Fit for 55- Fény az alagút végén

Az európai napenergia-ágazat megújuló energiával kapcsolatos célkitűzések emelését javasolja

Az éghajlatváltozással foglalkozó aktivisták és az európai napenergia-szektor arra kérik az Európai Uniót, hogy emelje megújuló energiával kapcsolatos céljait. Mindezt a július 14-i bejelentések előtt, amelyek azt részletezik, hogy a blokk miként éri majd el új kibocsátáscsökkentési célját.

A “Fit for 55” célja

A „Fit for 55” csomag 12 szakpolitikai javaslatot fog tartalmazni, amelyek célja az EU éghajlat- és energiajogszabályainak összehangolása. Azzal a törekvéssel, hogy 2030-ig 55% -kal csökkentsék a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Mellyel egyszerre ajánlatot is tesznek a nettó nulla elérésére 2050-re.

Változásokat terveznek végrehajtani az EU megújuló energiáról szóló irányelvében, amely jelenleg 2030-ig 32% megújuló energiát tűz ki célul Európa energiaszerkezetében. Bár várhatóan a blokk ezt a célt 38-40% -ra növeli, a SolarPower Europe kereskedelmi testület (SPE) ennek legalább 45% -ra való növelésére szólít fel. Ezzel véleményük szerint a kontinenst a megfelelő pályára állítja a párizsi megállapodás 1,5 °C-os forgatókönyvének megvalósításához.

Az SPE szerint a megújuló energiaforrások 45% -ra való növelésének törekvése „biztosítaná a megfelelő szakpolitikát és befektetői bizalmat a további kapacitás kiépítéséhez szükséges növekedés ösztönzésére”.

Ennek a hatása jelentős lenne a napelemek telepítésére: 40% -os cél alatt az SPE összesen 660 GW napenergiát várna az EU-ban; 45% -os céllal 870 GW-ra számíthat.

„Azt látjuk, hogy ezek az ambícióbeli inkrementális emelkedések 2030-ig a potenciális kiépítés igen jelentős növekedéséhez vezetnek majd. Valamint nyilvánvalóan a megtermelt villamos energia, a létrehozott munkahelyek és a helyi európai ipar támogatásának növekedésével szintén együtt járnak ”. Mondta Miguel Herrero Cangas, az SPE szakpolitikai tanácsadója a PV Tech-nek.

Kellő ráfordítással elérhetők a Párizsi Megállapodás céljai

A PV költség-versenyképességétől vezérelve, az SPE úgy véli, hogy az EU valószínűleg meghaladja a jelenlegi napenergiával kapcsolatos ambícióit. Melyek a tagállamok nemzeti energetikai és éghajlati terveiben (NECP) szerepelnek.

A szövetség forgatókönyve azt vetíti előre, hogy semleges esetben 2030-ig 588 GW napenergia-kapacitást telepítenek, ami 75% -kal magasabb, mint a jelenleg előre jelzett napenergia-kapacitás összes NECP-ben együttvéve.

Eközben a Climate Action Network Europe arra kéri az EU-t, hogy 2030-ig legalább 50% -ra növelje a megújuló energia részarányát a végső energiafogyasztásban. Míg az éghajlat-változási kampánycsoport üdvözölte a blokk fokozott 55% -os kibocsátáscsökkentési célját, 2030-ig a legalább 65% -os kibocsátás-csökkentést szorgalmazza. „Csak egy ilyen jelentős csökkentés jelenti az EU méltányos hozzájárulását a Párizsi Megállapodás céljának eléréséhez” – nyilatkozta a csoport.

Az SPE által előterjesztett egyéb politikai javaslatok között szerepel az energiahatékonysági irányelv felülvizsgálata az energiarendszer hatékonyságának előmozdítása érdekében az energiaellátás és -kereslet megújulóenergia-alapú villamosításának felgyorsításával. Emellett a kibocsátáskereskedelmi rendszerről szóló irányelv megváltoztatását is kérik, hogy a villamosenergia-ágazatban magasabb szén-dioxid-ár alakuljon ki, ami felgyorsítaná a tisztaenergia-átmenetet.

Amennyiben téged is érdekel, hogy Európa végül tudja majd teljesíteni a Párizsi Megállapodás céljait, akkor kövesd nyomon blogbejegyzéseinket és garantáljuk, hogy nem maradsz le a legfrissebb információkról!

Forrás: https://www.pv-tech.org/fit-for-55-europes-pv-sector-calls-for-raised-renewable-energy-target/

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.