Napelem teljesítmény: hogyan kalkuláljunk?

Mielőtt egy cég, lakossági felhasználó napelemes rendszert telepíttet, szeretné tudni, hogyan kalkulálható a napelem teljesítmény. Összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek alapján meghatározható a várható energiatermelés.

Napjainkban, amikor az energiaárak folyamatosan növekednek, a hagyományosnak számító energiaforrások kimerülőben vannak és egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, jelentős szerepet kap a megújuló energiaforrás.

Egyre több magyar vállalat teszi le a voksát a napelemes rendszerek telepíttetése mellett, ugyanis akár már 2-3 éven belül megtérülhet a befektetés. Ráadásul hazánk kedvező földrajzi adottságokkal, éghajlati viszonyokkal rendelkezik, így bátran lehet tervezni egy gyorsan megtérülő rendszerrel.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a tényezőket, amelyek a napelem teljesítményt befolyásolják.

Mindenekelőtt szót ejtünk arról, hogy számolhatja ki, mekkora napelemes rendszerre van szüksége.

Hogyan számoljuk ki a napelemes rendszer méretét?

 

A számítás alapja a villanyszámla.

Érdemes az éves adatokat megnézni, sőt akár két év fogyasztási adatait is célszerű számba venni. Vannak olyan cégek, ahol pl. nagyobb teljesítményű gépek vannak, ott a negyedórás mérési adatokra is szükség van.

Ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy milyen elektromos eszközök vannak, sőt gondolni lehet arra is, hogy a közeljövőben várhatóan milyen berendezésekkel bővül az adott cég „gépparkja”, hisz ezek energiaigényére is érdemes előre felkészülni.

A napelem teljesítménye – Mi az a Wp?

 

A napelem teljesítményét Wp-ben szokták megadni, ami a wattpeak rövidítése. A wattpeak jelenti a napelem csúcsteljesítményét. Ezt a gyártók mesterséges, laboratóriumi körülmények között mérik, azaz ettől a valós helyzetek eltérnek, hiszen a napsütéses órák száma nem egyenletes és különböző tényezők döntőek lehetnek (Ezekről a tényezőkről később ejtünk szót).

A napelem teljesítmény meghatározása

 

Ha megvan a fogyasztás értéke, akkor meghatározhatjuk, hogy mekkora névleges teljesítményű napelem rendszer telepítésére van szükség.

Függ a technológiától is, de egy 1 kWp (kilowatt peak) teljesítményű rendszer 1200-1250 kWh villamos energiát tud termelni. Amennyiben pl. a havi fogyasztás 300 kWh, akkor ha ezt az értéket 12-vel megszorozzuk, az éves szinten 3600 kWh-t jelent.

Tehát, ha napenergiával szeretnénk fedezni az energiaigényünket, akkor szükség lesz 3 darab 1 kWp teljesítményű rendszerre, vagyis egy 3 kWp teljesítményű napelem rendszer képes a példában szereplő energiaszükségletet fedezni.

HMKE rendszerek

 

Ha 75 ezer kWh az évi fogyasztás maximuma, akkor háztartási méretű kiserőmű (HMKE) rendszerről van szó. Ebben az esetben az éves fogyasztást 1100-zal kell elosztani és tudni fogjuk, hogy mekkora kWp-es teljesítményű rendszer telepítését kell megvalósítani.

A 75 ezer kWh feletti fogyasztás esetén már a negyedórás mérési adatokra is szükségünk lesz a pontos számításhoz.

Ami a kalkulációhoz még kell

 

A 2023-as évben még az előnyösebb szaldó elszámolással lehet szerződni a napelemes rendszerek telepítése kapcsán (akik időben igényelték kérelmezték a csatlakozást). Ennek lényege röviden annyi, hogy egy év alatt (a villanyóra által mért) a hálózatba kitermelt és a hálózatból felvett energiamennyiség különbözete alapján fizetendő a díj. Túltermelés esetén visszaigényelhető a megtermelt energia nettó energia díja. Ha pedig több áramot fogyasztottunk, mint amennyit megtermeltünk, akkor piaci árat kell kifizetni a szolgáltatónak.

Miért érdemes még idén napelemes rendszert telepíttetni?

 

Ugyanis a 2024-ben telepített rendszerekre már bruttó elszámolás lesz, ami alapján a szolgáltató alacsonyabb áron vásárolja majd meg a töblettermelést.

Milyen tényezők befolyásolják a napelem teljesítményét?

 

tervezési szakasz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelő teljesítményű napelemes rendszerrel rendelkezzünk. A szakemberek a helyszíni felmérés során értékes adatokat gyűjtenek és olyan tényezőket vesznek figyelembe, ami alapján pontosan ki tudják számolni, hogy mekkora teljesítményű napelemre van szükség ahhoz, hogy az éves energiafogyasztásunkat a napenergia segítségével fedezni tudjuk.

