Napelem tájolása

A napelem tájolása kardinális kérdéskör lehet a napelemes rendszerek teljesítményének maximalizálásához. A környezeti és telepítési tényezők azonban komolyan befolyásolják az optimális tájolás elérésének lehetőségét. A tájolás fontossága miatt az alábbiakban ezzel a témával foglalkozunk részletesebben.

Miért fontos a tájolás?

A tájolás alapesetben a különböző épületek, építmények égtájakhoz igazodó megtervezését jelenti. Napelem tájolás esetén ez szintén hasonlóan működik, de a tájolás a hatékonyságra és a teljesítményre is nagy hatással lehet. Ezért mindig egy adott irányba történő tájolásra kell törekedni, napelem kivitelezés során, ha maximális teljesítményt kívánunk elérni.

Napelemek tájolása Magyarországon

A napelemek tájolás országos szinten szerencsére minden esetben ugyanazt a paramétert takarja. Tehát napelemes rendszer tervezésekor minden magyarországi telepítéskor a déli tájolás tekinthető az ideális választásnak. Legyen szó nyugati, vagy keleti helyszínről, mindig a déli tájolás megközelítése az elsődleges szempont.

Ingatlan tájolásának hatása

A napelemes fejlesztésre kiszemelt épületek tájolása már sokkal inkább befolyásolhatja a leendő napelemes rendszer tájolását és így a teljesítményét is.

Sajnos számos olyan eset is előfordulhat, hogy az ingatlan tájolása annyira kedvezőtlen, és a tetőszerkezet is olyan speciális kialakítású, hogy az már a telepítés lehetőségét is elveti.

Szerencsére ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen alternatívák is rendelkezésre állnak az ilyen speciális esetekre. Ezek közül a valóban innovatív megoldásnak a napkövető mozgó rendszerek tekinthetők, illetve a földre telepített tartószerkezetek is új tájolási lehetőségeket biztosíthatnak számunkra.

Tartószerkezet tájolása

A tartószerkezet tájolása közvetlen hatással bír a napelem tájolására is. Ráadásul a tartószerkezet a statikai biztosságot is megadja leendő rendszerünknek.

Tehát a tartószerkezetnek szintén a déli tájoláshoz kell alkalmazkodniuk optimális esetben, de bizonyos mértékig el lehet ettől térni. Mindazonáltal csak keleti és nyugati irányba érdemes eltérnünk. Az északi tájolás már komolyan ronthatja a hatékonyságot és a teljesítményt is.

Napelemek ideális dőlésszöge és tájolása

Napelem elhelyezése, tájolás esetén az alapvető két tudnivaló, hogy:

  • az optimális dőlésszög általában 35-40 fok a vízszinteshez képest
  • déli tájolás mellett.

Ez a dőlésszög és tájolás a teljes szezon gyengébb hónapjaiban is optimális hatásfokot biztosíthat, de természetesen tájolás terén keleti- és nyugati irányba is eltérhetünk. Az északi az egyedüli olyan tájolási, melyet a szakemberek egyöntetűen nem javasolnak napelemes rendszerek telepítése terén.

Napelemes rendszerek egyéb tulajdonságai

A napelem elhelyezése, tájolása mellett a napelem rendszer évi termelését befolyásolja a rendszer egyéb tulajdonságai is, mint a vezetékezés, az inverter hatásfok, az árnyékoltság, a környezeti hőmérséklet és természetesen a beeső napfény intenzitása és időtartama.

Mindezek figyelembe vételével egy 1 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer kb. 1100-1150 kWh villamos energiát képes egy naptári év alatt megtermelni. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos család energiaigényét egy 3 kW teljesítményű rendszerrel fedezhetjük maradéktalanul.

Összegezve:

A napelemek megfelelő tájolása tehát igen fontos tényező az ideális teljesítmény eléréséhez. Amennyiben ettől bizonyos mértékben eltérünk, akkor a napelemek teljesítménye is romolhat.

Scroll to Top
A kosarad
  • A kosarad üres.