Napelem élettartama: mi befolyásolja a tartósságot?

Napelem élettartama: mi befolyásolja a tartósságot?

 

A napelemes rendszerek élettartamát több tényező is befolyásolja. Ebben az esetben nemcsak a panelek tartóssága jöhet szóba, hanem olyan alkotórészeké is, mint például az inverter, a tartószerkezet vagy éppen az akkumulátor. Meddig működőképesek a napelemek? Hogyan lehet az élettartamot növelni? Megmutatjuk!

Van egy meghatározó tényező, ami az élettartam első számú meghatározója.

Ez pedig a minőség.

Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy milyen gyártókra esik a végső választásunk.

A minőségről a gyártói garancia is tanúskodhat. Éppen ezért minél nagyobb garanciát adnak egy termékre, annál jobb minőségű termékről lehet szó.

Hosszú távú beruházás – Miért lehet hosszú élettartamra számítani?

A megbízhatóan működő napelemes rendszer hosszú távra szól, a pontos, precíz tervezésnek köszönhetően pedig akár pár év alatt is megtérülhet. A kiváló minőségű, korszerű panelek manapság már rendkívül tartósak, átlagosan 20-25 év a teljesítménygaranciára lehet velük kapcsolatban számítani.

Persze, ez nem azt feltételezi, hogy 20-25 évig működnek a panelek, hanem azt, hogy ennyi idő után bizonyos fokú teljesítménycsökkenés következhet be. (A paneleknél a kezdetektől fogva van teljesítménycsökkenés, nem csak 20-25 év múlva).

Ez a teljesítménybeli visszaesés a napelemeket borító üveg fényáteresztő képességének csökkenésével és a cellák esetleges sérülésével indokolható.

A hosszú élettartam annak is köszönhető, hogy a napelem nem rendelkezik kopó, forgó alkatrészekkel. A minőségi alapanyagoknak hála, vannak olyan napelemek, amelyek 30 évig is kifogástalanul működnek.

Garanciák

Két fő garanciacsoportot különböztetünk meg.

Az egyik a termékgarancia, ami átlagosan 12 évet jelent. Ha ezen időn belül meghibásodik a termék, akkor a gyártó cseréli a hibás alkatrészeket.

A teljesítménygarancia pedig arra vonatkozik, hogy a gyártó kezeskedik azért, hogy a napelem a megadott teljesítményt minimum 25 évig hozza vagy legalábbis annak bizonyos százalékát. A gyártók általában 25 évig 82-85%-os teljesítményt vállalnak.

Napelem panel típusok

A napelemes rendszerek élettartama a panelek típusától is függ.

A monokristályos és a polikristályos napelemek esetén a gyártók általában 25 év gyártási garanciát biztosítanak, a várható élettartamuk pedig legalább 30 év átlagosan. A vékonyrétegű panelek ára ugyanakkor kedvezőbb, de hatékonyság tekintetében elmaradnak a monokristályos és a polikristályos panelektől, így a garancia (10-15 év) és a várható élettartam (átlagosan 15 év) is lecsökken.

Az egyes elemek élettartamának jelentősége

Természetesen nemcsak a panelek tartóssága kulcskérdés.

Legalább ilyen fontos a rendszer többi elemének időtállósága. Azért is meghatározó ez, mert ha valamelyik összetevő tönkremegy, javításra szorul, akkor plusz kiadással kell számolni.

Az inverter

Az inverternek központi szerepe van: átalakítja a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot az elektromos eszközök működtetésére alkalmas, magasabb feszültségű váltakozó árammá.

Az inverter a napelemes rendszer legdrágább alkotórésze. Ugyan nem kell az időjárási viszontagságokkal megküzdenie, mégis az áramátalakítás során komoly terhelésnek van kitéve, így élettartamát tekintve is kevesebb idővel lehet számolni, mint a panelek esetében.

Ahogy a technológia fejlődik, úgy az inverterekre is egyre nagyobb garanciákat (átlagosan 10 év) vállalnak a gyártók, így ezeknek az elektromos berendezéseknek az élettartama átlagosan 10-15 év.

Számolni kell tehát azzal, hogy bizonyos idő után ki kell majd cserélni.

A tartószerkezet

A napelemes rendszernek vannak kevésbé látványos részei.