A helyszíni felmérés során megvizsgálják a tető állapotát, az árnyékoló tényezőket, az épület tájolását vagy pl. azt is, hova érdemes elhelyezni az invertert.

A napelemes rendszer tervezésénél fontos tényező az időjárás, a napelemek hatékonysága, a dőlésszöga tájolás, a földrajzi elhelyezkedés (itt kiemelt jelentőségű, hogy mennyi az éves napsütéses órák száma).

Fontos szerepe van az inverter hatékonyságának, a kábelezésnek és az árnyékoltságnak is.

Nézzünk néhány lényeges tényezőt!

Időjárás és hőmérséklet

 

A hatékonyságra döntő hatással van a hőmérséklet. Ha pl. afrikai forróságot idéző meleg van, akkor túlmelegedhetnek a panelek, ami miatt nem tudnak megfelelő teljesítményt nyújtani. Természetesen a felhős, borús idő sem kedvez a napelemeknek. Az ideális állapot a 20-25 fokos, napsütéses időjárás lenne, de azzal nem lehet számolni egész évben, éppen ezért érdemes erre is gondolni a tervezésnél.

A napelem választásnál az is meghatározó lehet, hogy mennyire reagálnak jól a panelek a hőmérsékleti változásokra. A téli időjárást pl. a monokristályos panelek „viselik” jobban, a hatásfokuk hideg, felhős időben is magas maradhat.

A modern technológiák egyik ismérve az, hogy optimális teljesítményre képesek, legyen szó bármilyen időjárásról, hőmérsékletről.

Földrajzi helyzet

 

A földrajzi elhelyezkedést vizsgálva hazánk remek helyzetben van, mert a napsütéses órák száma magas. Ugyanakkor a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk.

A napsütéses órák száma az alföldi vármegyékben a legmagasabb, míg az alacsonyabb értékeket pl. Az Északi-középhegységben mérik.

Napelem dőlésszöge és tájolása

 

Amikor a napelemek elhelyezéséről gondolkodunk, két alapvető tudnivalót érdemes szem előtt tartani:

  1. Az optimális dőlésszög 35-40 fok (a vízszinteshez képest)
  2. A déli tájolás a legoptimálisabb.

Ezzel a dőlésszöggel és tájolással a gyengébb hónapokban is optimális hatásfok érhető el, ugyanakkor a keleti, nyugati tájolás is szóba jöhet. A szakemberek az északi oldalt egyáltalán nem javasolják.

Figyelni kell a megfelelő szögre és irányra, hiszen a panelek csak így tudnak rendeltetésszerűen működni. Csak így várható el a hatékony napelem teljesítmény.

Napelem hatásfoka

 

A hatásfok azt jelenti, hogy a napsütést a panelek milyen hatékonysággal képesek átalakítani elektromos energiává.

A legnépszerűbb, monokristályos panelek 15-18%-os hatásfokkal, kiemelkedően teljesítenek.

Árnyékoltság

 

A napelemek számára kedvezőtlen lehet az árnyék, legyen szó fa lombjáról, kéményről, emeletről, bármilyen objektumról, amit kitakarhatja a paneleket. Az árnyék ugyanis hozamveszteséget eredményezhet, vagyis komoly teljesítménycsökkenés valósulhat meg részleges árnyékolás esetén.

Ekkor jöhet jól a teljesítményoptimalizáló, ami kiküszöbölheti az átmeneti árnyékhatást. A teljesítményoptimalizálót nem szabad olyan panel alá bekötni, ami állandóan árnyékban van, mert csökkentheti a panel élettartamát.

Minőségi alkotórészek és profi csapat

 

A napelemes rendszer alkotórészeinek (panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor) kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy olyan gyártó termékei mellett döntsünk, amelyeket magas minőség és megbízhatóság jellemez.

A megalapozott döntéshez pedig olyan szakértő csapatra van szükség, akik értékes telepítési tapasztalatuk révén pontosan tudják, hogy milyen termékeket érdemes választani.

Összegzés

 

A napelem teljesítmény számos tényező által befolyásolt mutató. A megfelelő méretű és hatékonyságú napelemes rendszer megtervezéséhez szükség van fogyasztási adatokra is. Csak ezen információk birtokában érdemes napelemes rendszer telepítésébe kezdeni.

Amennyiben szeretnéd, hogy a helyszíni felméréstől kezdve a tervezésen át a komplett kivitelezésig segítsünk, sőt még az esetleges karbantartási feladatokat is ránk bíznád, keress minket bizalommal és legyen gyorsan megtérülő, nagy teljesítményű napelemes rendszered!