Miben különbözik a polikristályos napelem a monokristályostól?

A napelem paneleknek többféle típusa létezik. Vannak kristályos és vékonyrétegű panelek. Amennyiben a népszerűségüket és a hatásfokukat vizsgáljuk meg, egyértelműen a kristályos napelemek emelkednek ki. Azonban ezen napelemtípuson belül már nem egyértelmű a választás, érdemes ezért megvizsgálni, hogy mit tudnak a polikristályos és monokristályos napelemek.

E két napelemtípus között minimális különbségek vannak, természetesen mindkettő rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is.

Ezeket vizsgáljuk most meg.

Miért nevezik kristályos napelemeknek őket?

 

Ezeket a paneleket különlegesen magas tisztaságú szilíciumcellákból hozzák létre. A cellákat egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva sorba kötik. A lényeges különbség a szilíciumtömbök szétosztásán vagy egy tömbként való meghagyásában tapasztalható.

Mire utal a monokristály és a polikristály elnevezés?

 

A monokristály, ahogy a neve is mutatja, egyetlen darab kristálytömböt jelent, míg a polikristály több tömböt foglal magában.

A két típus között technológiai különbségek is vannak, ami gyakorlatilag a szilíciumtömb kezelésén múlik. Míg a monokristályos napelem esetében ez egyetlen tömb formájában veszi fel az alakját, addig a polikristályosnál ez feldarabolásra kerül, amelyet utána összeillesztenek, alapvetően ónszalag felhasználásával.

Mindegyiknél jellemzően ezután alkalmazzák a félcellás megoldást, amely jelentősen képes javítani a teljesítményüket, ugyanakkor gyártók és termékeik között elég nagy különbségek lehetnek a kapacitás kérdését illetően.

A panelek összetétele és működése

 

A panelek műanyagból, üvegből és szilíciumkristályból állnak. A napelemes rendszerek több panelből épülnek fel.

A panelek segítségével jön létre az elektromosság.

Hogyan?

A napelemcellákba a napsugárzás egy védőüvegen keresztül érkezik be, ami a szilíciummal találkozik, majd elnyelődik, ezáltal szabad elektronokat generál. Létrejön egy elektromos tér, ahol ezek a szabad elektronok mozgásba lendülnek, ami így létrehozza az elektromosságot.

Ami még kell az elektromos áramhoz

 

A napelemes rendszerek felépítése hasonlít egymáshoz.

Ugyanakkor a panelek önmagukban nem lennének elégségesek ahhoz, hogy felhasználható áramhoz jussunk, azt még át is kell alakítani, továbbá az, hogyan helyezzük el őket, szintén nagyon fontos az elérhető teljesítmény szempontjából, ezért mindenféleképp komplett rendszerben kell gondolkodnunk.

Mi kell még a napenergia átalakításához?

 

Attól függetlenül, hogy hálózatra kötött vagy szigetüzemű rendszerről beszélünk, az energia átalakításához szükségünk lesz egy kiváló minőségű inverterre. Ez tudja ugyanis elektromos árammá alakítani a megtermelt energiát, amit aztán az elektromos áramot igénylő eszközök működtetésénél fel tudunk használni.

Az inverter minősége nagymértékben befolyásolja a rendszer optimális működését.

A legtöbb inverter 95-97%-os az átalakítási hatékonysággal rendelkezik. Annak érdekében, hogy a rendszer a hálózatba kapcsolódhasson, az inverternek meg kell felelnie a hatályos előírásoknak.

Mire kell figyelni a panelek beállításánál?

 

A panelek beállításához stabil tartószerkezet szükséges, hiszen a megfelelő tájoláson felül a dőlésszöget is figyelembe kell vennünk. Többek között ezek a tényezők is befolyásolják a választott napelem panel hatékonyságát és energiatermelését.

A napelemek típusai: polikristályos és monokristályos napelem

 

A paneleknek tehát többféle típusa ismert.

Bármelyik fajtáról is beszéljünk, nem mindegy, melyik gyártó napeleme mellett tesszük le a voksunkat.

Ugyanakkor vannak olyan szempontok, amelyek meghatározóak lehetnek a polikristályos (kékeslila színű) és a monokristályos (fekete színű) napelemeknél.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni!

Hatásfok

 

A hatásfok a napelem panelek esetében azt jelenti, hogy a napsütést milyen hatékonysággal képesek átalakítani elektromos energiává. A napelem hatásfoka az adott felületnyi egységgel rendelkező napelem energia (watt) termelési képessége.