Ilyen például a tartószerkezet is, amely, ha nem rögzíti stabilan a paneleket, akkor a rendszer hatékony működése sem valósulhat meg. Egy gyenge minőségű tartószerkezet könnyedén instabillá válhat, az időjárás (pl. a viharos szél) kárt tehet benne, emiatt pedig a panelek is megsérülhetnek.

Minőségi termékekre van tehát szükség: a tartósínek legyenek alumíniumból, a csavarok és a leszorítók pedig rozsdamentes acélból készüljenek.

A kiváló minőségű tartószerkezetek (amelyeket ráadásul szakértő kezek telepítettek és karbantartottak), 30 évig megbízhatóan teljesítenek.

Az akkumulátor

Vannak olyan napelemes rendszerek, amelyek önálló áramellátó egységet jelentenek, nem kapcsolódnak az áramszolgáltatóhoz, hanem önálló „szigetként” működnek.

Ez a szigetüzemű napelemes rendszer, amely a napelem által megtermelt áramot akkumulátorba tölti. A töltésvezérlő a feszültség és áramerősség kiegyenlítéséért és a túltöltés megakadályozásért felel.

Az áramot bizonyos ideig képesek vagyunk raktározni és később a saját rendszerünket „táplálni” tudjuk, pl. akkor, amikor lemegy a nap.

A gyártói garanciák jellemzően 10 évesek vagy 6.000 – 10.000 feltöltés-kisütés ciklusra vannak beállítva, ugyanis az állandó feltöltés – lemerítés hatására csökken a teljesítményük és egy idő után már nem képesek annyi energiát elraktározni.

A téli, hidegebb időszak alaposan meggyengíti az akkumulátorokat, és bizonyos esetekben szükség lesz kiegészítő áramforrásra (pl. generátor).

Hogyan hosszabbítható meg a napelemes rendszer élettartama?

Ebben is számos tényező játszik szerepet.

Az élettartam ugyanis függ a már tárgyalt minőségi alkotórészektől és attól is, hogy milyen időjárási viszontagságoknak van kitéve a napelem és persze a karbantartás is döntő tényező.

Lényeges szerepe van annak, hogy szakértő csapat telepíti-e a napelemes rendszert.

A modulok tisztítása, karbantartása nem szükséges. Előfordulhat, hogy valamilyen okból meghibásodás tapasztalható (pl. nem működik megfelelő teljesítménnyel a rendszer). Ilyen esetben szakértőhöz kell fordulni.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy megfelelő karbantartással a minőségi alapanyagokból összeálló napelemes rendszer akár 35 évig is megbízhatóan teljesíthet.

Mi határozza meg tehát a napelemes rendszer élettartamát? -Összegzés

Minőségi alapanyagok: Legyen szó, panelről, inverterről, tartószerkezetről, villanyszerelési anyagról, akkumulátorról, csak megbízható gyártó minőségi termékeit érdemes szem előtt tartani.

Karbantartás és tisztítás: A rendszeres karbantartással meghosszabbítható a napelemes rendszerek élettartama is. Azonban, ha valamilyen rendellenesség lép fel, akkor szakember segítségét kell kérni. Ez vonatkozik a tisztításra is.

Tartószerkezet kulcsszerepben: A napelemek élettartamát befolyásolja, hogyan rögzítik és kapcsolják össze az egyes elemeket. A tartósínek tehát legyenek alumíniumból, a csavarok és a leszorítók pedig rozsdamentes acélból készüljenek. Fontos számításba venni az időjárási viszonyokat is, ugyanis a viharos szél vagy pl. az erős napsugárzás okán kialakuló hőtágulás a tartószerkezetre és a kábelek állapotára is befolyással lehet. Ezért is javasolt az egyes elemek ellenőrzését szakemberekre bízni, hiszen a tartószerkezet akár 35-40 évig is kiváló szolgálatot tehet.

Ez a hosszú élettartam kulcsa

A kiváló minőségű napelemes rendszerek akár 35 évig is megbízható teljesítményt nyújthatnak és nagy jelentősége van annak, hogy milyen típusú napelemeket választunk, milyen rögzítést hajtanak végre a szakemberek és hogyan végzik el a karbantartást.

Létezik termékgarancia és teljesítménygarancia a panelekre, előbbire átlagosan 12 évet, míg utóbbira 25 évet szoktak átlagosan adni a gyártók.

Amennyiben te is szeretnél olyan napelemes rendszert, ami gyorsan megtérül és hosszú élettartamot biztosít, akkor válassz szakértő, komoly referenciával rendelkező csapatot! Keress bennünket bátran!