Fosszilis-, vagy napenergia megfizethető áron?!

A napenergia a legolcsóbb fosszilis üzemanyagokat is egyre inkább túlszárnyalja megfizethetőség tekintetében

 

A tavaly hozzáadott összes megújuló energia 62% -a (162GW) a legolcsóbb fosszilis tüzelőanyagoknál alacsonyabb áron került kifejlesztésre. Mindez a megújulóenergia-technológiák csökkenő költségeinek köszönhetően. A megújuló energiatermelés költségeiről szóló jelentés szerint a fényelektromos napenergia költségei további 7% -kal csökkentek tavaly.

„Ma a megújuló energia jelenti a legolcsóbb energiaforrást” – mondta az IRENA főigazgatója, Francesco La Camera. „A megújuló energiaforrások a szénhez kötött országoknak gazdaságilag vonzó fokozatos megszüntetési menetrendet nyújtanak. Amely biztosítja, hogy kielégítsék a növekvő energiaigényt, miközben költséget takarítanak meg, munkahelyeket teremtenek, lendületet adnak a növekedésnek és teljesítik az éghajlati törekvéseket.”

Napenergia megfizethető áron

A 2010 és 2020 közötti évtized során a napenergiából származó villamos energia költsége 85% -kal zuhant a fotovoltaikus napelemek esetében. Rekord alacsony, US$0,011-0,03c/kWh áraival, ma a napenergia alacsonyabb költséggel jár a legolcsóbb új szén opciótól, bármiféle pénzügyi támogatás nélkül – áll a jelentésben.

A jelentésből az is kiderül, hogy a megújuló energiaforrások üzemeltetési költsége alacsonyabb, mint a szénerőműveké. Ma a világ működő szénenergia-kapacitásából több mint 800GW-nak drágább a működtetése, mint a napenergiáé.

Tovább részletezve, az Egyesült Államokban a teljes szénkapacitás 61% -a (149GW) többe kerül, mint a megújuló energia. Indiában 141GW szén drágább, Németországban pedig egyetlen meglévő szénerőmű üzemeltetési költsége sem alacsonyabb, mint az új PV-jé.

Hasonlóképpen, a Fraunhofer Institute of Solar Energy Systems nemrégiben készített jelentése megerősítette, hogy a németországi naperőművek lényegesen alacsonyabb szintű élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltséggel (LCOE) rendelkeznek, mint a hagyományos erőművek.

A napenergia sikere Németországban

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) bemutatta a németországi megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltségéről (LCOE) szóló tanulmányának ötödik kiadását.

A fontosabb pontok a következők:

  • A PV-üzemek LCOE-értéke a legutóbbi, 2018-as jelentés óta tovább csökkent
  • A PV LCOE értéke €0,031-0,1101c/kWh (US$0,037-0,132c/kWh) között mozgott
  • Ma a hibrid PV-akkumulátor rendszerek LCOE értéke €0,0524-0,198c/kWh között mozog
  • 2021-ben a megújuló energiaforrások megtérülési szintje megegyezik a hagyományos erőművek szintjével
  • Az előrejelzések azt mutatták, hogy a földre szerelt napelemes rendszerek LCOE értéke €0,019–0,035c/kWh lesz 2040-ig
  • 2040-re a rendszerköltségek várhatóan €350/kW alá esnek a földre szerelt napelemek esetében

Az elmúlt évtizedben a feltörekvő gazdaságokban (a széntől alacsonyabb költségekkel járva) hozzáadott 534 GW megújulóenergia-kapacitás évente 32 milliárd dollárral csökkenti a villamosenergia-költségeket. Mely szintén alátámasztja azt a tényt, hogy a megújuló energia hasznosítás egyik leggazdaságosabb módja a napenergia megfizethető áron.

Ha téged is érdekel a napelemes rendszer piacának alakulása olvass bele korábbi cikkeinkbe is, vagy ha a tettek mezejére lépnél és szívesen telepítenél te is napelemet házadra, akkor kérj ajánlatot.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-increasingly-beating-even-cheapest-fossil-fuels-on-price-irena-study-finds/

Napenergia Plusz Program pályázata pozitív elbírálást kapott?

Hozzon ki minél többet a lehetőségből!