8 lépés az 1 TW napenergia eléréséhez 2030-ra

A SolarPower Europe egy nyolc lépésből álló listát adott ki, amelyek segítenek Európának felgyorsítani a napenergia kiépítését annak érdekében, hogy 2030-ra elérje az 1 TW összkapacitást. Továbbá, hogy csökkentse az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függőségét.

 

Az ukrajnai háború és az európai energiaválság hátterében az unió energiaügyi biztosának, Kadri Simsonnak bemutatott jelentés szerint az EU 39 GW napelemet tudna hozzáadni egy „gyorsított felső forgatókönyv” szerint. Amely 2022-ben 23,3 GW tetőtéri napelem és 15,7 GW közüzemi méretű napelem kiépítését jelentené.

 

A valódi felgyorsulásnak azonban középtávon kell megtörténnie a jelentés szerint. A REPowerEU jelenlegi 2030-as napenergia-piaci előrejelzése 525 GW-ot jósol, ami messze elmarad az iparág által a háború előtti, megszokott forgatókönyv szerint várt 672 GW-tól. A SolarPower Europe szerint most át kell váltani egy gyorsított magas forgatókönyvre, így 2030-ra a napenergia kapacitása elérheti az 1 TW-ot.

8 lépés a 2030-as célok elérése érdekében

 

  • A nyolc lépés közül az első, amely megteremti az „európai napenergia-terawatt-korszak szükséges alapjait”, a már folyamatban lévő, meglévő projektek olyan mértékű felgyorsítása, hogy az év végére befejeződjenek. Valamint, hogy meghatározzák a további szolár-plusz-tárolási projektek célterületeit, valamint hogy kitűzzék az egyértelmű uniós célt 2025-től évi 100 GW napelemes telepítésre.

 

  • Másodszor, az EU-nak rövid távon fel kellene függesztenie a hálózati csatlakoztatás költségeit 2022 és 2024 között, és hálózatbarát napenergia-projektek keretrendszerét kellene kidolgoznia. A középtávot illetően a cél az engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, az átvitelirendszer- és elosztórendszer-üzemeltetők nyílt adatszolgáltatási kötelezettségeinek növelése a hálózati struktúrával kapcsolatosan, és a hálózatok korszerűsítésére vonatkozóan uniós szintű ütemterv kidolgozása lenne.

 

  • Harmadszor, a blokk „egyértelmű jelzéseket adhatna az elektromos és gépészeti szerelőiparnak” azzal, hogy minden háztetőn kötelezővé teszi a napelemek telepítését, valamint begtiltja az új gáz- és olajkazánok telepítését. Továbbá a jövőben egy képzésekkel kapcsolatos kezdeményezést is el kellene indítania a napelem-ipar számára, amely magában foglalná a képzési és tanulószerződéses gyakorlati programok finanszírozását.

 

  • Negyedszer, Európának haladéktalanul ki kellene építenie a napenergia integrált alkalmazási lehetőségeit, mint például a mezőgazdasági napenergia, a lebegő napenergia és az épületbe integrált napelemek. Középtávon bizonyítékokat kell gyűjtenie a lebegő napenergia és agroszolár előnyeiről, azonosítani kell az O&M megoldásokat, modelleket kell alkotnia az OPEX költségekhez, és meg kell határoznia a szállíthatóságra gyakorolt ​​hatásokat.

8 lépésAz EU27 teljes napelem-piaci forgatókönyvei 2022-2030.

Forrás: SolarPower Europe. 

 

  • Ötödször, a kontinensnek biztosítania kell az ellátási láncokat és a nyersanyagokhoz való hozzáférést, amelyekre az egész ágazatban nagy a kereslet. Ezt követően az európai napenergia-iparnak átfogó elemzést kell végeznie a napelem-iparban szükséges nyersanyagokról, különös tekintettel a szilícium fémhez, ezüsthöz, alumíniumhoz és rézhez való hozzáférésre.

 

  • Hatodik lépésben, Európának újra be kell fektetnie a helyi gyártásba egy 1 milliárd eurós „napelem-alap” elindításával a magánbefektetések bevonása érdekében, célul tűzve ki a munkálatok megkezdésére kész projektek finanszírozásának hat hónapon belüli lezárását, valamint az EU kereskedelmi akadályainak felszámolását, a szükséges alkatrészekhez és alapanyagokhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében.

 

  • A hetedik lépésben az EU-nak ki kellene használnia a „felújítási hullámot” a tetőtéri napelemek kiépítésének fellendítésére és előrehozni a beruházásokat 23,3 GW tetőtéri napelem 2022 végéig való kiépítése érdekében, miközben lazítania kellene az állami támogatásokra vonatkozó szabályokon, hogy a tagállamok közpénzből finanszírozhassanak felújításokat és napenergia-kiépítést.

 

  • Végül pedig rövid távon a blokknak biztosítania kell, hogy a tetőtéri napelemek telepítését energiarendszer-menedzsment és a helyi akkumulátortárolás kiépítése kísérje, hogy a tetőtéri napelem készen álljon a termelő-fogyasztók számára és felhasználása rugalmassá váljon.

Az energiafüggőség gyors csökkentéséhez lépéseket kell tenni

 

A SolarPower Europe a legújabb napenergia-statisztikákra hívta fel a figyelmet annak indoklásaként, hogy 2030-ra elérhető 1 TW napenergia kiépítése. 2021-ben a napenergia éves szinten 34%-kal nőtt, mintegy 26 GW termelési kapacitással, elérve a 165 GW összesített uniós napenergia-kapacitást. Ez 136%-kal több, mint a szélenergia által hozzáadott 11 GW, és több, mint az összes többi új megújuló, fosszilis tüzelőanyag és nukleáris kapacitás 2021-ben együttvéve.

 

Az EU már felszólította államait, a napenergia kiépítésének „villámgyors” felélénkítésére, az orosz importtól való függőség csökkentésének érdekében, és a Wärtsilä energiatechnológiai csoport e heti jelentése szerint Európa felére csökkentheti a gáz mennyiségét energiamixében és 323 milliárd euróval csökkentheti az energiaköltségeket, ha nagy mértékben felgyorsítja a megújuló energiaforrások alkalmazását.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy 10 pontos tervet is bemutatott, amelynek célja hogy segítse a kontinens orosz fosszilis tüzelőanyagokról való leválását.

 

A PV Tech Premium beszámolt arról, hogy az ukrajnai háború várhatóan hogyan alakítja majd Európa energiaapparátusát, miközben a kontinens növelni kívánja energiafüggetlenségét.

 

Forrás: https://www.pv-tech.org/solarpower-europe-unveils-eight-actions-needed-to-reach-1tw-of-solar-pv-by-2030/

Scroll to Top