Miben különbözik a polikristályos napelem a monokristályostól?

A napelemeknek is többféle típusa van, a polikristályos és monokristályos mellett például vékonyrétegű panelekkel is találkozhatunk, de inkább az előbbiek terjedtek el, elsősorban a jobb hatásfokuknak köszönhetően. Ám ebből is két fő típus létezik, melyek közül nem mindig könnyű választani.

Hogyan épül fel a napelemes rendszer?

 

Alapvetően mindegyik napelemes rendszer felépítése hasonlít egymáshoz. Fontos tudni, hogy önmagukban a panelek nem lennének elégségesek ahhoz, hogy felhasználható áramhoz jussunk, azt még át is kell alakítani, továbbá az, hogy hogyan vannak elhelyezve, szintén nagyon fontos az elérhető teljesítmény szempontjából, ezért mindenféleképpen érdemes komplett rendszerben gondolkodnunk!
Attól függetlenül, hogy hálózatra kötött vagy szigetüzemű rendszerről beszélünk, az energia átalakításához szükségünk lesz egy jó minőségű inverterre. Ez tudja ugyanis elektromos árammá alakítani a megtermelt energiát, amit aztán a villany, az elektromos áramot igénylő eszközök működtetésénél fel tudunk használni. Ezen a ponton érdemes megjegyezni azt is, hogy egy komplett rendszer telepítésekor akár a teljes fűtést is újrakonstruálhatjuk, így még nagyobb előnyre téve szert, ami a havonta jelentkező kiadásainkat illeti.
A panelek beállításához pedig a tartószerkezet szükséges, hiszen a megfelelő tájoláson felül még a dőlésszöggel is foglalkoznunk kell. Mindkettő befolyásolja ugyanis az eredményeket, amelyre a választott napelem paneljeink képesek lesznek. S pontosan itt jön képbe a panelek milyensége, amely természetesen szintén döntő fontosságú.

A napelemek típusai: polikristályos és monokristályos napelem

 

A paneleknek is többféle típusa ismert, sőt, az sem mindegy, hogy melyik gyártó napeleme mellett teszed le a voksodat! A választás egyáltalán nem könnyű, szeretnénk segíteni abban, hogy a főbb típusok közül a polikristályos vagy a monokristályos napelemet érdemes-e választanod.
A két típus között technológiai különbségek is vannak, ami gyakorlatilag a szilícium tömb kezelésén múlik. Míg a monokristályos napelem esetében ez egyetlen tömb formájában veszi fel az alakját, addig a polikristályosnál ez feldarabolásra kerül, amelyet utána összeillesztenek természetesen, alapvetően ónszalag felhasználásával. Mindegyiknél jellemzően ezután alkalmazzák a félcellás megoldást, amely jelentősen képes javítani a teljesítményüket, ugyanakkor gyártók és termékeik között elég nagy különbségek lehetnek a kapacitás kérdését illetően.
Ha nem ezek a részletek érdekelnek, alighanem többet mond az, hogy melyik panel milyen teljesítőképességgel rendelkezik, valamint az is, hogy erre milyen körülmények között képes. Ha általánosságban nézzük, akkor arra fogunk jutni, hogy a monokristályos panelek rendelkeznek nagyobb hatékonysággal. Míg az előbbi 13-18%, addig az utóbbi 16-20%-kal rendelkezik. Azonban abban is különböznek, hogy milyen körülmények között tudják a maximumot teljesíteni. Nálunk, az A1Solarnál a legoptimálisabb megoldást fogjuk javasolni neked ebben a nehéz kérdésben!

Melyiket válasszuk?

 

Az, hogy egy adott területen mennyi a napos, illetve a felhős órák száma, nagyon fontos kérdés lesz ebből a szempontból. Míg a monokristályos panelek szeretik a direkt napfényt, addig a polikristályos napelemek inkább a szűrt napfénnyel boldogulnak jobban. Ez pedig azt jelenti, hogy attól függően, hol szeretnénk a napelemes rendszert alkalmazni, attól függ az is, hogy melyiket használjuk, illetve választjuk. Magyarországon azonban ebből a szempontból ez a két típus nagyjából ugyanazt a szintet hozza, ha az éves teljesítményt nézzük.

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.