Megújuló energiaforrások kereslete az Egyesült Királyságban

A megújuló energiaforrásoknak 2035-ig fedezniük kell a kereslet 70%-át

Nyilatkozta az Egyesült Királyság Klímaváltozási Bizottsága (CCC).

A bizottság két értékelő jelentést tett közzé a múlt héten (június 24.). Ezek részletesen bemutatják, hogy a nemzet mennyire alkalmazkodott az éghajlatvoltozáshoz, és milyen előrelépéseket tett a kibocsátás csökkentése terén. Az utóbbi kiadványban azt javasolják, hogy a megújuló energiaforrások növekedjenek az Egyesült Királyság villamosenergia-igényének 70% -ára 2035-ig. Ez jelentős ugrás a 2020-ban rögzített 29%-hoz képest.

Még mindig jelentős növekedés szükséges a megújuló energiaforrások terén

A növekedést segítheti a Contracts for Difference (CfD) rendszer, de „egyértelműségre van szükség a 2030-ig beszerzendő mennyiségek aukciójának ütemezésével, és útjával kapcsolatban”. – A jelentés szerint, amely ezzel a Solar Energy UK kereskedelmi szövetség legutóbbi felhívásának üzenetét visszhangozza.

A napenergia hatéves szünetet követően tavaly került vissza a CfD rendszerbe Pot One technológiaként. A tervek szerint részt vesz majd az ország következő aukcióján, amelyen várhatóan akár 12 GW új kapacitásról szerződnek majd.

Britanniában a 40 GW  a cél

Annak biztosítása érdekében, hogy a szolártechnológia a CCC nettó nulla ajánlásaival összhangban növekedjen, az Egyesült Királyságnak 2030-ig 40 GW napenergia-kapacitást kell elérnie. A Solar Energy UK nemrégiben kiadott Lighting the Way című jelentése szerint. A CfD-k további tisztázása mellett a jelentés szintén felszólítást tett az NSIP-küszöb tisztázására. Továbbá a változtatásra az üzleti díjakkal kapcsolatban és egy ambiciózus Future Buildings Standard-ra is.

A CCC szintén megjegyezte, hogy az elmúlt években a napenergia költségei drasztikusan csökkentek. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség kutatására hivatkozva, amely azt mutatta, hogy a megújuló villamosenergia-termelő kapacitás több mint fele világszerte olcsóbb volt 2019-ben, mint az új szénerőmű alternatívák. Ez segített az Egyesült Királyság napenergia-ágazatának ösztönzésében, de mivel az áram iránti kereslet a század közepére várhatóan 50%-kal fog növekedni, még további bővülésre van szükség.

Egyre növekszik a nyomás, a zöld civil szervezetek, kereskedelmi szervezetek és most a CCC is fokozott fellépést követelnek a napenergia terén. Chris Hewett, a Solar Energy UK vezérigazgatója szerint.

„Ezt a megfizethető, bevált technológiát a lehető leggyorsabban kell telepítenünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a nettó nulla gazdaság tisztaenergia-igényének kielégítését. A kormány néhány időszerű beavatkozásának segítségével gyorsabban haladunk majd.”

Amennyiben érdeklődsz a brit napelemipar helyzetéről olvass bele korábbi cikkünkbe a témával kapcsolatban.

Forrás: https://www.pv-tech.org/uks-climate-change-committee-renewables-should-meet-70-of-demand-by-2035/