A napenergia jövője

A napenergia jövője 2021-ben

A napenergia jövője szempontjából akár 209 GW kapacitású fényelektromos energia-létesítményt építhetnek idén – jelentette ki a BloomberNEF (BNEF).

Várhatóan az éves üzembe helyezés is tovább fog emelkedni a következő években. A BNEF optimista előrejelzése szerint 221 GW kerül majd installálásra 2022-ben és 240 GW 2023-ban.

Nagy előrelépés Ázsiában

Minimum 160 GW kapacitású napenergia-létesítmény kerül majd üzembe helyezésre 2021-ben – jelentette ki a kutatási szervezet által közzétett Q1 2021 Global PV Market Outlook (A globális fényelektromos piac kilátásai 2021-ben) című elemzésében. A becslés felső határát 209 GW-ra helyezik, a – Kínában és Indiában különösen is – kedvező üzembehelyezési előrejelzésekre hivatkozva.

A becslések alsó határa is 13% ugrást jelent a 2020-as adatokhoz képest (kb. 141 GW), még a legmagasabb számadat közel 50%-os növekedést mutatna.

Ez az optimista előrevetítés meghaladja a BNEF által a múlt hónapban kiadott korábbi legmagasabb becslést is (194 GW). Ez előrejelzi a magas növekedést mutató piacokba – köztük Kínába – vetett bizalom mértékét is.

A BNEF napenergiai vezetője, Jenny Chase a PV Tech-nek azt nyilatkozta, Kína kész „lenyomni a gázpedált” a nulla nettó 2060-ig való elérésének célként való megállapítása után. „Nem hiszem hogy bárki tudná egyelőre pontosan hogyan fogják elérni a nulla nettót, de a nyilvánvaló kiindulási pont egyszerűen csak rengeteg megújuló energiaforrás létesítése”- mondta Chase.

A BNEF számítása szerint Kína 52 GWdc napenergia-létesítményt installált tavaly, amely 65-75 GW-ra fog nőni ebben az évben.

Semmi sem állhat a napenergia hasznosításának útjába

A növekedés üteme ellenére a BNEF elutasított minden nyersanyaghiánnyal kapcsolatos potenciális aggályt. Rámutatva, hogy nagyszabású kapacitásbővítések vannak tervbe véve a poliszilikonok, waferek és üveg területén is. Számos új létesítmény lett bejelentve és új partnerségi megállapodás köttetett a szektor igényeinek kielégítésére. Bár bizonyos torlódások fennmaradnak a poliszilikonok tekintetében, az anyag ára várhatóan 12 US$/kg körül stabilizálódik idén.

Ez a biztos nyersanyagáramlás szintén segíteni fog a modulkapacitás bővítésének megkönnyítésében. A (166 mm-es wafer alapú) standard modulok ára várhatóan 0.19 US$c/W-ra fog esni idén, majd 0.18 US$c/W-ra csökken 2022-ben, és a eléri 0.15 US$c/W-ot 2025-ben. Még a nagyobb méretű modulok, mint a 210 mm-es waferekkel rendelkezők várhatóan felárra tartanak igényt, előnyük hogy segítenek költségcsökkentést elérni máshol a rendszerben.

Forrás:https://www.pv-tech.org/up-to-209gw-of-solar-pv-to-be-installed-in-2021-bloombergnef-forecasts/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!