Telepítésen gondolkodva gyakori kérdés: 1 napelem mennyi áramot termel?

Kétfelől is megközelíthetjük a dolgot, hiszen egyrészt kérdezhetjük azt, hogy 1 napelem mennyi áramot termel, másrészt felmerülhet kérdésként úgy is a dolog, hogy hány darab napelemre lesz szükség ahhoz, hogy egy adott mértékű igényt kielégíthessünk.

 

Milyen információkra van szükségünk a pontos számításokhoz?

 

Az, hogy mennyibe fog kerülni a rendszer, attól is függ, hogy milyen támogatások elérésére volt módunk. Akár lakossági, akár vállalati felhasználásról van szó, mi, az A1Solar komplett szolgáltatásának keretében a pályázatokat is a kezünkbe vesszük, hogy a lehető legjobb feltételekkel indulhass neki a projektnek.

Egyrészt fontos kérdés az, hogy mekkora az éves villanyszámlánk. Mielőtt rávágnánk az összeget, érdemes megfontolni azt is, hogy ha már egy ekkora projektre szánjuk el magunkat, akkor megéri-e a fűtést is a napelemek által megtermelt elektromos áram révén biztosítani, ha a válasz igen, akkor a fűtéssel kapcsolatos kiadásainkat is figyelembe kell vennünk. 

Az is előfordulhat, hogy a teljes fűtési rendszer megújítását nem szeretnénk, ebben az esetben is ott van például a meleg víz előállításának lehetősége, szóval érdemes jó alaposan átgondolni a lehetőségeket. Az azonban biztos, hogy az egyik oldalon azok a költségek állnak, amelyeket ki szeretnénk váltani a napelemnek köszönhető megújuló energiával.

A másik fele, amivel tisztában kell lennünk, hogy mekkora igényeket kell kiszolgálnia a rendszernek. Ebből a szempontból inkább érdemes kicsit felültervezni a rendszert, minthogy néhány újabb elektromos eszköz problémát jelenthessen.

 

Mi minden befolyásolja a napelem termelési kapacitását, avagy 1 napelem mennyi áramot termel?

 

Egyfelől természetesen a napelem panel típusa, hatásfoka és jellemzői is meghatározzák a teljesítményét, de emellett számos más tényező is fontos szerepet játszik, például az, hogy hány órát süt a nap, milyen a napelem dőlésszöge és tájolása, milyen egyéb tényezők vannak hatással a produktivitásra. Például akár mozgatható tartószerkezet is választható, amivel minden körülmények között beállítható az éppen legkedvezőbb dőlésszög.

 

Napelem kalkulátor és személyes ajánlatkérés

 

A legegyszerűbb megoldás, ha napelem kalkulátor segítségét vesszük igénybe ahhoz, hogy elvégezhessük a pontos számításokat. Ennél is jobb, ha kiválasztjuk azt a vállalkozást, amely kellő tapasztalat és szaktudás birtokában, valamint az elvárások ismeretében képes megbízható és optimalizált napelemes rendszert tervezni és kivitelezni számunkra, hiszen ők fogják tudni megadni azokat a pontos számokat és adatokat, amelyek valóban segítségünkre lesznek majd a döntés során.

 

Ha mégis ragaszkodunk a papírhoz és ceruzához

 

Amennyiben mindenképpen szükségét érezzük az előzetes számolásnak, akkor van egy képlet, aminek a segítségével elkezdhetünk gondolkodni. Ebben a beruházási költséget kell elosztani a megtakarított energia és az energia árának szorzatával, így kaphatjuk meg a megtérülést. 

Természetesen ebből a képletből rengeteg dolog hiányzik, például nem veszi tekintetbe a napelem panel teljesítőképességét, illetve az energia árának kiszámíthatatlan emelkedését sem, amelynek már napjainkban is tanúi vagyunk.

Az biztos, hogy ameddig általánosságokat számolunk, addig csak nagyjából fogjuk megkapni a végeredményt is. Éppen ezért érdemes inkább a szakemberek kezébe tenni mind az elvárásainkat, mind a meglévő adatainkat, hogy megtudhassuk pontosan a lehetőségeinket, s azt is, hogy mennyire éri meg napelemes rendszerbe fektetni a pénzünket. 

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!