának előmozdítására.

Vajon Európa napenergia piaca készen áll az újraindításra?

Európa napenergia-ipara melegen fogadta a Bizottság átdolgozott ipari stratégiáját, kiemelve hogy ez “rég várt jel Európa napelemiparának újraindtására. Ez lehetővé teszi az EU számára hogy vezető szerepet játsszon a következő generáció élvonalbeli szolártechnológia terén”, ahogyan Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója fogalmazott.

“Évek intenzív munkája után izgalommal tölt el minket, hogy a felülvizsgált ipari stratégia támogatja az Európai Napenergia Kezdeményezést. Úgy, mint egy lényeges ipari szövetséget abban, hogy Európa elérje napenergia-ipari vezető szerepét.”

“Az ESI már teljes erőfeszítéssel dolgozik annak érdekében, hogy biztosítsa a szükséges előfeltételeket. Továbbá az első befektetési döntéseken is a napelemgyártó projektek számára az elkövetkező hónapokban. Mindez döntő pillanatban érkezik: legalább 8, GW-os nagyságrendű napelemgyártó projekt áll fejlesztés alatt az EU-ban” – adta hozzá Naomi Chevillard, a SolarPower Europe vezető tanácsadója.

Ha érdekesnek találtad cikkünket nézz körbe korábbi bejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/ec-gives-much-awaited-signal-to-re-ignite-european-solar-manufacturing/

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.