A napelemek hatásfoka különböző lehet. Meghatározó tényező lehet az egyes panelek vizsgálatakor, mégsem szabad csak ez alapján meghozni a végső döntést.

A monokristályos napelemek már régóta ismertek a napelempiacon. A gyártás és az eladás ára magasabb, ugyanakkor kiemelkedő hatásfokot biztosítanak. Ha általánosságban tanulmányozzuk a monokristályos napelemeket, akkor kimagasló, 15-18%-os hatásfokról beszélhetünk.

A polikristályos napelem panelek előállítása olcsóbb, köszönhető annak, hogy kisebb szilíciumtömbből épülnek fel. Hatásfok tekintetében némileg alacsonyabb, 14-16% körüli eredményt hoznak.

A fény hasznosítása

 

A polikristályos napelem sokszor felhozott előnye az, hogy a szórt fényt is jobban tudja hasznosítani tehát a felhős időben jobb hatásfokkal rendelkezik, mint a monokristályos panel.

Bár a szórt fényben a polikristályos panel teljesít jobban, a közvetlen napfény tekintetében már a monokristályos panel bizonyul hatékonyabbnak.

Garancia és időtállóság

 

A garancia tekintetében is van különbség a gyártók között. Általánosságban elmondható, hogy a napelemekre a gyártók kb. 25 év teljesítménygaranciát szoktak vállalni, de előfordul a 30 év teljesítménygarancia is, például a Znshine esetében.

A teljesítménygarancia azt jelenti, hogy a gyártó biztosítja az eredeti kapacitás 80%-át negyed évszázad múlva is.

A termékgarancia átlagosan 12 évet jelent. Ha ezen időn belül meghibásodik a termék, akkor a gyártó cseréli a hibás alkatrészeket.

A polikristályos napelem előnyei/hátrányai

 

A polikristályos napelemek tehát felhős, borús időben is megbízhatóan teljesítenek. Kevésbé érzékenyek a dőlésszögre és a tájolásra. A gyártási folyamatuk egyszerűbb, sőt gyorsabb és költséghatékonyabb is, ezért a polikristályos napelemeknek kedvezőbb ára van.

Jól reagálnak a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokra is, megbirkóznak a kőkemény mínuszokkal és hőséggel is.

A hatásfokuk kevesebb, mint a monokristályos napelemeké, a közvetlen napfényt kevésbé hatékonyan hasznosítják, mint a szórt fényt.

Ezért a polikristályos napelemek tulajdonságai télen domborodnak ki igazán vagy olyan éghajlati környezetben, ahol a napsütéses órák száma alacsonyabb, felhősebb az időjárás. Ilyen lehet az ország északi területe, a völgyekkel, hegyekkel tarkított vidékek.

A monokristályos napelem előnyei/hátrányai

 

Ez a napelem panel bánik legjobban a direkt fénnyel. Kevesebb panelre van szükség az esetében, ráadásul kisebb felülettel rendelkező háztetőre is bátran lehet telepíteni.

A szórt fényt már kevésbé tudja jól hasznosítani, mint a közvetlen napfényt. Ezért ott érdemes telepíteni, ahol magasnak mondható a napsütéses órák száma és kevesebb a felhős, csapadékos időszak.

A monokristályos napelemnél rendkívül fontos odafigyelni a dőlésszögre és a tájolásra is. Az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, mégpedig déli tájolás mellett.

Összegzés: Melyik a jobb? A monokristályos vagy polikristályos napelem?

 

Helyszíni felmérés.

Ez mindennek az alapja. Csak a helyszín feltérképezése során lehet magabiztosan eldönteni, hogy milyen napelemtípust válasszunk. Ezért van szükség hozzáértő, szakképzett csapatra, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a napelemek telepítésében.

Fontos tisztában lenni az éghajlattal, a felhős és a napos órák számával, a dőlésszöggel és a tájolással is.

A napelem választásánál az is meghatározó, hogy milyen gyártó termékét részesítjük előnyben. Érdemes figyelni a gyártói garanciára és a teljesítménygaranciára egyaránt.

A két napelemtípus közti választáshoz mindenképp célszerű kikérni a szakértők véleményét.

Amennyiben szeretnél olyan napelemes rendszert telepíttetni, amely kiváló minőségű termékekből áll össze, keresd az A1 Solart bizalommal!